Nieuws 3, 4 en 5 september

Koningin opent Centrum voor Onderwijsexcellentie University College Roosevelt

www.royalduo.nl/ Jannemieke Niet overnemen zonder toestemming!
Koningin Máxima opende woensdag 3 september in Middelburg het nieuwe Centrum voor Onderwijsexcellentie van University College Roosevelt. Dit centrum heeft als doel de kennis op het gebied van onderwijsexcellentie bij onderwijsinstellingen in Zeeland te vergroten. Zij doet onder meer door het bundelen van verschillende initiatieven en het doen van onderzoek.

De basis van het het Centrum voor Onderwijsexcellentie wordt een hoogleraar die in speciale academische cursussen en masterclasses deze kennis met onderwijsbestuurders en leerkrachten uit het primair, voortgezet en beroepsonderwijs gaat delen. Daarnaast zullen ook lezingen voor een groot publiek worden georganiseerd.

Het nieuwe Centrum past in een traditie van University College Roosevelt, dat al jaren samen met het Derek Bok Center van Harvard University een Center for Excellence in Teaching and Learning heeft. Tien jaar geleden was Koningin Beatrix aanwezig bij de officiële opening van University College Roosevelt.Fotoserie ANP – Foto’s Robin van Utrecht – Fotoserie PPE – Foto’s MPE (Patrick van Katwijk)

Koning opent Project Liberty in Emmetsburg, Verenigde Staten

DSM/ Greg Latza  (ANP HANDOUT /NO ARCHIVES / NO SALES / FOR EDITORIAL USE ONLY)
 
Woensdag 3 september was Koning Willem-Alexander  in de Verenigde Staten.  Hier opende hij het  ‘Project Liberty’ in Emmetsburg, Iowa. Dit project is een internationaal samenwerkingsproject van het Nederlandse bedrijf DSM en het Amerikaanse bedrijf POET. In de nieuwe fabriek  zal het Nederlands-Amerikaanse samenwerkingsverband  bio-ethanol uit restproducten (kolven, bladeren en stengels), die achterblijven na het oogsten van mais. Nederlandse biotechnologische kennis van DSM wordt in Project Liberty samengebracht met de specialistische regionale ervaring van POET op het gebied van onder meer logistiek en de verzameling van de restproducten van de maisoogst, evenals productie en afzetkanalen van ethanol.
DSM/ Greg Latza  (ANP HANDOUT /NO ARCHIVES / NO SALES / FOR EDITORIAL USE ONLY)
Project Liberty zoekt innovatieve technologische oplossingen voor de huidige toenemende vraag naar energie en de bijbehorende druk op het milieu. De productie van duurzame brandstof is ook van groot belang voor de regionale werkgelegenheid. Agrariërs kunnen door dit project een extra opbrengst per oogst genereren. Na hun reguliere maisoogst oogsten zij nog een deel van de achtergebleven restproducten van de mais en verkopen deze voor de productie van geavanceerde bio-ethanol. Deze nieuwe technologie wordt hier voor het eerst op deze schaal geïmplementeerd en staat op het punt om wereldwijd te worden toegepast.
DSM/ Greg Latza  (ANP HANDOUT /NO ARCHIVES / NO SALES / FOR EDITORIAL USE ONLY)
Naast het verrichten van de opening , kreeg de koning  een rondleiding door de fabriek en maakte van zijn aanwezigheid in de regio gebruik om en marge van het bezoek aan het project in Emmetsburg ook een korte, besloten ontmoeting in Minneapolis, Minnesota, te hebben met enkele vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in Iowa en Minnesota. Bij deze informele ontmoeting zijn ook enkele vertegenwoordigers van Amerikaanse bedrijven die economische banden hebben met Nederland.

Prinses Beatrix opent Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog
Donderdag 4 september opende Prinses Beatrix het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog op het landgoed van Huis Doorn in de provincie Utrecht. De tentoonstelling, in de omgebouwde garage van de Duitse Keizer Wilhelm II, vind juist nu plaats omdat het dit  jaar honderd jaar gelden is dat de Eerste Wereldoorlog begon. Nederland bleef neutraal, maar had wel direct te maken met de gevolgen van de oorlog die eindigde in 1918. De expositie geeft aan de hand van vijf thema’s een beeld van het dagelijks leven in deze jaren; opvang van Belgische vluchtelingen, mobilisatie van het Nederlandse leger, democratie, economie en schaarste en de publieke opinie. Daarnaast zijn er gedurende de herdenkingsperiode 2014-2018 wisselende presentaties over de invloed van de Eerste Wereldoorlog op het huidige Nederland en Europa.

