Nieuws 23 t/m 28 juni 2014

Koning bij viering 200 jaar Hoge Raad van Adel

Afgelopen maandag was Koning Willem-Alexander aanwezig bij de viering van 200 jaar Hoge Raad van Adel in de Ridderzaal in Den Haag. De hoge raad , in 1814 opgericht door de Koning Willem I , adviseren over ceremonie, adeldom en overheidsheraldiek. De Hoge Raad van Adel is een vast adviesorgaan van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De samenstelling en bevoegdheid zijn voor het laatst vastgelegd in de Wet op de adeldom in 1994. De Raad adviseert onder meer over wapens en vlaggen van publiekrechtelijke lichamen, over wapens en standaarden van de leden van het Koninklijk Huis en over emblemenvan krijgsmachtonderdelen.
De Koning neemt daar het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Wapenregister van de Nederlandse Adel’ in ontvangst. Dat boek geeft een compleet overzicht van de families die gedurende tweehonderd jaar Koninkrijk zijn geadeld en voor wie een familiewapen is vastgesteld. Voor het eerst worden ook de registertekeningen van de wapens van het Koninklijk Huis gepubliceerd. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie presenteert tijdens de viering in de Ridderzaal het ‘Grootzegel van Zijne Majesteit Willem-Alexander Koning der Nederlanden’, vervaardigd bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Grootzegels zijn een uitvloeisel van de Koninklijke heraldiek, ontworpen door de Koningen en Koninginnen der Nederlanden en gebruikt als waarborg voor de echtheid van belangrijke documenten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties houdt tijdens de viering een toespraak.

Koningin Máxima bij bijeenkomst KRACHT on Tour in Eindhoven

© Jannemieke / www.royalduo.nl niet overnemen zonder toestemming!
Koningin Máxima was maandag  op uitnodiging van minister Jet Bussemaker,  minister van Emancipatie, aanwezig bij de bijeenkomst KRACHT on Tour in Eindhoven.  KRACHT on Tour wil door bijeenkomsten het bewustzijn over talenten en financiële zelfstandigheid vergroten. Tijdens de tourbijeenkomst in Eindhoven wordt er daarnaast dieper ingegaan op het thema vrouwen en ondernemerschap.Koningin Máxima sprak tijdens de bijeenkomst over het belang van financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Ook ging zij in gesprek met vrouwen uit de regio over hun eigen financiële positie.

© Jannemieke / www.royalduo.nl niet overnemen zonder toestemming!

Fotoserie PPEFotoserie ANP

Prinses Margriet bezoekt Kinderoncologisch Vakantiekamp ZomerzotheidPrinses Margriet bracht dinsdag een bezoek aan het Vakantiekamp Zomerzotheid in De Veenhoop, een zeilkamp voor kinderen met kanker in de leeftijd van 10-16 jaar.

Zomerzotheid is een van de vakantiekampen van de Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen (SKOV). De SKOV zet zich in om kinderen met kanker een leuke vakantieweek of fijne dag te geven. Het ‘weer even kind zijn’ staat hierbij op de eerste plaats. Tegelijkertijd zorgt de SKOV ervoor dat ouders even kunnen ontspannen. Alle vakantiekampen en activiteiten worden kosteloos aangeboden.

Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen organiseert al sinds 1986 vakanties en activiteiten voor kinderen met kanker. Prinses Margriet is lid van het Comité van Aanbeveling van de Stichting.

Prinses Beatrix bij opening van Europees Poliocongres
Prinses Beatrix was woensdag aanwezig bij het Europese Poliocongres ’Post-Polio Syndrome – A condition without boundaries’ bij in het Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

