Staatsbezoek Japan

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten woensdag 29 tot en met vrijdag 31 oktober 2014 een staatsbezoek aan Japan. Met hun reisde een economische missie mee die geleid werd door Minister Kamp van Economische Zaken. Ook minister Koenders van buitenlandse zaken was mee.
Voormalig honorair consul-generaal van Japan in Amsterdam, de heer Jaap Rost Onnes, reist mee als boegbeeld van de economische missie en is lid van de officiële delegatie. De heer Rost Onnes beschikt over een uitgebreid Japans netwerk en heeft kennis van de Japanse samenleving. Hij brengt al meer dan 30 jaar ondernemers van beide landen met elkaar in contact.
Het staatsbezoek moet er voorzorgen dat de goede contacten tussen beide landen blijven bestaan en richt zich verder op kennisuitwisseling en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van energie en land- en tuinbouw.

Woensdag 29 oktober
Op de eerste dag van het staatsbezoek aan Japan werd het paar verwelkomd door het Japanse keizer Akihito, Keizerin  Michiko,  Kroonprins Naruhito en  Kroonprinses Masako. Dat de kroonprinses erbij was is bijzonder , ze laat zich door haar depressies zelden in het openbaar zien. 

Na de inspectie van de erewacht en het spelen van de volksliederen, vond er in het paleis de audiëntie plaats. Daar lagen ook de vele onderscheidingen opgesteld die door beide staatshoofden werden uitgewisseld.


Hierna kon het bezoek verder vervolgt worden. Het Koninklijk paar bezocht 21_21 DESIGN SIGHT, een instituut, opgericht op initiatief van de modeontwerper Issey Miyake en ontworpen door architect Tadao Ando. Het Koninklijk Paar bezocht de tentoonstelling ‘THE FAB MIND: Hints of the Future in a Shifting World’ die gaat over de invloed van de informatiemaatschappij op sociale ongelijkheid en ethiek. 
Fotoserie bezoek Design Sight  (ANP)  – Filmpje bezoek aan DESIGN SIGHT (Royalty)

Na dit bezoek volgde een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap.

Vervolgens kregen koning Willem-Alexander en koningin Maxima een rondleiding langs een shinto tempel en een boeddhistische tempel. Hierbij ligt de nadruk op de rol die de twee levensbeschouwingen in het dagelijks leven van de Japanner spelen.
Foto’s van bezoek aan de tempels (ANP) – Foto’s bezoek aan tempels (PPE)
De eerste dag van het staatsbezoek aan Japan eindigt met een staatsbanket.
Foto’s staatsbanket (ANP) – Foto’s staatsbanket (PPE) – Filmpje staatsbanket (Royalty)  – Filmpje en artikel (NOS)

Foto’s van de eerste dag (Patrick van Katwijk) – Filmpje eerste dag  (NOS) – Filmpje dag 1 (RTL) – Filmpje dag 1 (Royalblog) – Filmpje ochtend van de eerste dag met commentaar (Justine Marcella) – Filmpje middag en ’s ochtends met commentaar (Justine Marcella)

Donderdag 30 oktober
De tweede dag van het staatsbezoek opende de Koning een bijeenkomst over (wind) energie. Japan zoekt, mede na de kernramp in 2011, naar energiebronnen die onder andere betaalbaar, veilig en milieuvriendelijk zijn. Japan biedt, gezien de ligging, veel mogelijkheden voor offshore windparken. Nederland beschikt over de kennis en kunde om offshore windparken te realiseren. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op wat nodig is om deze vorm van energie grootschalig te kunnen invoeren. Het Koninklijk Paar bezoekt bedrijfspresentaties van Nederlandse en Japanse bedrijven die werkzaam zijn in de sector offshore windenergie. De ochtend wordt afgesloten met een bijeenkomst met CEO’s van Japanse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Nederland kent, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, het grootste aantal vestigingen van Japanse bedrijven in Europa.
Foto’s ontmoeting economische missie (ANP) – Foto’s bijeenkomst (PPE)

Na deze bijeenkomst volgt een informele lunch met het keizerpaar.
Foto’s aankomt voor de lunch (ANP) – Foto’s aankomst lunch (PPE)

In de middag bezochten  Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima de Tokyo University. Japan is het snelst vergrijzende land ter wereld. Tijdens het bezoek maken de Koning en Koningin kennis met nieuwe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van ouderenzorg in Japan. Het Koninklijk Paar spreekt met vertegenwoordigers van de overheid, autoriteiten, planners en ouderen over het realiseren van speciale leefgemeenschappen voor ouderen en het gebruik van medische apparaten en robots in de ouderenzorg. Ook komt Buurtzorg Nederland aan orde. Deze thuiszorgorganisatie heeft model gestaan bij de oprichting van een soortgelijke organisatie in Japan.

’s Avonds hadden de koning en koningin er een diner met minister-president Shinzo Abe en zijn vrouw in het Akasaka State Guest House

Vrijdag 31 oktober
Koning Willem-Alexander houdt een openingstoespraak op de Food & Agribusiness Conferentie. Tijdens de conferentie staan voedselzekerheid en kansen in de agribusiness centraal. Japan wil van de landbouwsector een groeisector maken die aanzienlijk bijdraagt aan economische groei. Het land kijkt daarbij met veel belangstelling naar Nederland als tweede exporteur van agri & food producten ter wereld en als goed voorbeeld van een productieve, hoogtechnologische, innovatieve en duurzame landbouwproducent. Het Koninklijk Paar maakt aansluitend een rondgang langs bedrijfspresentaties van Nederlands-Japanse samenwerkingsverbanden.
Filmpje bijeenkomst (Royalty) – Filmpje (Justine Marcella) 

Na de conferentie ontmoet het Koninklijk Paar de voorzitter en de erevoorzitter van TOKYO 2020 die uitleg geven over de aanpak van de Olympische Spelen in 2020. Aansluitend nemen de Koning en Koningin deel aan een CEO rondetafelbijeenkomstover samenwerking tussen het Japanse en Nederlandse bedrijfsleven.
Foto’s van conferentie (ANP) – Foto’s van bijeenkomst Tokyo 2020 (ANP) – Foto’s conferentie en bijeenkomst TOYYO 2020

Aan het eind van de middag bieden de Koning en Koningin als dank voor hun ontvangst in Japan, een concert aan van Musica Amphion. Dit ensemble speelt muziek uit de 17e en 18e eeuw, uitgevoerd met originele instrumenten. 
Foto’s van afsluiting van het bezoek (ANP) – Foto’s ‘contraprestatie’ (ANP) – Filmpje contraprestatie (Royalty)  – Filmpje vertrek (Justine Marcella)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.