Prinsjesdag 2014

Dinsdag 16 september was de derde dinsdag van september dit jaar en dat betekend in Nederland Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). Het staatshoofd rijdt op Prinsjesdag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en spreekt tijdens de verenigde vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal de troonrede uit. Dit jaar was het de tweede keer dat Koning Willem-Alexander dit als staatshoofd deed en het was ook weer bijzonder want het was de 200ste keer dan het nieuwe parlementaire jaar door het staatshoofd gepend werd. 

De dag begon voor het koninklijk gezelschap bij Paleis Noordeinde. Prins Constantijn en Prinses Laurentien stapte als eerst in de Gala Glas Berline.  Prinses Laurentien was gekleed in een aubergine jurk gemaakt van genova corduroy ontworpen door Talbot Runhof Prinses Laurentien combineerde dit  met de ondertussen bekende juwelenlijn ‘Leaves’ (ontworpen door Prinses Margarita)
Daarna namen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima plaats in de Gouden Koets op weg naar het binnenhof. Koningin Máxima doeg een volledig rode jurk van  zijden japon  met een A-lijn ontworpen door Valentino met een zogeheten bibi van modiste Fabienne Delvigne.

#455527032 / gettyimages.com

Na twee jaar werd weer de gebruikelijke route langs het kabinet van de koning genomen. Prinses Beatrix maakte van deze wijziging  gebruik om net als haar moeder , koningin Juliana,  bij het Kabinet van de Koning achter het raam te zwaaien naar haar zonen en schoondochters. 
Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Arno Taks. Niet overnemen zonder zijn toestemming!

In zijn eerste troonrede was er plaatst voor een persoonlijke noot. Dit keer hield Koning Willem-Alexander het bij de politiek in zijn Troonrede. Hij begon dit keer niet met landelijke politiek , maar met het benoemen van internationale politiek , de ramp met vlucht MH17

Meer informatie over deze Prinsjesdag  is de vinden op de officiële site van het Koninklijk Huis 

Fotoserie ANP volledige Prinsjesdag – Fotoserie van de hele dag (MPE/Patrick van Katwijk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.