Nieuws 14 t/m 20 juni

Prins Maurits samen met Prinses Marilène en Felicia bij 150 jaar Vondelpark
Afgelopen zondag waren Prins Maurits en Prinses Marilène met hun jongste dochter Felicia vanwege het 150-jarig bestaan van het park. Het gezin woont niet ver van het park vandaan , zoals Anna het in het dromenboek zei ‘Wij wonen ik een leuke gezellige straat tegenover het Vondelpark’ , en is dan ook regelmatig in het park te vinden.

Samen met Burgemeester van der Laan  liet het prinselijk paar en hun dochter zich vervoeren in een rijtuig. Het gezelschap kreeg bovendien een rondleiding door het rosarium.

Als beschermpaar van de Stichting Hart voor het Vondelpark had Prins Maurits ook nog wat officiele handelingen te verrichten.  Zo onthulde een kunstwerk wat onder deel was van een speciale beelden tentoonstelling voor het 150 jarig jubileum. De beelden zijn ontworpen door jongeren en uitgevoerd door professionele kunstenaars. De jongeren bij het project betrekken vind de stichting Hart voor het Vondelpark belangrijk omdat zei in de toekomst ervoor moeten gaan zorgen dat het Vondelpark mooi blijft.  Daarnaast bood  de Prins een ‘burgemeestersbank’ aan Burgemeester Van der Laan aan.

Fotoserie Hollandse Hoogte – ANP fotoserie – MMP fotoserie – Even poseren (filmpje Vorsten) – De rondrit (Filmpje Vorsten) – Filmpje Frank Buis  – Interview prinselijk paar met Justine Marcella (Vorsten) – Reportage Show Vandaag

Koningin Máxima bezoekt New York in kader van VN-functie
Koningin Máxima bezocht maandag  en dinsdag in New York in het kader van haar voor haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. De koningin woonde onder andere de tweede bijeenkomst  , eerste was op 4 februari, bij van de ‘Group of Friends of Financial Inclusion.’ Dit is een informele groep van 32 landen die zelf actief zijn met het verbeteren van toegang tot financiële diensten om ontwikkeling voor lage inkomensgroepen mogelijk te maken. De vriendengroep zet zich in om inclusieve financiering deel uit te laten maken van de Post-2015 agenda, het vervolg op de millenniumdoelen van de Verenigde Naties.   Ze hield ook een toespraak. Daarnaast heeft zij bij de VN diverse interne besprekingen.

Koninklijke support voor hockey mannen en voetbal mannen

Gemaakt door koning Willem-Alexander. ( via Facebook Koninklijkhuis)


Het koningspaar was zondag met hun dochters bij Finale WK Hockey voor mannen in Den Haag. De Nederlandse hockey mannen verloren helaas met 6-1 van de Australische hockeyers. Maar daar et de koning  niet mee. Hij liet na afloop weten: “Het was het einde van twee prachtige weken hockey waar uiteindelijk de beste gewonnen heeft maar we heel blij mogen zijn met een eerste en een tweede plaats. Ik denk dat we heel trots mogen zijn op zowel de mannen als het vrouwen team van Nederland. De sport heeft gewonnen”
Fotoserie Robin van Utrecht – ANP fotoserie – Hollandse Hoogte Fotoserie –  Ook Prinses Margarita , Tjalling , Paola en Julia  waren komen kijken.  

Koningspaar reisde een paar dagen later af naar Brazilië om opnieuw een wedstrijd van een nationaal team tegen Australie bij te wonen. Dit keer een wedstrijd van het WK voetbal. Hier was meer succes de Nederlandse mannen wonnen met 3-2 en wisten daarmee , met nog een poule wedstrijd te gaan , al wel een plaats in de volgende ronden veilig te stellen.

Koning Willem-Alexander opent zomertentoonstelling Grandeur– Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden

Met het onthullen van een van de kunstwerken (een aardbeitaart) opende Koning Willem-Alexander dinsdag op het Lange Voorhout in Den Haag de zomertentoonstelling Grandeur – Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden.
Foto’s  © royalduo (www.royalduo.nl). Niet overnemen zonder toestemming

De tentoonstelling , die tot 26 oktober te zien is , is georganiseerd door Museum Beelden aan Zee. Het museum wil monumentale en spectaculaire beelden van getalenteerde Franse kunstenaars laten zien. Niet alleen op het Lange Voorhout, maar ook in het museum Beelden aan Zee in Scheveningen zelf is Franse beeldhouwkunst , ook afkomstig uit buitenlandse musea, te zien.

Fotoserie PPE – ANP fotoserie – Foto’s Robin van Utrecht – Fotoserie MPE

Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit
Prinses Beatrix reikte dinsdag in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden.Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen.

