4 en 5 mei 2014- ‘Vrijheid geef je door’

Het is een jaarlijks terugkomende gebeurtenis op 4 en 5 mei herdenken en vieren we onze vrijheid. En aan het jaarthema ‘Vrijheid geef je door’ (het thema wat ook al in 2012 gebruikt was) gaven leden van de koninklijke familie gehoor door net als eerdere jaren aanwezig te zijn bij de herdenkingen en vieringen. Een beetje verlaat hier alsnog een overzicht van de activiteiten.. 


Nationale herdenking op de Dam in Amsterdam
Aan het begin van de avond van 4 mei was er in de Nieuwe Kerk  voorafgaand aan de nationale herdenking een speciale dienst waar o.a. het koningspaar bij was.  De ruim een uur duurde bijeenkomst bestond uit afwisseling van muziek en zang van het Vrouw en Jeugdkoor en afgesloten met het zesde couplet van het Wilhelmus. Tijdens die dienst werd ook de 4-mei lezing van dit jaar ‘ En broederschap?’ uitgesproken door schrijver Jan Terlouw.

©Nationaal comité 4 en 5 mei. Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien

Rond tien voor acht kwamen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met hun gevolg het plein oplopen.  De Koning en Koningin legde vervolgens een krans bij het Nationaal Monument. Om 20.00 werden twee minuten stilte in acht genomen. Direct na de twee minuten stilte volgde het Wilhelmus gevolgd door de voordracht van de winnaar van de gedichtenwedstrijd, de Drentse leerlinge Nienke Wolthuis. Ze las haar gedicht “De stille getuige” voor. De tekst:
De boom aan de rails
Omringd door prikkeldraad
Torende boven het wachtershuisje
Geworteld in grond van ellende

De boom hoorde de doffe knallen
Rook de mist van angst
Zag een uitzichtloze weg
Wanhoopte een eindeloze strijd

Troostend het kind met verdriet
Omarmend de vrouw in wanhoop
Bemoedigend de man zonder uitzicht
Beschermend hen zonder schuilplaats

Bladeren fluisteren de herinnering
Takken vertellen het verhaal
De bast verzacht de pijn
De wortels vangen de tranen

De boom vertelt het verhaal van toen
Het staat gekerfd en wordt nooit vergeten

Na het vervolg van het muziek stuk over de doden  hield burgemeester van der Laan een toespraak. In zijn toespraak sprak hij over hoe zijn ouders dodenherdenking beleefde en de tweede wereldoorlog die geen gewone geschiedenis ,  geen verleden tijd wordt.   Tot slot volgden ook andere kransleggingen.
Omdat de Tweede Wereldoorlog ook 69 jaar geleden tot zijn einde kwam waren er 69 leerlingen van Amsterdamse basisscholen  die bloemen bij het monument legden. Ter afsluiting konden de mensen op de Dam langs het monument langslopen. Het koningspaar opende het ‘defilé’

© Nationaal comité 4 en 5 mei. Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien

Filmpje NOS – Fotoserie PPE – Fotoserie ANP – Fotoserie monarchypress

Prinses Margriet , Prof.Mr. Pieter en Prins Pieter Christiaan bij herdenking Grebbeberg
Prinses Margriet , Prof.Mr. Pieter en Prins Pieter Christiaan woonden de herdenking bij op het militair ereveld Grebbeberg bij Rhenen. Op deze bergravenplaats zijn meer dan 400 Nederlandse militairen die in mei 1940 sneuvelden in de strijd om het zuidelijkste gedeelte van de Grebbelinie begraven.

Royalduo.nl / Jannemieke (Niet overnemen zonder toestemming)


Prof.Mr. Pieter bij herdenking capitulatie
Op 5 mei was  Prof.mr. Pieter van Vollenhoven in de Johannes de Doperkerk van Wageningen aanwezig bij  een bijeenkomst ter gelegenheid van de nationale herdenking van de capitulaties van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indië in 1945.
Vijf meiconcert op de Amstel

© Nationaal comité 4 en 5 mei. Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien
Het koningspaar en Prinses Beatrix waren samen met o.a. Minister President Rutte aanwezig bij de traditionele afsluiting van Bevrijdingsdag. De Philharmonie Zuidnederland, een samenvoeging van twee regionale orkesten, verzorgde onder leiding van dirigent Arjan Tien dit feestelijke concert samen met  Jenny Arean, Hans Dagelet, Liza Ferschtman, Wouter Hamel en Scapino Ballet Rotterdam

Verder werken ook van 105 Brugcompagnie van het Commando Landstrijdkrachten, Koninklijk Theater Carré, Scouting Nederland, Reddingsbrigade Nederland, Zeekadetkorps Nederland, Faber Audiovisuals, Dansacademie Lucia Marthas en vele anderen mee aan het concert.

© Nationaal comité 4 en 5 mei. Fotograaf: Marco Swart


Dit jaar is er voor gekozen dit concert meer te verbinden met de herdenking op 4 mei door onder andere de voordrachten van Hans Dagelet. De afsluiting was wel het zelfde gebleven. Onder de klanken van We’ll meet again’ voer het koningspaar samen met prinses Beatrix nog een rondje over de Amstel. 

Filmpje van het slot van het concert (NOS) – Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Fotoserie Monarchypress

3 gedachten over “4 en 5 mei 2014- ‘Vrijheid geef je door’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.