Veteranendag 2014

Koning Willem Alexander was zaterdag bij de Nederlandse Veteranendag. Dit nationale evenement werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd in Den Haag om  130.000 militaire veteranen voor hun
inzet, nu en in het verleden te bedanken. De allereerste Nederlandse Veteranendag was in 2005, ook in Den Haag, toen nog zonder defilé. Het doel van de dag was – en is nog steeds – het bevorderen van meer maatschappelijke erkenning en waardering voor alle Nederlandse veteranen. Inmiddels is het uitgegroeid door een groot evenement.

De Nederlandse Veteranendag startte in de Ridderzaal met een plechtige bijeenkomst waar onder andere koning Willem-Alexander, de Ridders Militaire Willems-Orde, parlementsleden en andere vertegenwoordigers vanuit de samenleving aanwezig waren en de Minister President sprak. Daarna wordt op het Binnenhof de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt aan tachtig militairen, net terug van hun missie. Na de ceremonie nam de Koning het jubileumboek ‘Tien veteranen verhalen’ in ontvangst uit handen van mevrouw Gerdi Verbeet. Het boek verschijnt ter gelegenheid van de 10e editie van de Nederlandse Veteranendag en bevat tien verhalen van en over veteranen. 
Kort na 13.00 uur start het kleurrijke defilé door het centrum van Den Haag. Dan marcheren bijna 4000 veteranen en militairen, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen, rond de Hofvijver. Het defilé wordt afgenomen door Zijne Majesteit de Koning. Boven de veteranen vliegen historische en moderne vliegtuigen een luchtdefilé. Nergens in Nederland is zo’n combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historische en moderne. Ook veteranen die nu werken bij de politie, de douane, de Nederlandse Spoorwegen of Dienst Justitiële Inrichtingen, lopen mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.