Het Academisch Medisch Centrum (AMC), de organisator, wil met het congres kennis overdragen over de gevolgen van polio en de aandacht vestigen op het belang van de uitroeiing van het poliovirus. Met name wil het AMC aandacht creëren voor het onvoldoende bekende postpoliosyndroom waarbij opnieuw krachtsverlies optreedt bij mensen die eerder polio hebben gehad. Op het congres komen deelnemers uit de hele wereld samen, waaronder revalidatieartsen, neurologen, onderzoekers en patiënten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds is als partner betrokken bij het congres. Prinses Beatrix is sinds 1956 beschermvrouwe van het naar haar genoemde Prinses Beatrix Spierfonds. Het fonds werd in 1956 opgericht om de ernstige polio-epidemie die destijds woedde in Nederland te bestrijden. Door het poliovaccin en het door het fonds opgestelde Rijksvaccinatieprogramma is polio in Nederland nagenoeg uitgeroeid.
Fotoserie ANPPPE fotoserie

Koning en Koningin reiken Groeicertificaten uit aan deelnemers Oranje Fonds Groeiprogramma

Koning Willem-Alexander Koningin Máxima reikten donderdag  , als beschermpaar van het Oranje Fonds groeicertificaten uit aan de 18 deelnemende organisaties van de derde editie van het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit programma werd in 2008 door  het Oranje Fonds samen met  McKinsey &a Company gestart om lokaal succesvolle sociale initiatieven uit te breiden naar andere locaties in het land.  Het Groeicertificaat is de afsluiting van het eerste jaar Oranje Fonds Groeiprogramma. In de komende twee jaar gaan de deelnemers aan de slag met het uitvoeren van hun opgestelde ondernemingsplan.

De 18 huidige deelnemende initiatiefnemers zetten zich op allerlei verschillende manieren in om de sociale samenhang en betrokkenheid in het land te vergroten en te zorgen dat mensen mee kunnen doen in de maatschappij.
Stichting De Uitdaging koppelt bijvoorbeeld bedrijven aan maatschappelijke organisaties om zo aan de slag te gaan met maatschappelijke vraagstukken. Andere deelnemers zijn onder andere Stichting New Dutch Connections, dat mensen uit allerlei culturen met theater en gesprekken samenbrengt, en Motorcycle Support Nederland, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een motor- en autowerkplaats worden begeleid naar een betaalde baan of scholing.
Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Fotoserie Royal-Nature Press

Koning aanwezig bij heropening Mauritshuis

Fotonummer:140627MauritshuisPP402
Fotograaf: © Patrick Post / Credits: Mauritshuis, Den Haag

Fotonummer: 140627MauritshuisPP119                                               Fotonummer: 140627MauritshuisPP122
Fotograaf: © Patrick Post / Credits: Mauritshuis, Den Haag         
Fotograaf: © Patrick Post / Credits: Mauritshuis, Den Haag

Koning Willem-Alexander was vrijdag bij de heropening van het Mauritshuis in Den Haag. Het museum is de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en uitgebreid. Door de verbouwing is de hoofdingang van het museum weer naar het voorplein verplaatst. Een ondergrondse foyer verbindt het oude gebouw met een nieuw pand aan anderekant van de straat. In dit nieuwe gedeelte is een tentoonstellingsruimte, het museumcafé, de museumwinkel, een educatieve werkplaats en een bibliotheek te vinden.  Door de renovatie ligt het uiterlijk van het oude gebouw dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de zeventiende-eeuwse architect Jacob van Campen. Het vernieuwde museum is een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.

Fotonummer: 140627MauritshuisMK393
Fotograaf: © Michael Kooren / Credits: Mauritshuis, Den Haag

De collectie van het Mauritshuis bestaat uit werken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden Eeuw. Topstukken zijn onder meer ‘Meisje met de parel’ van Vermeer, ‘De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt en ‘Het Puttertje’ van Fabritius. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I droeg de collectie over aan de Nederlandse Staat. Voordat het Mauritshuis in 1822 een openbaar museum werd, diende het o.a. als woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië.

PPE Fotoserie – ANP fotoserie 

Prinses Laurentien reikt Klimaatpenning uit.
Prinses Laurentien heeft vrijdagmiddag een prijs uitgereikt aan ‘energiepionier’ Ernst van der Leij uit Nuenen. De vrijwilliger van Morgen Groene Energie kreeg de ‘klimaatpenning’ voor zijn aandeel bij de totstandkoming van een zonnepark op het dak van een wijkcentrum in Eindhoven.

