Koningspaar brengt werkbezoek aan Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten  gisteren en vandaag  een werkbezoek aan de aan Nederland grenzende Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. 
Doel van het bezoek, waarbij het koningspaar werd vergezeld door minister Kamp van Economische Zaken, is het bevorderen van de wederzijdse handelsrelaties en samenwerking op gebieden als duurzame energie, de creatieve industrie, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs. Een verslag. 
Dag 1 (26 mei) – Leer en Oldenburg (Nedersaksen)
Het bezoek aan de Duitse deelstaten startte gisterochtend op Universiteit Oldenburg. De Koning en Koningin werden hier verwelkomd door minister-president Weil van Nedersaksen. Op de universiteit woonde het koningspaar  samen Nederlandse en Duitse experts uit de top van de wetenschap en het bedrijfsleven  een seminar bij over de opslag van duurzame energie. Er werd tijdens de seminar gesproken over nieuwe technieken en ontwikkelingen voor de opslag van duurzame energie, de toepassing in de praktijk en de ontwikkeling op lange termijn. De Koning hield er ook een een toespraak.
Na de seminar gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima door naar het EWE Onderzoeksinstituut voor duurzame energietechnologie ‘Next Energy’. In het instituut kreeg het paar een aantal onderzoeksprojecten c.q. innovaties op het gebied van duurzame energie gepresenteerd. Een van die projecten is ‘Batteriewechselstation für Elektrofahrzeuge.’ Dit is het eerste en enige experimentele batterijwisselstation in Duitsland waarbij auto’s, wanneer ze niet rijden, gebruikt worden als energieopslagobject. In Oldenburg wordt onderzocht hoe de laadtijd zoveel mogelijk gereduceerd kan worden.

Na het bezoek aan Oldenburg ging het paar door naar Leer. Hier bezochten ze het Maritieme Competentiecentrum Mariko. Dit centrum richt zich op het samenbrengen van de maritieme (zeevaart) capaciteiten in met name de Eems Dollard Regio (EDR). Daarnaast ondersteunt Mariko (inter)nationale partners met onder andere opleidingen en onderzoek. In de scheepssimulator kreeg koning Willem-Alexander van  studenten van de zeevaartfaculteit toelichting.

Na de rondleiding vond er in het centrum een lunchgesprek plaats met Nederlandse en Duitse bestuurders over grensoverschrijdende samenwerking op het terrein van onderwijs en opleiding. Voor dit gesprek werden al presentaties over de thema’s gegeven. Een daarvan gaat over de wijze waarop tussen regio Leer en de gemeente Oldambt (Groningen) met elkaar samenwerken om vraag en aanbod van werkgelegenheid af te stemmen.

Net buiten het centrum bezocht Koningin Máxima de campagnestand van ‘Frische ist Leben’, een gezamenlijke campagne van betrokken partijen uit Duitsland, Nederland en België om de consumptie van verse groente en fruit in Duitsland te bevorderen. Duitsland, en vooral Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, is de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse groente en fruit.
Foto’s van het bezoek van koningin Maxima aan de stand (ppe)

Na het bezoek van het Maritieme centrum ging het paar door naar Werlte. Daar bezochten ze de power-to-gas proefinstallatie van Audi. Hier wordt (duurzame) elektriciteit omgezet in en opgeslagen als methaangas dat vervolgens wordt gebruikt als duurzame brandstof voor auto’s. Door deze innovatieve vorm van energieopslag kan duurzaam geproduceerde stroom worden ingezet bij de verduurzaming van de mobiliteit. Een aantal partijen onderzoekt samen met Audi de haalbaarheid van de productie van het zogenaamde e-gas in Noord-Nederland.

