Nieuws 12 t/m 17 mei

 

Koningin Máxima geeft startschot inzamelingsactie muziekinstrumenten voor kinderen.

Koningin Máxima gaf maandagochtend 12 mei het startschot voor de landelijke inzamelingsactie van instrumenten voor muziekonderwijs aan kinderen. Dit deed ze door in een speciale locatie-uitzending van Radio 4 vanuit basisschool ’t Palet in Den Haag het eerste gedoneerde instrument aan dhr. Marco de Souza, initiatiefnemer van het Instrumentendepot Leerorkest te overhandigen. Daarna sprak de Koningin met Radio 4 en enkele leerlingen over het belang van muziek voor kinderen.

De campagne, die tot 23 mei duurt,  is een initiatief van het programma Radio 4 Klassiek Geeft en het landelijk Instrumentendepot Leerorkest en heeft  als doel heeft zoveel mogelijk kinderen in Nederland de kans te geven een muziekinstrument te leren bespelen. Het instrumentendepot leent als nationale ‘instrument-o-theek’ muziekinstrumenten uit aan leerorkesten en vergelijkbare initiatieven voor kinderen in de basisschoolleeftijd
in heel Nederland. Via Radio 4 Klassiek Geeft worden mensen opgeroepen op muziekinstrumenten te doneren die niet meer in gebruik zijn en vraagt hen deze naar inzamelpunten in het land te brengen. Luisteraars kunnen daarnaast geld doneren voor de aanschaf en het onderhoud van instrumenten en bieden op veilingitems.

ANP foto’s –  Klik HIER en HIER voor de Radio 4 fragmenten
Prinses Beatrix woont het twee eeuwen concert van sociëteit Minerva bij
Prinses Beatrix woonde , als oud lid van de vereniging , op 12 mei het ‘Minerva Twee Eeuwen Concert’ bij in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam.Tijdens het Twee Eeuwen concert speelt o.a. het orkest van Minerva Sempre Crescendo en het Hypnotic Brass Ensemble.
Het concert is een onderdeel van de viering van het 200 jarig bestaan van Leidse Studentenvereniging Minerva. Minerva is opgericht in 1814 en daarmee de oudste studentensociëteit van Nederland.. De Leidse Studentenvereniging kent momenteel 1600 leden en een reünistenbestand van 28.000 oud-leden, waaronder Prinses Beatrix, Koning Willem-Alexander en  Prins Constantijn.
Koningin Máxima bij Symfonie voor Angsthazen en Durfals
Koningin Máxima was dinsdagmiddag 13 mei in theater De Spiegel in Zwolle aanwezig bij de Symfonie voor Angsthazen en Durfals. Dit was een voorstelling waar zo’n 500 kinderen uit asielzoekerscentra en kinderen van basisscholen in Overijssel  samen met het Nederlands Symfonieorkest zongen, bewogen en ritmes maakten op de Schilderijententoonstelling van Modest Moesorgski.

Het concert , wat een onderdeel is van het project ‘Samenspel’, was georganiseerd door VluchtelingenWerk Nederland en het Nederlands Symfonieorkest met als doel asielzoekers plezier en rust bieden door middel van muziek.

Koningin Maxima reikt koning Willem I prijs uit
Koningin Máxima reikte op dinsdag 13 mei bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam de Koning Willem I Prijs 2014 en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2014 uit. De Koning Willem I Prijs is een ondernemingsprijs die sinds 1958 tweejaarlijks wordt toegekend door de Koning Willem I Stichting. De Stichting heeft als doelstelling de nationale economie nieuwe impulsen te geven en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. De prijs wordt toegekend met actieve steun van het ministerie van Economische Zaken. De Plaquette wordt toegekend met actieve steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tot 2013 was de Prins van Oranje erevoorzitter van de stichting. Koningin Máxima heeft deze taak overgenomen.
De Koning Willem I Prijs wordt uitgereikt aan een onderneming uit het midden- en kleinbedrijf en aan een grote onderneming met meer dan 250 werknemers. De genomineerden zijn beoordeeld op durf, daadkracht, duurzaamheid, innovatie en doorzettingsvermogen. Het gaat in de categorie Grootbedrijf om Huisman, Koninklijke FrieslandCampina N.V. en Paques Holding. In de categorie midden- en kleinbedrijf zijn KMWE Precisie Eindhoven B.V., KOTUG International B.V. en Trioliet genomineerd.

Voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap mogen Coöperatie TexelEnergie U.A., Interface Nederland B.V. en Unipro B.V. zich tot de genomineerden rekenen. De Plaquette beloont duurzame innovaties van zowel kleine als grote organisaties.

Koning en Koningin bieden Corps Diplomatique diner aan
Koning Willem Alexander en Koningin Maxima ontvingen afgelopen woensdag (14 mei) het Corps Diplomatique voor het jaarlijkse galadiner.Het Corps Diplomatique zijn mensen die hun land in een ander land vertegenwoordigen, zoals ambassadeurs en consuls(-generaal). Tot het Corps Diplomatique behoren ook Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de NAVO.  Het doel van dit jaarlijkse diner is de internationale relaties te onderhouden en te versterken. Bij het diner waren ook prinses Beatrix , Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter aanwezig.

Als prins sprak Koning Willem-Alexander vorig jaar op 4 april al eens met mensen over de aardbevingen als gevolg van aardgaswinning in Groningen. Dat deed hij toen in Dorkwerd. Donderdag liet hij zich in Middelstum, gemeente Loppersum, door mensen van organisaties informeren over de stand van zaken en de toekomst van het gebied. Ook sprak hij met acht inwoners van het gebied over de schade aan woonhuizen, winkels en openbare gebouwen.

Koning bij start viering 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen
Koning heeft donderdagmiddag 15 mei in het Academiegebouw in Groningen het officiële startsein voor de viering van het 400 jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen bijgewoond.
De openingsceremonie bestond onder meer uit een academische feestrede door prof. dr. mr. J.H.A. Lokin, hoogleraar rechtsgeschiedenis. De rector magnificus, prof. dr. E. Sterken, reikte de wetenschappelijke Ubbo Emmius Penning uit aan mevrouw prof. U. Beisiegel, president van de George-August-Universität Göttingen. Zij ontvangt de penning onder meer voor haar onderzoek naar hart- en vaatziekten en de bevordering van wetenschappelijke integriteit. Tot slot brengen Groninger studenten de Koning een serenade vanaf het plein voor het Academiegebouw.
Het jubileumprogramma , dat nog duurt tot richt zich niet alleen op stad Groningen, maar op de hele noordelijke regio. Met het thema For Infinity, ‘400 jaar oneindigheid’, wil de universiteit haar toekomstvisie en ambities presenteren. Zo is er een openluchtexpositie ‘Het DNA van Groningen’ met foto’s van Sacha de Boer. De koning kreeg deze foto’s in cassette overhandigd door de rector.  Daarnaast worden er diverse culturele voorstellingen gehouden, zijn er sportevenementen en kunnen jong en oud deelnemen aan debatten en lezingen. Op 13 juni wordt aan tien internationale academici een eredoctoraat uitgereikt.
ANP fotoserie –
Koningin Máxima bij jubileumconcert Stichting Muziek in Huis

//embed.gettyimages.com/embed/490770665?et=aArAF9luRHRMgh7jge9juw&sig=rSttFbWwYRGQBd-gaAed4IVluRCI9OcqMY8kRj37Y64=
Koningin Máxima was donderdagmiddag in woonzorgcentrum De Bolder in Huizen bij het concert voor het 15 jarig bestaan van de Stichting Muziek. Het jubileum concert en tegelijk het 7500e concert van Stichting Muziek in Huis werd verzorgt door de Nederlands oudste meesterpianist Daniël Wayenberg (84) en conservatorium student die al meerdere prijzen won Martin Oei (18)

Muziek in Huis organiseert meer dan 600 kamerconcerten per jaar in verpleeg- en verzorgingshuizen. Bijna 130 op conservatoria opgeleide musici vormen ruim vijftig professionele ensembles. Zo brengt de stichting klassieke muziek naar mensen toe die zelf niet meer mobiel zijn.

