Staatsbezoek Republiek Korea

Na het staatsbezoek aan Japan gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima door naar Zuid-Korea. Hier vond maandag 3 en dinsdag 4 november een staatsbezoek plaatst. Net als in Japan was ook bij dit bezoek minister Koenders van Buitenlandse Zaken weer mee en leidde Minister Kamp van Economische Zaken opnieuw de economische missie die gelijktijdig plaats vond.  In  Zuid-Korea was  Guus Hiddink mee als boegbeeld  van de economische missie en als lid van de officiële delegatie. Hiddink is in Korea bekend als bondscoach. Hij leidde het Koreaanse elftal tijdens het WK van 2002 tot de vierde plek. Met deze ervaring heeft hij kennis opgedaan van de Koreaanse samenleving en heeft hij ook een netwerk opgebouwd in Korea. Het staatsbezoek moet ervoor zorgen dat de opgebouwde relatie goed blijft en heeft als doel de economische betrekkingen te versterken en de samenwerking te bevorderen in sectoren als (innovatieve) hightech ontwikkeling, windenergie en agribusiness. Ook wordt aandacht besteed aan de contacten met de in Nederland investerende Koreaanse bedrijven.

Maandag 3 november
Het staatsbezoek startte op maandagochtend bij het Seoul National Cemetery. Hier legde Koning
Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans  bij de Memorial Tower. Daarna werd het Koninklijk Paar officieel verwelkomd door president Park, in Cheong Wa Dae (Letterlijk vertaalt het blauwe huis), het presidentiële paleis.

Foto’s ontvangst (ANP) – Filmpje  ontvangst met commentaar  (Justine Marcella)

Na het welkomsceremonieel en de inspectie van de erewacht, was er een audiëntie, gevolgd door delegatiebesprekingen tussen de Nederlandse schaatsbond KNSB met de Koreaanse schaatsunie KSU.

Foto’s van deal tussen schaatsbonden (ANP) – Foto’s ontvangst en audiëntie (PPE)

’s Middag bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima het Dongdaemun Design Plaza (DDP), een nieuw cultureel design centrum. Na een korte rondleiding buiten, opende de Koning de Dutch Design Exhibition, een reizende tentoonstelling van Dutch Design Awards in Eindhoven met winnende ontwerpen van 2014. Het Koningspaar maakt ook een wandeling langs een expositie van het Kansong Art Museum, waar een aantal objecten van Koreaanse kunstenaars zijn tentoongesteld. Na afloop  vond in Dongdaemun Design Plaza  de VNO-NCW rondetafel-bijeenkomst plaats, waarbij Nederlandse CEO’s en Koreaanse autoriteiten in gesprek gingen.
Foto’s bezoek DDP (ANP) – Foto’s bezoek DDP (PPE)

Later in de middag waren de Koning en Koningin in de Jeonggak Temple van de Dongguk University aanwezig bij een seminar over een creatieve en lerende economie. De Koreaanse en Nederlandse regeringen bekeken hier de duurzaamheid van hun economische plannen en het vermogen om economisch te blijven groeien.  Bij het seminar werd er gesproken over de raakvlakken en mogelijke verdere samenwerking.
Foto’s bezoek aan tempel (ANP)

In de avond bood president Park een staatsbanket aan in het presidentieel paleis, waar beide staatshoofden een toespraak hielden
Foto’s staatsbanket (ANP) – Foto’s staatsbanket (PPE) – Filmpje Boulevard

Foto’s dag 1 (Patrick van Katwijk)   

Dinsdag 4 november 
De tweede dag van het staatsbezoek begon met de opening van een seminar over innovatie voor de parallelle economische missie. Zowel de economische missie als Koreaanse instellingen en bedrijven nemen deel aan deze seminar en matchmaking.
Foto’s economisch seminar (ANP)

De ochtend werd afgesloten met een rondleiding door het Gyeongbokgung paleis, een paleizencomplex dat in 1394 werd gemaakt in opdracht van Koning Taejo van Joseon en in de loop der jaren meerdere keren zwaar beschadigd en weer gerenoveerd is.
Foto’s van bezoek aan de tempel (ANP) (Met ook foto’s van contraprestatie)

Foto’s ochtend van dag 2 (PPE) 

Daarna brachten koning Willem-Alexander en koningin Maxima een bezoek aan het Koreaanse parlement, de National Assembly, waar zij spreken met de voorzitter en partijleiders.
Hier vond een lunch plaats met CEO’s van Koreaanse bedrijven, die in Nederland investeren.
Foto’s bezoek parlement (ANP)

Later in de middag ontving het koningspaar de Nederlandse gemeenschap.  (Foto’s PPE)
Het staatsbezoek werd ’s avonds afgesloten met de zo genoemde contraprestatie. Een optreden wat door het koningspaar aan de Koreaanse autoriteiten aangeboden word. Dit keer was de eer aan harpiste Lavinia Meijer.
Foto’s contraprestatie (PPE)

Op de laatste dag had het koningspaar ook een ontmoeting met de Nederlandse pers.

 Foto’s dag 2 (Patrick van Katwijk) – Filmpje samenvatting dag 2 (RTL)

Eén gedachte over “Staatsbezoek Republiek Korea

  • 13 nov 2014 om 6:47 am
    Permalink

    Wat een mooie reportage is dit geworden; het wachten wordt beloond

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.