Meer foto’s van het bezoek aan Werlte  van PPE

Het bezoek in Nedersaksen wordt afgesloten met een diner in Schloss Wilkinghege in Münster. Minister-president Weil van Nedersaksen en minister-president Kraft van Noordrijn-Westfalen zijn hierbij aanwezig.
Fotoserie van ’s avonds PPE –

Fotoserie van dag 1 van het bezoek (MPE) – ANP fotoserie van dag 1

Dag 2 – 27 mei 

Münster , Dortmund , Essen en Kleef (Noordrijn-Westfalen)

Het bezoek aan Noordrijn-Westfalen begon met een bezoek aan het Zentrum für Niederlande-Studien van de Universiteit van Münster, ondergebracht in het Haus der Niederlande. Het Zentrum für Niederlande-Studien, dat dit jaar 25 jaar bestaat, is een universitair centrum voor de studie van Nederland en Vlaanderen in Duitsland. Het heeft als doel de wederzijdse bekendheid tussen Duitsland, Nederland en Vlaanderen te versterken. Het Koningspaar ging samen  minister-president Kraft en minister Kamp  in gesprek met met studenten over onderwerpen als Europa en de burger en het beeld van Nederland in Duitsland.
Fotoserie PPE van bezoek Münster – ANP fotoserie van bezoek aan de universiteit

Na dit bezoek gingen Koning Willem-Alexander en koningin Maxima door naar Dortmund. Daar bezocht het Koningspaar het Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik (IML), een onderzoeksinstituut gericht op logistieke processen. Tijdens het bezoek kreeg het paar voorbeelden te zien van zogenaamde ‘Internet of Things’. Bijvoorbeeld verpakkingen en containers, voorzien van een chip die productinformatie en de bestemming van het product bevat, zelf de weg vinden naar de bestemming zonder tussenkomst van mensen.

Na het bezoek aan het instituut waren de Koning en Koningin aanwezig bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) tussen Dinalog (Nederlands publiek-private topinstituut voor logistiek onderzoek) en het EffizienzCluster LogistikRuhr (logistieke clusterorganisatie in het Ruhrgebied, onderdeel van IML). De intentieverklaring gaat over de kennisuitwisseling van stedelijke distributiesystemen en het gezamenlijk aanboren van financieringsbronnen, waaronder het Horizon 2020 programma van de EU voor Europees onderzoek en innovatie.
Fotoserie PPE van bezoek Dortmund 

Na Dortmund was het tijd voor Essen. Hier maakt het Koningspaar kennis met de Nederlands-Duitse samenwerking in de creatieve industrie. Het Koningspaar bezocht MMID, een industrieel ontwerpbureau uit Delft met vestigingen in Essen en Ulm. Het bedrijf heeft een aantal succesvolle samenwerkingen met Duitse bedrijven. Tijdens het bezoek wordt een aantal voorbeelden van producten voor de Duitse markt gepresenteerd en vindt een gesprek met een Duitse opdrachtgever plaats

Daarna volgde een rondleiding door vertegenwoordigers van het topteam Creatieve Industrie langs een aantal succesvolle Nederlands-Duitse samenwerkingen. Deze voorbeelden hebben betrekking op interactie en service design, de toekomst van mode (een samenwerking tussen twee Nederlandse en twee Duitse hogescholen), serious gaming en audiobranding.

Het bezoek aan Essen eindigde met een lunch met Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers en ondernemers uit de creatieve industrie.
PPE fotoserie van bezoek aan Essen

De laatste plaats die het koningspaar bezocht tijdens hun werkbezoek aan Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen was Keef. Hier woonde Koningin Willem-Alexander en Koningin Maxima het slot van de bijeenkomst bij van Nederlandse en Duitse bedrijven in de maakindustrie , die wordt ondersteund door een aantal Duitse regionale ondernemersverenigingen en de Nederlandse Metaalunie, FME, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie en de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO).. De bijeenkomst is gericht op de bevordering van grensoverschrijdende economische samenwerking, het stimuleren van kennisuitwisseling, net als de netwerkvorming tussen MKB-bedrijven uit de maakindustrie. De bijeenkomst bestond onder andere uit Workshops over Industrie 4.0 en opleiding en behoud vakpersoneel. Het koningspaar ging ook in gesprek met de deelnemende ondernemers.

Fotoserie ANPFotoserie MPE van de tweede dag

2 gedachten over “Koningspaar brengt werkbezoek aan Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

  • 6 jun 2014 om 2:51 pm
    Permalink

    Ze heeft super mooie outfits meegenomen naar Duitsland, en wat leuk dat ze die grote mooie hoed weer droeg past perfect bij het jurkje, mijn complimenten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.