Fotoserie ANP – PPE fotoserie – Foto’s Robin van Utrecht –

Prinses Beatrix bij dansvoorstelling Free to Move
Prinses Beatrix was  donderdagavond 4 september 2014 aanwezig bij de dansvoorstelling Free To Move bij in het Lucent Danstheater in Den Haag.

Free To Move is een initiatief van het Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance waarbij de top van de Nederlandse moderne dans zich belangeloos inzet voor de strijd tegen spierziekten. Aan de voorstelling werken acht dansgezelschappen mee. De opbrengst van de avond is voor het Prinses Beatrix Spierfonds, een fonds waar de prinses sinds 1957 beschermvrouwe van is. Het fonds wil alle spierziekten uit de wereld krijgen en maakt daarvoor wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar de oorzaak, behandeling en genezing van spierziekten.
Een belangrijk onderdeel van de avond, was de uitreiking van de Wetenschapsprijs 2014. Deze prijs van € 1 miljoen wordt uitgereikt aan een internationaal erkende onderzoeker. Het geld is bedoeld voor onderzoek om een belangrijke en grote stap voorwaarts te zetten richting de genezing van een of meerdere spierziekten.

Foto’s PPE – Foto’s ANP

Prinses Laurentien  en Prins Carlos bij Waterspaarders dag Amsterdam

www.royalduo.nl/ Jannemieke Niet overnemen zonder toestemming!

Donderdag 4 september werd voor het eerst de nationale waterspaarders. De stichting Nationale Waterspaarders en Amsterdam City Swim organiseerde deze dag om aandacht te vragen voor energiebesparing. Dit gebeurde met ludieke acties. Zo sprong Prinses Laurentien , als voorzitster van de missing chapter foudation, samen met 50 kinderen die mee gaan doen aan de Amsterdam city Swim in de grachten om 5 minuten te watertrappelen. Dit om te laten zien dat 5 minuten toch echt wel lang kan zijn. Prins Carlos houd zich met zijn eigen bedrijf bezig met duurzaamheid en kon dan ook niet ontbreken op deze dag.

www.royalduo.nl/ Jannemieke Niet overnemen zonder toestemming!
Prinses Laurentien schoof ’s avonds aan  in RTL Late Night om over de actie te praten. Bekijk het fragment HIER

Prins Constantijn opent ‘Leiden Centre of Data Science’
Prins Constantijn was  4 september weer even terug op de universiteit waar hij heeft gestudeerd. Op de universiteit van Leiden opende hij  het ‘Leiden Centre of Data Science’ – een virtueel centrum voor onderzoek naar big data. Tijdens de opening waren en verschillende sprekers en kon met na afloop ook al kijken na de projecten op dit gebied waar al aangewerkt word.

Het nieuwe Leiden Centre of Data Science (LCDS)  is een initiatief van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en bouwt voort op onderzoek dat al plaatsvindt bij de universiteit Leiden en heeft daarbij bijzondere aandacht voor vraagstukken op het gebied van ethiek, privacy, databescherming en vredesvraagstukken. Het centrum moet onderzoekers met een interesse en expertise in datawetenschap vanuit alle onderdelen van de Leidse Universiteit  en het Leids Universitair Centrum (LUMC).

Prinses Beatrix opent Prinz-Claus-Promenade. 
Prinses Beatrix opende vrijdagmiddag 5 september in Hitzacker de Prinz-Claus-Promenade.  Na de onthulling van de plaquette van de nieuwe promenade wijdde de Prinses de promenade in met een wandeling. Zij krijgt daarbij uitleg over de in 2008 aangelegde afwateringssluis, een pompinstallatie en een muur aangelegd, die de bewoners van het stadje aan de rivier de Jeetzel, die uitmondt in de Elbe, tegen hoog water moeten beschermen.
Dat de naar Prins Claus vernoemde promenade juist in het Duitse Hitzacker te vinden is , is niet verwonderlijke. Prins Claus  werd namelijk  op 6 september 1926 op het Rittergut, een landgoed  in Hitzacker, geboren. Bij de opening waren ook twee zussen van Prins Claus aanwezig. Prinses Beatrix bracht twee keer eerder een officieel bezoek aan Hitzacker. In 1965 bezocht zij het dorp samen met Prins Claus ter gelegenheid van hun verloving en in 2005 onthulde zij een borstbeeld van de Prins. De Prins van Oranje was in 2008 in Hitzacker aanwezig bij een seminar over de bescherming tegen hoogwater.

ANP fotoserieFotoserie Patrick van KatwijkNOS artikel met foto en filmpje

Overig en kort nieuws 
Koning Willem Alexander  heeft vrijdagmiddag 5 september in Paleis Noordeinde mr. J.W. de Graaf beëdigd als ambassadeur van Trinidad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.