Nieuws 31 mei t/m 3 juni

Koningin Máxima spreekt bij kiesgroep bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank

RVD/Bijlmer & van Grol Fotografie

Als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling heeft Koningin Máxima zaterdag 31 mei in het Vredespaleis in Den Haag een openingstoespraak gehouden bij de jaarlijkse Nederlandse kiesgroep bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.  Ze sprak o.a over het belang van wereldwijde toegang tot financiële diensten voor het realiseren van ontwikkelings – en economische doelen.

De Nederlandse kiesgroep is een vertegenwoordiging van 14 andere landen in de Raad van Gouverneurs bij het IMF en 12 andere landen bij de Raad van Gouverneurs van de Wereldbank.

De kiesgroep bij de Wereldbank bestaat naast Nederland uit Armenië, Bosnië Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Georgië, Israël, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Oekraïne en Roemenië. De kiesgroep bij het IMF bestaat uit dezelfde landen aangevuld met België en Luxemburg. Jaarlijks komen de gouverneurs van de Nederlandse kiesgroep bijeen om als aandeelhouders van het IMF en de Wereldbank zowel het nationale als het gezamenlijke belang te bespreken.
Onderwerpen dit jaar zijn onder meer de mondiale economische groei en werkgelegenheid, ontwikkelingen op de financiële markten en energie transitie. Gastheren zijn minister Dijsselbloem in zijn functie van gouverneur bij de Wereldbank en president Knot van de Nederlandse Bank in zijn functie van gouverneur bij het IMF. Minister Ploumen is gastvrouw in haar functie van plv. gouverneur bij de Wereldbank. Een van de andere sprekers was Dimitris Tsitsiragos, vice-president bij de Wereldbankgroep.

Koninklijk paar bij opening Holland Festival 2014

 

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren zondagavond 1 juni bij de openingsvoorstelling van de 67e editie van het Holland Festival in het Nationale Opera & Balletgebouw in Amsterdam.

De openingsvoorstelling was de dansuitvoering ‘Vortex Temporum’ van het Belgische gezelschap Rosas. De choreografie van dit stuk is van Anne Teresa De Keersmaeker en de muziek van componist Gérard Grisey. Het stuk werd uitgevoerd door het Belgische ensemble Ictus, onder leiding van Georges-Elie Octors.

PPE Fotoserie – Foto’s Robin van Utrecht – ANP fotoserie  – Fotoserie MPE

Paleis symposium ‘De stad in de 21e eeuw’
Maandag 2 juni vond er in het Paleis op de Dam opnieuw een Paleissymposium. Dit symposium wordt ongeveer 2 keer per jaar door  De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam georganiseert. Vooraanstaande sprekers wereldwijd bieden tijdens deze bijeenkomsten een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema’s.

Dit keer was het thema ‘De stad in de 21e eeuw’ plaats.  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren gastheer en gastvrouw van het symposium. Prinses Beatrix was ook aanwezig.
Eregasten bij het symposium waren dr. Joan Clos, executive director van het United Nations Human Settlements Programme (UN-HABITAT) dat als doel heeft het bevorderen van sociale en duurzame stedenbouw en prof.dr. Edward Glaeser, hoogleraar Economie aan Harvard University met als specialisatie Stedelijke Economie. Zij spraken over de verwachting dat in 2050 zo’n 70% van de wereldbevolking in steden woont. Vragen als ‘wat zijn de gevolgen van deze verstedelijking, wat betekent dat voor de stad en haar inwoners, welke maatschappelijke, sociale, logistieke en stedenbouwkundige vraagstukken dienen zich aan en wat zijn mogelijke oplossingen’ stonden centraal tijdens de lezing. Ook de toekomstvisie op Europa als continent van steden, werd bediscussieerd door de sprekers en aanwezige gasten.

Filmpje van aankomstMPE fotoserie Fotoserie facetoface

Prinses Laurentien opent manifestatie Rozenburg

Prinses Laurentien was maandag 2 juni in Rozenburg aanwezig bij het ondertekenen van een nieuwe intentieverklaring van directeuren van de omliggende industriële bedrijven. Deze verklaring ontstond rond het 20 jarig jubileum van de  klankbordgroep Samen Veilig Werken en Wonen  en moet laten zien dat de dialoog tussen bewoners en industrie ‘werkt’
Foto is gemaakt door Jannmieke (royalduo.nl). Niet overnemen zonder haar toestemming.  

De Prinses leidde een discussie met schoolkinderen en de directeuren over het milieu, wat een belangrijk onderwerp is bij de Klankbordgroep en de industrie. Tenslotte heeft de Prinses het intentiebord onthuld waar alle vertegenwoordigers van alle betrokken bedrijven hun handtekening op konden zetten

Foto is gemaakt door Jannmieke (royalduo.nl). Niet overnemen zonder haar toestemming.  

Prinses Margarita presenteert haar zelf ontworpen collectie
Prinses Margarita laat zich bij het ontwerpen presenteerde dinsdag haar juwelencollectie in Amsterdam. De juwelenlijn “Leaves” is uitgevoerd in rosé goud en diamanten die niet afkomstig zijn uit conflictgebieden, geheel in lijn met de eerdere inzet van Margarita’s tweelingbroer prins Jaime die ook andere metalen van een ‘waarmerk’ wil voorzien. De prinses kreeg bij het ontwerpen hulp van de Antwerpse juwelier jonkheer Michael Roëll, wiens grootvader Eric Willem Roëll particulier secretaris en thesaurier was van Margarita’s grootmoeder koningin Juliana.

“De ontwerpen zijn gebaseerd op een serie foto’s die ik heb gemaakt tijdens boswandelingen. De patronen van de bladeren en takken fascineerden me. Het ontwerp van deze juwelen is de grafische interpretatie van een blad”, vertelde Prinses Margarita. De prinses gaat er regelmatig op uit met de camera. Nu ze met haar gezin op  landgoed  de Horsten in Wassenaar woont is ze omringd door de natuur. Ze maakte foto’s van bladeren die ze onderweg tegenkwam en vereenvoudigde die tot een grafische tekening. Maar ook teer glaswerk en andere kleine spullen uit de jaren vijftig en zestig stonden aan de basis van het ontwerp.

Het is de eerste keer dat Prinses Margarita sieraden maakt , maar zeker niet het eerste ontwerp van de prinses. Ze volgde opleidingen aan de KLC School of Design in Londen en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (interieur architectuur), werkte bij verschillende interieurbedrijven en bij een architectenbureau en maakte voor verschillende huizen en kantoren ontwerpen voor de inrichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.