Koning woont jubileumcongres van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde bij
Koning woont vrijdag 16 mei het congres voor het 100 jarig bestaan van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) bij in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De NMT is de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. Ter gelegenheid van het 100 jar jubileum richt de organisatie het NMT Fonds Mondgezondheid op. Met dit fonds wil de NMT kennis, bewustwording en voorlichting over het belang van een gezonde mond voor iemands algehele gezondheid vergroten. Het fonds zal op 16 mei worden gepresenteerd.
Het congres, met als thema ‘Lang leve een gezonde mond’, stond in het teken van de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid.

Koningin Maxima opent groene fabriek van Unipro bv
Koningin Máxima opende vrijdag 16 mei 2014 in Haaksbergen het nieuwe bedrijfspand van Unipro bv. Unipro is producent en leverancier van vloersystemen. Na de opening werd Koningin Máxima rondgeleid door het nieuwe pand en spreekt zij met medewerkers van Unipro.

Ruim 50 jaar geleden begon Unipro met de productie van lijmen en groeide snel uit tot een internationale onderneming. Met de bouw van de nieuwe fabriek zijn duurzaamheid en moderne productiemethoden gecombineerd. De nieuwe fabriek van Unipro is een duurzaam en energiezuinig pand. Zo worden bijvoorbeeld de lijmen en kunstharsvloeren CO2-neutraal geproduceerd. Daarnaast is door middel van transparantie en eenheid in het gebouw, gebroken met de traditionele scheiding tussen kantoor en productie. Bij de inrichting is extra aandacht besteed aan arbeidsomstandigheden en comfort.

Prinses Mabel bij Amsterdam diner

Zaterdag (17 mei) was prinses Mabel bij Amsterdam Diner , een diner voor onderzoek rond aids. Het is zeker niet de eerste keer, de prinses werd ook wel de onofficiële beschermvrouw van het diner genoemd. Het thema van de 22ste editie was  ‘What a difference a day makes’ In het Nederlands vertaald “Wat een verschil een dag maakt.’
Ministerie van Buitenlandse zaken/ANP
(Handout/No Sales / Editorial Use Only)
De gedachte achter dit thema is dat als  je acute infecties vroeg behandelt  je het virus mogelijk kan zo afzwakken, dat het op termijn niet langer actief is in het lichaam. Elke dag telt als het gaat om testen. Een dag kan het verschil zijn tussen de rest van je leven behandeling of behandeling voor slechts een aantal jaren. Ook verkleind eerdere behandeling de kans op verspreiding.
 De opbrengst van de avond was 509.000 euro.

Op de avond was niet alleen maar aandacht voor aids, maar ook de ontvoerde Nigeriaanse meisjes. Zo maakte prinses Mabel een selfie met eurocommissaris  Neelie Kroes, Ministers Lianne Ploumen en weduwe van Albert Heijn,  Monique Heijn , die ze op twitter deelde met #bringbackourgirls

Prinses Laurentien in Griekenland en Duitsland
Afgelopen week Prinses Laurentien in  Athene waar ze onder andere een toespraak hield  op de EBLIDA conferentie waarin ze pleitte voor een nationale bibliotheekweek. Daarna bracht ze ook een bezoek aan de Orange Grove Athens, een initiatief van de Nederlandse Ambassade om jonge Griekse en Nederlandse ondernemers door trainingen aan een baan te helpen.

Vervolgens kon ze door naar Duitsland waar ze in Schloss Hohenkammer (Beieren)  aanwezig was bij de Environmental Conference of the Regions of Europe , een conferentie over milieu problemen. Bekijk HIER een foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.