Prinses Beatrix bezoekt Sint Maarten

Prinses Beatrix was de afgelopen week in Sint Maarten voor Koninkrijksjeugdparlement (KJP).  Na de start van de viering op 30 november 2013 en het Grondwetfestival is dit her derde evenement voor de viering van 200 jaar koninkrijk. Er volgen nog evenementen in Maastricht, Zwolle, en de afsluiting in september 2015 in Amsterdam. 


Tijdens de KJP, een drie dagen durend evenement,  gaan 50 jongeren uit het hele Koninkrijk met elkaar in debat over thema’s als onderwijs en cultuur, kinderrechten, en duurzame ontwikkeling. Er zijn vijf teams uit Sint Maarten, Curaçao, Aruba, Nederland en Caribisch Nederland, met daarin jongeren van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De debatten zijn tweetalig, Nederlands en Engels. Deze teams zijn ontstaan na een intensieve voorselectie en n de teams hebben met ieder een eigen coach zich de afgelopen maanden op het KJP voorbereid onder leiding van het Nederlands Debatinstituut. Aan het eind van de drie dagen zal een een slotconclusies gegeven worden waar de visie op heden en toekomst van het Koninkrijk van de jongeren blijkt.

Dag 1 – Dinsdag 20 mei


Op dinsdag opende Prinses Beatrix het Koninkrijksjeugdparlement (KJP). Na een korte toespraak gaf de prinses de voorzittershamer aan Trumane Trotman, de 23-jarig studente van Sint Maarten, die als voorzitter van het KJP zal fugeren. De opening van het KJP op Sint Maarten werd verder nog bijgewoond door de gouverneurs, Statenvoorzitters en ministerpresidenten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Ook de gezaghebbers van Bonaire, Sint Eustatius en Saba waren aanwezig.

Toen de opening afgelopen was begonnen de debatten echt. De prinses woonde ook nog een paar sessies bij. 
Maar daar bleef het niet bij.  Prinses Beatrix maakt tijdens haar bezoek aan Sint Maarten van 19-22 mei gebruik van haar aanwezigheid om enkele organisaties te bezoeken waar zij beschermvrouwe van is. Zo bezocht ze dinsdag  Het Belvedere Community Centre , een project van Unicef voor ondersteuning van de opvang en begeleiding van kinderen op Sint Maarten. De Prinses werd ontvangen door de kinderen, rondgeleid en ging een gesprek over onder andere kinderrechten.

Na dit bezoek had de prinses een receptiewaarbij verschillende deelnemers aan het jongeren parlement een ontmoeting hebben met de prinses.

Dag 2- Woensdag 21 mei 
Als beschermvrouwe van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), een regionaal netwerk van beschermde natuurgebieden dat helpt met het behoud van die gebieden op de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk, bezocht Prinses Beatrix de Nature Foundation Sint Maarten. Tijdens een boottocht door de lagune van Simpson Bay kreeg de prinses  uitleg over de herbeplanting van mangroven en andere aspecten van het beheer van het natuurgebied.

Na dit bezoek ging de prinses door de Sint Maarten Academy. Hier was de prinses aanwezig bij de overhandiging van een geschiedenisboekje “Eenheid en verscheidenheid – 200 jaar Koninkrijk, Nederland en de zes Caribische eilanden in jaartallen”. Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, overhandigt dit boekje aan de onderbouwleerlingen HAVO en VWO van . Het boekje is door het comité gemaakt ter gelegenheid van de viering 200 jaar Koninkrijk.

Prinses Beatrix sloot de dag af in de Bel Air Community Centre waar ze een uur lang sprak met de leden van de jeugdparlementsteams uit Curaçao, Aruba en Nederland.

 

Donderdag 22 mei
De laatste dag begon de prinses met het bijwonen van debatten. Later op de dag nam de prinses tijdens de eindpresentaties de  slotconclusies van het KJP in ontvangst. Het is de bedoeling dat de jongeren de daarin opgenomen aanbevelingen in eigen land of op eigen eiland verder onder de aandacht gaan brengen en bewerkstelligen.

Het auteursrecht van de foto’s uit deze log berust bij het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. De foto’s mogen worden gedownload voor privégebruik en gebruik voor niet-commerciële of educatieve doeleinden. Daarnaast is redactioneel gebruik door nieuwsmedia toegestaan. De foto’s mogen niet worden (door)verkocht. De foto’s zijn gemaakt door Edgardo Lynch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.