De prinses  vindt Van der Leij de ‘koploper’ in kennisdeling. “Een essentieel element in de wereld van lokaal duurzaam waar rijp en groen van elkaar leren om verder te komen”, looft Laurentien de Brabander. “Ernst neemt zijn taak als voorloper zeer serieus. Hij is open source en dat heeft de beweging nodig.”

De prijzen zijn uitgereikt door klimaatbureau HIER. Het bureau wil met de penningen een signaal afgeven, vertelt programmadirecteur Sible Schöne. “We willen aangeven dat burgers en organisaties in Nederland al volop bezig zijn met de omschakeling naar een duurzame economie.”

Bekijk HIER een foto

Prinses Beatrix bij jubileumviering Nederlands Bijbelgenootschap
Prinses Beatrix woonde zaterdag 28 juni 2014 in DeFabrique in Utrecht het ‘Bijbelfestival’ bij. Thema van het festival , waar het 200 jarig jubileum van het NBG,   is ‘Deel het verhaal’.  Tijdens het festival nam de prinses  het eerste exemplaar van de Jeugdbijbel in ontvangst. Daarna plaatste zij de eerste letter op de grootste bijbelpagina ooit.

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) werd op 29 juni 1814 opgericht om ervoor te zorgen dat mensen over een bijbel konden beschikken in hun eigen taal. Anno 2014 is dat nog steeds de kern van het wereldwijde werk van het NBG. Het ontdekken en beleven van de Bijbel staat hierbij centraal.
Fotoserie PPE – Fotoserie ANP – Fotoserie Hollandse HoogteKlik HIER voor een filmpje

Prinses Margriet bij End of Season Introdans

Jannemieke / royalduo.nl. Niet overnemen zonder toestemming!
Prinses Margriet was zaterdag in Schouwburg Arnhem aanwezig bij de voorstelling END OF SEASON van modern balletgezelschap Introdans. Introdans opgericht in 1971, heeft als missie om de danskunst op hoog niveau te presenteren voor een breed publiek. Als stadsgezelschap van Arnhem danst het gezelschap in de Nederlandse theaters en reist wereldwijd, de ensembles zijn veelvuldig te gast op internationale podia. Als beschermvrouwe van Introdans vindt Prinses Margriet het belangrijk dat de voorstellingen voor een breed publiek maakt worden en kwetsbare groeperingen bij zijn activiteiten betrekt. De voorstelling END OF SEASON is de traditionele afsluiting van het dans seizoen. In het programma komen de  hoogtepunten uit het repertoire van Introdans voorbij
Op het programma staan onder meer het No Longer Silent van Robert Battle dat voor deze gelegenheid live wordt begeleid door Het Gelders Orkest onder leiding van chef-dirigent Antonello Manacorda. Eveneens te zien zijn balletten van Mauro de Candia, Marco Goecke, Ján Ševčík en Mattia Russo/Diego Tortelli. Van Introdans’ medeoprichter en algemeen directeur Ton Wiggers wordt het oorspronkelijke duet Het Debat tijdens deze voorstelling gedanst door 26 dansers. Alle balletten worden tijdens de voorstelling gedanst in zwarte kostuums.

PPE Fotoserie 

Overig en Kort nieuws

  • Koning Willem Alexander ontving donderdag op Eikenhorst in Wassenaar in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van de Republiek Albanië, Z.E. Gazmend Barbullushi.

Eén gedachte over “Nieuws 23 t/m 28 juni 2014

  • 10 jul 2014 om 6:35 pm
    Permalink

    Wat ziet je website er toch geweldig leuk uit! Vind het lettertype dat je gebruikt voor de datums en de 'pagina-knoppen' super. En ik kan ook zien dat je erg veel tijd besteed aan het maken van je logjes. Leuke foto's heb je mogen gebruiken. Een spontane koningin Máxima en de foto van prinses Margriet met bril vind ik ook mooi.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.