Koningsdag 2015

Vandaag vierden Koning Willem-Alexander , Koningin Maxima , Prinses Amalia , Prinses Alexia , Prinses Ariane  , Prins Constantijn , Prinses Laurentien , Prins Maurits , Prins Marilene , Prins Bernhard , Prins Annette , Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita de 48ste verjaardag van Koning Willem-Alexander met Koningsdag in Dordrecht.
Prinses Aimee en Prins Floris waren er niet bij. De vader van Prinses Aimee is vrijdag naar kort ziekbed overleden

De opzet was iets anders dan we van de Koninginnedagen onder Prinses Beatrix gewend waren. Er werd maar een plek bezocht en er werd niet alleen maar een wandeling afgelegd.


Grandparade 

Het koninklijk gezelschap kwam rond 11.00 met een speciaal versierde waterbus aan bij het Groothoofd.  Op de boot werd er door de leden van de koninklijke familie druk gefotografeerd. Een foto van Koning Willem-Alexander werd geplaatst op het officiële account van de RVD  en Prins Bernhard deelde een foto via zijn Instagram.  Eenmaal aan wal werd er van af een tribune naar ‘De grand Parade’ gekeken dit was een mini-Sail met tientallen schepen die het belang van de scheepvaart voor Dordrecht en de regio lieten zien. Elk schip bracht op eigen wijze een verjaardagsgroet aan de koning.

Boottocht

Na de Grandparade mocht het gezelschap zelf  nog een keer met een boot. Dit keer een zogenoemde fluisterboot. Het was hoog water dus er moest wel een stukje ‘geklunt worden’  Waar door het programma al snel uit liep.

Bach Festival 
Eenmaal weer aangemeerd vervolgende de leden van de koninklijke familie lopend de route naar de grote kerk.  Hier kregen ze binnen samen met genodigden een mini Bach festival te horen. De prinsesjes verlieten toen even het programma om bij de opening van het Hof van Nederland weer terug te komen

Hieronder een paar nog wat eigen gemaakte foto’s. Graag niet zonder toestemming overnemen!
Rijtoer met open bus naar Scheffersplein 

De andere koninklijke gasten liepen via het Bach orgel naar buiten om daar plaats te nemen in een open bus. Hiermee reden ze naar het Scheffersplein.

Daar werd van alles gepresenteerd. Lekkernijen als Sinaasappellikeur , paardenworst en een Dordtse frikandel, maar ook mode. Koningin Máxima nam hier de Amalia-viool in ontvangst, die een Dordtse vioolbouwer speciaal voor prinses Amalia heeft gebouwd. Koningin Maxima nam de viool in ontvangst maar gaf aan dat de viool naar het muziekfonds zal gaan. De route werd vervolgt naar het Hof van Nederland

Opening Hof van Nederland

In het Hof kwam de rol van Dordrecht in de geschiedenis van Nederland aan bod met de nagespeelde Eerste Vrije Statenvergadering uit 1572. De koning opende met zijn handtekening onder een historisch document het nieuwe museum Het Hof van Nederland.

Afsluiting op Statenplein

Het bezoek aan Dordrecht werd, drie kwartier later dan gepland, op het Statenplein afgesloten met muziek van onder andere de zanger Nielson (die ook in Dordrecht woont).

Na de afsluiting van het publieke deel werd er in  de Dordtse schouwburg Kunstmin nog de gebruikelijke afsluitende borrel gehouden.

De koninklijke familie had voor de camera geen kritiek. Alleen de temperatuur mag van de koninklijke gasten de volgende keer wel iets hoger, maar dat kun je als organisatie helaas niet regelen.

Foto’s ANP – Fotoserie Robin van Utrecht Fotoserie MPE

Verslag van Koningsdag bij de NOS – NOS terugblik Koningsdag – Nog meer Filmpjes NOS
Samenvatting RTL Boulevard 

Mocht jij het leuk vinden om jou zelfgemaakte foto’s in deze log terug te zien. Stuur dan een mail met foto’s (of link naar foto’s) naar thedutchroyalfamily@live.nl. Foto’s zullen met bronvermelding worden geplaatst. 

5 gedachten over “Koningsdag 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.