6 t/m 11 mei

Koning Willem-Alexander opent nationaal Hippisch centrum
Op woensdag 7 mei 2014 opende koning Willem-Alexander het nationaal Hippisch centrum in Ermelo. In dit centrum, ontstaan door samenwerking tussen de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN), zijn diverse stalgebouwen, kantoorgebouwen, een trainingsruimte, overnachtingsruimte, rijhal en een evenementenhal. Deze nieuwe Amaliahal biedt ruimte voor zowel nationale als internationale evenementen.

Voor de opening werd de koning  binnen gereden in een open rijtuig. In de nieuwe evenementenhal, de Amaliahal, kreeg de koning vervolgens optredens te zien die zowel de paardensport als de paardenfokkerij vertegenwoordigen. Zo zijn er presentaties uit diverse takken van de paardensport als voltige, dressuur en springen door diverse paardenrassen, zoals tuigpaarden en merries met hun veulens. Ook Olympisch medaillewinnaars Adelinde Cornelissen en Jeroen Dubbeldam geven een demonstratie. Toen dat achter de rug was werd de openingshandeling verricht met het door knippen van een lintje. Een traditionele handeling, maar toch echt pas de eerste keer na de troonswisseling.
ANP fotoserie –

Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan ‘Super COOL’
Koning Willem-Alexander bracht donderdagochtend 8 mei , als beschermheer van het Oranje Fonds,  een onaangekondigd bezoek aan het initiatief Super COOL!, een initiatief voor mensen met een beperking wordt uitgevoerd door de Almeerse Schaatsvereniging, de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere en zorgorganisatie Triade.

Met Super COOL! koppelen de organisaties vrijwilligers aan mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking. Samen schaatsen zij in het winterseizoen en gaan zij inline-skaten in het zomerseizoen. Doel van het contact is het sociale netwerk van de deelnemers te versterken en elkaars leefwereld te leren kennen. Het initiatief zet zich de komende jaren in om het contact tussen vrijwilligers en deelnemers te verdiepen, zodat er een echt maatjescontact ontstaat. Super COOL! is  een onderdeel van het nieuwe Oranje Fonds programma Kracht van Sport, een programma wat lokale organisaties ondersteund bij het  inzetten van sport als sociaal bindmiddel.
Koning Willem-Alexander sprak met vertegenwoordigers van betrokken organisaties over Super COOL!. Aansluitend vertelden deelnemers en vrijwilligers over hun ervaringen met het initiatief en tot slot bezocht de Koning een training inline-skaten.
ANP foto’s

Koning opent nieuwe Johan Frisosluis Stavoren
Na zijn bezoek aan het inititief ‘Super COOL’ ging de koning door naar Stavoren. Hier kwam hij per boot aan om de tweede Johan Frisosluis te openen. Het nieuwe sluiscomplex is gebouwd naast de bestaande Johan Frisosluis. Deze uitbreiding maakt een einde aan de lange wachttijden in het zomerseizoen.
De bouw van de sluis is één van de laatste grote projecten van het Friese Merenproject. Met dit omvangrijke programma investeert de provincie Friesland in watersport, economie en natuur. Het project is in 2000 gestart en loopt af in 2015. In de afgelopen jaren zijn nieuwe vaarroutes uitgezet, nieuwe vaargebieden aangelegd en nieuwe aquaducten, aanlegvoorzieningen, bruggen, sluizen en havens gebouwd.
Nadat de koning een sleutel om hoog had gehesen en daarmee de officiële opening had verricht kwam de koning ook nog aan land om in gesprek te gaan over dit project.
ANP foto

Koning bij première theatervoorstelling ANNE

Na de twee openbare verplichtingen overdag stond donderdagavond  ook nog een activiteit op het programma voor de koning. Hij woonde in het speciaal voor het theaterstuk ontworpen Theater Amsterdam de wereldpremière bij van de theatervoorstelling ANNE. Dit theaterstuk laat door dagboek fragmenten het leven van Anne Frank in het onderhuis zien. Het stuk is niet alleen speciaal door de locatie , maar ook omdat er nog nooit eerder in theaterstukken gebruikt is gemaakt van het citaten uit het dagboek van Anne Frank
ANP fotoserie  –

Prinses Beatrix opent woonzorgcentrum De Schauw
Prinses Beatrix was vrijdag 9 mei in Putten omdaar het woonzorgcentrum De Schauw te openen, de woongroepen te bezoeken en te spreken  met een aantal bewoners van De Schauw.

De Schauw is één van de tien zorglocaties van Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, dit nieuwe woonzorgcentrum, worden veertig mensen verzorgd. Daarnaast biedt het onderdak aan drie groepen voor beschermd wonen.
ANP foto’s –

Overig en kort nieuws 

  • Prinses Laurentien heeft deze week een bezoek gebracht aan Australië. Ze deed dat als voorzitter van Fauna And Flora International, een internationale natuurorganisatie. De prinses wil mensen bewust maken van de hoeveelheid plastic en ander schadelijk materiaal die in zee drijft. Donderdag bezocht Laurentien o.a. de Koninklijke Botanische Tuinen in Sydney waar ze een boom plante en de Nederlandse school ‘de Kangoeroe’ De prinses liep met een kruk, de prinses zou eerder die week haar enkel hebben verstuikt. Getty Images foto’s – Filmpje – Foto’s van bezoek aan de kangaroe school in Sydney
  • Prins Bernhard geeft succes volle rentree gemaakt met autoracen. Dit weekend wist hij in het Italiaanse Misano samen met zijn partner Ricardo van de Ende de eerste race als tweede te finishen. Omdat de winnaar niet mee deed in de GT4 klasse was het duo de winnaar. Een dag later werd het duo tweede in zijn klasse.  Ook Prins Pieter-Christiaan had succes hij wist met zijn mede rijder Simon Knap  op zaterdag de derde positie behalen. Zondags eindigde het duo als vijfde GT4-team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.