Koning en Koningin brengen een streekbezoek aan de Kop van Noord-Holland

© Koning Willem-Alexander / RVD

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vrijdag 12 september 2014 een streekbezoek aan de Kop van Noord-Holland. Tijdens het bezoek staat het programma De Kop Werkt! centraal. Het programma komt voort uit een regionaal samenwerkingsverband met als doel het stimuleren van de economische vitaliteit van de Kop van Noord-Holland. De gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Texel en de provincie Noord-Holland werken samen binnen dit programma om de regiopositie te verbeteren.
Het programma richt zich op vijf economisch kansrijke sectoren:
agribusiness, maritiem & offshore, duurzame energie, medisch en vrijetijdseconomie.

De betrokken overheden creëren voorwaarden voor bedrijven om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Het accent ligt daarbij op ruimtelijke ordening, bereikbaarheid en leefbaarheid; de drie terreinen waarop gemeenten en provincie met name verantwoordelijkheid dragen.

Den Oever
Het streekbezoek startte in Den Oever, waar de Commissaris van de Koning, de heer
J.W. Remkes, en de burgemeester van de gemeente Hollands Kroon, de heer J.R.A.
Nawijn, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen. Tijdens een
wandeling over de dijk kregen de Koning en Koningin een toelichting over het project Waddenpoort Den Oever. Dit project richt zich op een duurzame economische en recreatieve groei van Den Oever.

Daarna werd aandacht besteed aan getijdenturbines in de sluis van de Afsluitdijk. De turbines zijn gemaakt door het bedrijf Tocardo dat zich bezighoudt met het opwekken van duurzame energie uit rivier- en getijdenstromen. Volgens Tocardo kan getijdenenergie een belangrijke rol gaan
spelen in het totale aanbod van duurzame energievoorziening. Het voordeel van getijdenenergie is dat getijden bekend zijn en daardoor ook de aanvoer van energie.

Den Helder
Na Den Oever was het de beurt aan Den Helder. Hier werd het koningspaar bij het bezoekerscentrum van het historische Willemsoord, de voormalige scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine, welkom gegeten door de heer K.F. Schuiling, burgemeester van de gemeente Den Helder. Het Koningspaar kreeg bij een maquette uitleg over de stedelijke ontwikkeling van Den Helder.
De Koning en Koningin maken een wandeling over het voormalige Marine terrein om de ontwikkelingen te bekijken. Zo bekeek het koningspaar onder andere het in aanbouw zijnde schouwburg en de Boerenverdrietsluis. Bij deze sluis onthulde de Koning een sluitsteen, waarmee hij het startsein voor de restauratie van de sluis geeft. Na de restauratie is de aangrenzende jachthaven een getijdenhaven geworden waardoor de haven voor passanten van de wadden en de Noordzee beter

toegankelijk is. Na de onthulling stapt het Koningspaar in een boot voor een tocht over de Koopvaardersbinnenhaven, waarbij zij langs het Reddingmuseum varen en de locatie van de nieuw te bouwen bibliotheek zien.

Het bezoek wordt afgesloten in het gebouw De Kathedraal op Willemsoord waar een rondetafelgesprek plaatsvindt over de krimp en de kansen in de regio Kop van Noord-Holland. Er wordt onder andere gesproken over de demografische ontwikkeling van de

regio, het aanbod van voorzieningen, werkgelegenheid, vraag en aanbod op de regionale
arbeidsmarkt en over het ondersteunen en faciliteren van economische kansen
voor de vijf economisch meest kansrijke clusters in de regio.

Warmerhuizen
Het regiobezoek wordt afgesloten met een bezoek aan het bedrijf Vezet in
Warmenhuizen, gemeente Schagen. Mevrouw M.J.P. van Kampen-Nouwen, burgemeester van de gemeente Schagen, hete  de Koning en Koningin hier welkom. Aansluitend krijgt het Koningspaar een presentatie over één van Nederlands grootste groente verwerkende bedrijven. Het bedrijf heeft een Vezet Academy opgericht waar medewerkers een opleiding of cursus kunnen volgen. De Koning en Koningin spreken met studenten en docenten van de Vezet Academy over de opleidings- en ontwikkelmogelijkheden binnen het bedrijf en de betekenis daarvan voor hun toekomst. Met een korte rondleiding door het bedrijf wordt het bezoek afgesloten.

NOS reportage  – Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.