18 t/m 22 november

Koning Willem Alexander bij uitreiking Internationale Kindervredesprijs van KidsRights

Koning Willem-Alexander was dinsdag in de Ridderzaal in Den Haag aanwezig bij de uitreiking van de tiende Internationale Kindervredesprijs. De Internationale Kindervredesprijs van KidsRights wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind. Een onafhankelijk Expert Comité selecteert de winnaar uit nominaties vanuit de hele wereld. De uiteindelijke winnaar van de tiende editie werd de achttien jarige Neha. Zij woont in Philadelphia (VS) en is van Indiase afkomst. Zij richtte een eigen stichting op: Empower Orphans. Wat startte als een geldinzamelingsactie in de buurt en nu is  uit gegroeid tot een organisatie die al meer dan een 1 miljoen dollar inzamelde en 25.000 kinderen hielp in India én in eigen land.

Prinses Mabel in Canada voor ‘Girls Not Brides’

Baird Meets with Representatives of Girls Not Brides | Le ministre Baird rencontre des représentants du partenariat Filles, pas épouses

Minister Yelich Moderates Youth Dialogue on Ending Child Marriage | La ministre Yelich a animé un dialogue avec des jeunes sur l’importance de mettre fin aux mariages d’enfants précoces et forcés
Paradis meets with Her Royal Highness Princess Mabel van Oranje | Paradis rencontre Son Altesse Royale la princesse Mabel van Oranje

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken Canada

De afgelopen week was Prinses Mabel in Canada. Ze had hier besprekingen met onder andere minister John Baird van Buitenlandse Zaken en de Canadese parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken. Uitnodiging voor dit bezoek was gekomen na een ontmoeting die Prinses Mabel eerder in Londen had met de Canadese minister. Naast de besprekingen ontving ze dinsdag de ‘John Diefenbaker Defender of Human Rights and Freedom Award’  namens ‘Girls Not Brides’ en ging  de prinses donderdag in gesprek met jongeren.
Prinses Mabel bezocht tijdens haar reis behalve de hoofdstad Ottawa ook Toronto en Montréal.

Artikel over de John Diefenbaker award(Royalblog) –  Fotoserie ontmoeting minister van Buitenlandse zaken van Canada – Fotoserie van gesprek met jongeren in Toronto – Informatie over de bijeenkomst van Plan Canada donderdag in Toronto (engels)

Koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeurs Panama, Cuba en Guatemala voor overhandiging geloofsbrieven
Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Republiek Panama, Z.E. Willys Delvalle Velasco, de ambassadeur van de Republiek Cuba, Z.E. Fermin Gabriel Quiñones Sanchez, en de ambassadeur van de Republiek Guatemala, Z.E. Gabriel Edgardo Aguilera Peralta ontvangen voor het overhandigen van hun geloofsbrieven.
Koning Willem-Alexander opent Onderwijspark Ezinge Meppel
Koning Willem-Alexander opende woensdagmiddag het Onderwijspark Ezinge in Meppel. Op het Onderwijspark zijn scholen voor voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs gevestigd.
Prins Carlos spreekt op zonne-energiecongres 
Prins Carlos sprak woensdag , als directeur van het Institute for Sustainable Innovation & Development (INSID),  op ‘Sunday’ – een jaarlijks zonne-energiecongres wat dit jaar vond plaats in Burgers Zoo in Arnhem. Meer informatie vind je terug op http://www.sundaynl.nl
Prinses Laurentien lanceert raad van kinderen Zeist
Prinses Laurentien was woensdag bij de lancering van de Raad van kinderen in Zeist.  De Raad van Kinderen gaat strategische dilemma’s van organisaties onderzoeken en geeft hierbij advies over mogelijke oplossingen. Bij de lancering zijn verschillende bedrijven, vertegenwoordigers, leerkrachten en leerlingen aanwezig.Artikel met filmpje (Blauw Bloed) – Informatie over raad van Kinderen – Artikel met filmpje RTV Utrecht

Koningin Máxima bij NAJK-symposium ’van Traditie naar Ambitie’
Koningin Máxima woont op donderdag 20 november in Utrecht een gedeelte bij van het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is aanwezig. Het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ ging over de rol van het gezinsbedrijf in de agrarische sector.

RVD bericht  –  Fotoserie PPE –  Fotoserie ANP – Fotoserie MPE/Patrick van Katwijk

Koningin Máxima bezoekt jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’
Koningin Máxima woonde donderdagmiddag in het Martiniplaza in Groningen het jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’ bij. Wat destijds begon als experiment van de Groningse Kredietbank is uitgegroeid tot een gestructureerde gemeentelijke aanpak van schuldpreventie. Koningin Máxima bracht het bezoek in haar functie van erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield een toespraak.
RVD bericht – Fotoserie ANP  – Fotoserie PPE  – Fotoserie MPE / Patrick van Katwijk – Filmpje

