Nieuws 21 t/m 24 april 2015


Koning Willem-Alexander bezoekt militaire oefening ‘Frisian Flag’

©Ministerie van Defensie

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag 21 april op vliegbasis Leeuwarden een bezoek gebracht aan de internationale oefening Frisian Flag. Hij werd ontvangen door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Alexander Schnitger en de commandant vliegbasis Leeuwarden, kolonel Gerbe Verhaaf.
De Koning was aanwezig bij de briefing voor jachtvliegers die deelnemen aan de middag missie en bezocht de ‘Planning en Operations Room’. Een vlieger van het 322-squadron informeerde de Koning over zijn daadwerkelijk gevlogen missie boven Irak, waardoor de noodzaak van een oefening als Frisian Flag duidelijk werd. Tot slot bezocht de Koning het ‘Deployable Control & Reporting Centre’ van waaruit Nederlandse en Duitse militaire gevechtsleiders de vliegtuigen in het luchtruim begeleiden.

Prinses Beatrix bezoekt opvang slachtoffers mensenhandel 
Prinses Beatrix heeft dinsdagochtend 21 april een werkbezoek gebracht aan Roffa in Rotterdam. Roffa verzorgt de opvang en behandeling van meisjes en jonge vrouwen van 12 tot en met 23 jaar die het slachtoffer zijn of dreigen te worden van binnenlandse mensenhandel. Tijdens het bezoek van Prinses Beatrix vertelden medewerkers en samenwerkingspartners van Fier en Horzion de Prinses over hun werkzaamheden. Ook sprak zij met slachtoffers van mensenhandel, vaak aangeduid als slachtoffers van loverboys. Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, informeerde de Prinses over de bescherming van minderjarige slachtoffers van binnenlandse mensenhandel.
Een fotoserie

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’
Met het schrijven van namen op een bord opende Koning Willem-Alexander woensdag 22 april  de tentoonstelling ‘Geen nummers maar namen’ in het Verzetsmuseum Amsterdam. De tentoonstelling belicht Nederlandse politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in concentratiekamp Dachau.

De tentoonstelling bestaat uit biografieën van voormalig politieke gevangenen die door jongeren samengesteld zijn. De jongeren die hebben meegewerkt aan de tentoonstelling vertellen in korte filmpjes ook hoe ze door de verhalen zijn geraakt.
Middelpunt van de tentoonstelling is een interactief monument voor alle Nederlandse gevangenen in Dachau. Bezoekers kunnen hier zoeken naar de personen achter de kampnummers. Daarnaast kunnen zij informatie over oud-gevangen aan het monument toevoegen zodat een steeds completer beeld kan ontstaan.

De tentoonstelling is een onderdeel van evenementen rond 70 jaar Bevrijding rond ‘Geen nummers maar Namen’. Daarbij werkt het Verzetsmuseum samen met scholen, organisaties van kampslachtoffers, herinneringscentra in voormalig concentratiekampen in Nederland en Duitsland.
De tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ is van 23 april t/m 25 oktober 2015 in het Verzetsmuseum te zien.
Fotoserie ANP –  Fotoserie PPE

Koning Willem-Alexander opent nieuw schoolgebouw Bartiméus

Met het stuk prikken van ballonnen opende Koning Willem-Alexander donderdagochtend 23 april het nieuwe schoolgebouw van het speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs van Bartiméus in Zeist.

Door onderwijs, persoonlijk advies, hulpmiddelen, ondersteuning en kennisoverdracht helpt Bartiméus mensen met een visuele beperking om de kwaliteit van leven te verhogen. De organisatie biedt mensen in iedere leeftijdscategorie ondersteuning op het gebied van wonen, leren, werken en het dagelijks leven. Op het terrein is naast een schoolgebouw ook ruimte voor wonen en sporten. Ook vindt er de diagnostiek en behandeling van cliënten plaats.
Bartiméus viert met de opening ook dat de organisatie voor blinden en slechtzienden dit jaar honderd jaar bestaat.

Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 24 april de geautomatiseerde containerterminal van APM Terminals aan de Prinses Amaliahaven op Maasvlakte II.
Dit  is de eerste volledig geautomatiseerde containerterminal, waar de kadekranen voor het afhandelen van schepen op afstand worden bestuurd. De terminal is emissievrij en de benodigde elektriciteit wordt opgewekt met behulp van windenergie.

Fotoserie ANP

Als beschermvrouw van het Koning Willem Fonds was Prinses Beatrix vrijdag 24 april in Londen aanwezig bij de viering van het 140-jarig bestaan van het Koning Willem Fonds (KWF). De viering  begon in de Nederlandse Kerk aan Austin Friars (City of London) er werd vervolgt met een receptie in de Carpenters’ Hall.

Het Koning Willem Fonds is op 9 mei 1874 opgericht door sociaalbewogen Nederlanders werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koning Willem III. De stichting heeft tot doel Nederlandse staatsburgers in het VK, hun echtgenoten, hun weduwes en weduwnaars en/of hun kinderen bij te staan in omstandigheden van acute nood. Het Fonds geeft praktische en morele ondersteuning en waar nodig, financiële assistentie.

Overig en kort nieuws 

© Royalduo / Jannemieke. Niet overnemen zonder haar toestemming!

Donderdag 23 april vierde koning Willem-Alexander zijn verjaardag voor het personeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.