Koningspaar bij festival ‘Lang leven de club’

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten op zaterdagmiddag 25 april het festival Lang Leve de Club in Zwolle.

Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk organiseert het festival om het recht op vrijheid van vereniging en vergadering te vieren. De dag is bedoeld voor alle vrijwilligers in het Koninkrijk die zich inzetten voor hun vereniging, stichting of (sport)club.

Het Koningspaar woonde een deel van het symposium ‘De toekomst van de club’ bij in het Provinciehuis van Overijssel. Daar wordt onder andere gesproken over het vinden en binden van nieuwe vrijwilligers en (bestuurs)leden.

Aansluitend maken de Koning en Koningin een wandeling over het festivalterrein in Park de Wezenlanden. Ruim zestig verenigingen, stichtingen en clubs verzamelen zich daar voor sportclinics, workshops en presentaties. Ook zijn er diverse muzikale optredens. Lang Leve de Club valt samen met de afsluiting van de Nationale Sportweek. Op het plein deelde koningspaar ook nog gebak uit aan vrijwilligers.

Dat het evenement  in Zwolle plaats vond was met een reden. In Zwolle staat het geboortehuis van Thorbecke, de grondlegger van de Grondwet uit 1848. Het recht op vrijheid van vereniging en vergadering is één van de grondrechten van de parlementaire democratie zoals die toen werd ingevoerd.

Het evenement  ‘Lang Leve de Club’ is onderdeel van de nationale viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk. Een viering die 26 september 2015 wordt afgesloten in Amsterdam

Fotoserie ANP – Fotoserie PPE – Fotoserie MPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.