Prinses Beatrix  en Prinses Laurentien bij Kinderrechtentop
Donderdag was het precies 25 jaar geleden dat het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarom werd er donderdag een kinderechtentop gehouden in Leiden.  Op de Kinderrechtentop werd stilgestaan bij de invloed van het Kinderrechtenverdrag op de positie van het kind, wat er de afgelopen jaren is bereikt en wat er nog moet gebeuren zodat álle kinderen krijgen waar ze recht op hebben. Kinderen en jongeren spraken in ronde-tafel-discussies en creatieve werksessies met wetenschappers, professionals, beleidsmakers en andere betrokkenen over de mogelijkheden om het Kinderrechtenverdrag meer onderdeel van de maatschappij te laten zijn.  Prinses Beatrix was , als beschermvrouwe van Unicef, aanwezig bij de opening. Later op de dag sprak Prinses Laurentien

Koning Willem-Alexander was vrijdag aanwezig bij het tiende congres van ParkinsonNet in het Beatrixtheater in Utrecht. Het ParkinsonNet congres wordt jaarlijks georganiseerd voor zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Parkinson. Dit jaar staat dit congres in het teken van het tienjarig bestaan, met als thema: ‘De toekomst van de zorg is al begonnen’.
RVD bericht  – ANP Fotoserie – PPE fotoserie  –

Koningin Máxima opent Brede School Joure Zuid
Koningin Máxima opende vrijdag  Brede School Joure Zuid in Joure (gemeente De Friese Meren) Brede School Joure Zuid is een samenwerking tussen twee basisscholen, een kinderopvangorganisatie, een welzijnsorganisatie en een centrum voor de kunsten.
Daarnaast vervult het gebouw met de hulp van vrijwilligers een centrale rol in de wijk, als ontmoetingscentrum voor jong en oud. RVD bericht – Fotoserie ANP – Fotoserie Robin van Utrecht – Fotoserie PPE – Fotoserie MPE
Artikel met filmpje en foto’s Leeuwarder courant – Filmpje RTL Boulevard – Nog een rapportage 

Koning en Koningin bij jubileumconcert van het Residentie Orkest
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren vrijdagavond het jubileumconcert bij van het Residentie Orkest in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Het Residentie Orkest geeft (internationale) concerten en richt zich op muziekeducatie. Het orkest viert dit jaar haar 110-jarig bestaan.

RVD bericht – Fotoserie ANP – Fotoserie MPE/Patrick van Katwijk – Fotoserie PPE

Prinses Margriet ,  de heer Van Vollenhoven en Nicolas aanwezig bij Peter Stuyvesantbal
Prinses Margriet  , prof. mr. Pieter en Nicolas waren vrijdagavond  aanwezig bij de 33e editie van het Peter Stuyvesantbal in New York. Het bal wordt jaarlijks georganiseerd door de ‘Netherland-America Foundation’ waar Prinses Margriet en prof.mr. Pieter  beschermvrouwe en beschermheer van zijn. Elk jaar staat een ander thema centraal. Dit keer is dat ‘celebrating the Dutch golden age’.
De opbrengsten van het Peter Stuyvesantbal worden gebruikt voor studiebeurzen en andere uitwisselingsprogramma’s op het terrein van onderwijs en cultuur.
RVD-bericht – Filmpje (Telegraaf) – PPE fotoserie – Meer foto’s ( met o.a. Nicolas samen met  vriendin??)

Prinses Margarita opent tentoonstelling in Gorkums museum 
Prinses Margarita de Bourbon de Parme opende zaterdagochtend de nieuwe expositie in het Gorcums Museum. ‘Van Stoelen Bezeten.’   De expositie laat   allerlei stoelen zien , van praktische zitmeubel tot een designobject.
Onduidelijkheid over de gezondheid van de vader koningin Maxima

Afgelopen maandag kwam al naar buiten dat koningin Maxima het weekend daarvoor (15/16 november) in Argentinië  was om haar zieke vader  (Jorge Zorreguieta) te bezoeken. Hij zou lijden aan Leukemie en zijn gezondheid zou zorgelijk zijn. Veel meer dan dat hij al langere tijd aan kanker lijdt werd er niet bekend. Donderdag ontstond er grote verwarring toen een grote (als betrouwbaar bekendstaande) Argentijnse  krant het overlijden van Jorge Zorreguieta meldde en verschillende nieuwsmedia dit overnamen. Al snel bleek het niet te kloppen en kwam er vanuit het ziekenhuis en de familie een ontkenning: Jorge was thuis. Zijn gezondheid was delicaat  (broos/kwetsbaar) ,  maar wel stabiel. Op een filmpje van Blauw Bloed van het bezoek van koningin Maxima aan jubileumcongres ‘10 jaar schuldpreventie in Groningen’ is te zien hoe ze tegen iemand in het publiek zegt dat het  ‘ietsjes beter gaat’  De activiteiten van de koningin gaan gewoon door. Op dit moment is ze onderweg naar China. De komende week zal ze hier als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling ontmoetingen hebben over toegang tot financiële diensten. De vader van koningin Maxima zelf is ondertussen ook weer in het openbaar verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.