Herdenking capitulatie Japan 1945

Vandaag (15 augustus) is het precies 70 jaar geleden dat Japan capituleerde. Door de capitulatie van Japan kwam zeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

Koning Willem-Alexander was samen met onder andere de minister-president Rutte  aanwezig bij de herdenking van de capitulatie van Japan bij het Indisch Monument in Den Haag.

De Koning legde tijdens de herdenkingsbijeenkomst de eerste krans voor de slachtoffers van de Japanse bezetting bij het Indisch Monument. Minister-president Rutte en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport leggen namens de Rijksministerraad een krans, gevolgd door autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. Voorafgaand daaraan worden diverse voordrachten gehouden. De Residentie Bach Ensembles en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ verzorgen de muzikale omlijsting.
Ter afsluiting van de ceremonie opent de Koning het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de Koning en de minister-president vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland.
De herdenking werd georganiseerd door Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking voor alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet.

Fotoserie PPE – Fotoserie ANP –  Artikel met beelden van de herdenking NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.