Dit jaar ging de  prijs naar  Albert Groot, Jaap van Velzenen postuum aan Hans Noordmans († 01-2014). Albert Groot (1953) ontvangt de Zilveren Anjer voor zijn rol als moderne mecenas ten behoeve van kunst en cultuur. Hans Noordmans ( 1929 – 01-2014) uit Sneek ontvangt postuum de Zilveren Anjer voor zijn inzet voor het behoud van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium te Franeker, het oudste nog werkzame planetarium ter wereld. Jaap van Velzen (1931) uit Diemen krijgt de Zilveren Anjer vanwege zijn inzet voor het behoud van het culturele erfgoed van het vooroorlogse joodse leven in Nederland.
ANP fotoserie – PPE fotoserie

Prinses Margriet opent nieuw pand Sophia Revalidatie Den Haag

 
Foto’s  © royalduo (www.royalduo.nl). Niet overnemen zonder toestemming
 

Prinses Margriet der Nederlanden opende dinsdag het nieuwe pand van Sophia Revalidatie Den Haag.
Sophia Revalidatie biedt medisch specialistische revalidatiezorg voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Het nieuwe gebouw is specifiek gebouwd voor patiënten die revalideren. Er is geprobeerd ervoor te zorgen dat de patiënten minder het idee krijgen dat ze in een ‘kliniek’ verblijven.  Bij de bouw is rekening gehouden met duurzaamheid. Zo wordt er gebruik gemaakt van een koude-warmteopslag en duurzame materialen.

Foto © royalduo (www.royalduo.nl). Niet overnemen zonder toestemming

Sophia Revalidatie is gevestigd op acht locaties in Den Haag, Delft, Gouda en Zoetermeer. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met een groot aantal instellingen voor de gezondheidszorg in de regio, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten.
PPE Fotoserie – MPE Fotoserie

Koningin Máxima opent congres van de Autoriteit Consument en Markt over innovatie en toezicht

Koningin Máxima hield , in haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling , vrijdag een openingstoespraak bij het internationale congres ‘Innovatie in toezicht, toezicht en innovatie’  ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in Nieuw Babylon in Den Haag. Tijdens het congres werd gesproken over hoe je  toezicht op de economische markten kan houden. Naar aanleiding van het thema gaat Koningin Máxima in haar toespraak onder meer in op innovaties op het terrein van verbetering van de toegang tot financiële diensten.
De Autoriteit Consument  en Markt ziet toe op de naleving van regels voor consumenten-bescherming, mededinging en sectorale regulering.  Andere sprekers zijn onder anderen Cass Sunstein, professor van de Harvard Universiteit, Bill Kovacic, voormalig hoofd van de mededingingsautoriteit van de Verenigde Staten en Charles Leadbeater, voormalig adviseur van oud-premier Tony Blair.

Fotoserie ANP – PPE Fotoserie –Fotoserie Robin van Utrecht

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander  opende vrijdag in het Koninklijk Paleis Amsterdam de tentoonstelling ‘In All Their Glory’

Deze tentoonstelling, die tot en met  31 augustusdagelijks te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur te zien is , is niet alleen in de zalen die al eerder geopend waren voor publiek. Na 200 jaar zijn ook eenmalig de Krijgsraadzalen op de derde etage voor een reünie van wereldberoemde schutterstukken geopend. In de 18e eeuw waren deze zalen ingericht met achttien imposante groepsportretten, zogeheten schutterstukken, waarvan de Nachtwacht de bekendste is. De tentoonstelling ‘In All Their Glory’  toont een deze. Zes schutterstukken  zijn in de grote krijgszaal op hun oorspronkelijke plek De ontbrekende schilderijen zijn via magische vensters in volle glorie te bewonderen.

In de Kleine Krijgsraadzaal wordt het verhaal van het versnijden van de ‘Nachtwacht’ uitgelicht. De Grote en

Overig en kort  nieuws 

  • Prins Pieter Christiaan deed zondag mee aan de 21 KM loop van Almere City Run. De prins wilde hiermee geld ophalen voor Laureus. Een organisatie die zich inzet voor sport als middel om maatschappelijke problemen aan te pakken en waar de prins voorzitter van is. In totaal werd vanuit de organisatie van Almere City Run een bedrag van €3.750,- aan Laureus Nederland gedoneerd. Uit particuliere initiatieven en bijdragen vanuit Staples, Richemont en ProReno kwam hier nog eens €1.357,69 bij. Wat het totaal bedrag op €5.107,69 brengt.  Fotoserie Brain Morgan – Overhandiging cheque  – Prins Pieter Christiaan in actie(Bob Friedlander)  – Nog een foto
  • Koning Willem-Alexander heeft maandag de delegatieleiders van het negende Congres van EUROSAI, de Europese organisatie van rekenkamers, ontvangen op Paleis Noordeinde. De Nederlandse Algemene Rekenkamer is de komende 3 jaar de voorzitter en organiseerde het drie jaarlijks Congres voor de ondertussen vijftig leden. Thema van de bijeenkomst is deze keer ‘innovatie’, zowel bij de overheid als bij rekenkamers en in rekenkameronderzoek. De Koning sprak  met de delegatieleiders over verschillende aspecten van dit thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.