Nieuws 19 t/m 23 januari 2015

Koningin Máxima spreekt over toegang tot financiële diensten bij conferentie in Londen

Koningin Máxima was maandag in Londen. Hier hield ze als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling een toespraak bij de conferentie ‘Financial Inclusion: The Next Move Forward’ in het America Square Conference Centre in Londen. Koningin Máxima ging in haar toespraak onder meer in op de ontwikkelingen van inclusieve financiering wereldwijdDe conferentie richt zich op het belang van goede toegang tot en gebruik van financiële diensten in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd. Aanwezigen waren vooral vertegenwoordigers van financiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk.

De toespraak – RVD berichtFotoserie ANP – Fotoserie PPE – Fotoserie MPE / Patrick van Katwijk

Prinses Laurentien  en Prinses Margriet lezen voor tijdens start Nationale Voorleesdagen

Prinses Laurentien  en Prinses Margriet hebben afgelopen week voorlezen in het kader van de Nationale voorleesdagen. De Nationale Voorleesdagen, die voor de twaalfde keer gehouden worden, zijn een initiatief van de Stichting Lezen en worden georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) om het voorlezen van kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.

Foto’s zijn gemaakt door Janiek Dam (Met dank aan Stichting CPNB)

Prinses Laurentien gaf woensdag de aftrap tijdens het Nationale Voorleesontbijt in Bibliotheek Hoorn waar ze  kinderen uit groep 1 en 2 voorlas uit Boer Boris gaat naar zee,

Prinses Margriet las voor aan van groep 3 en 4 van de Gabriëlschool in Putten  uit het boek ‘De koe die een ei legde’.

Twee foto’s  – verslagje bij Puttens Weekblad 
 

Koning Willem-Alexander ontvangt geloofsbrieven
Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag de ambassadeur van de Islamitische Republiek Afghanistan, Z.E. prof.dr. Obaidullah Obaid, de ambassadeur van het Koninkrijk Saoedi-Arabië, Z.E. Abdulaziz Abdullah Abohaimed, en de ambassadeur van de Republiek Gambia, H.E. mevrouw Teneng Mba Jaiteh ontvangen voor het overhandiging van hun geloofsbrieven

Koningin Maxima en Prinses Mabel bij World Economic Forum

Afgelopen week werd in Davos Het World Economic Forum (WEF) gehouden. Dit is een jaarlijkse internationale bijeenkomst van ongeveer tweeduizend politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, internationale organisaties, wetenschappers en journalisten. Tijdens een groot aantal bijeenkomsten werd er gesproken over de sociaal-economische en financiële problematiek in de wereld.

Koningin Máxima woonde hier donderdag en vrijdag in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling een aantal sessies over de verbetering van de toegang tot financiële diensten bij. Daarnaast voert zij in haar VN-capaciteit bilaterale gesprekken over inclusieve financiering met regeringsvertegenwoordigers van een aantal landen en functionarissen van centrale banken en private instellingen. 
Koningin Maxima was niet het enige lid van de Nederlandse koninklijke familie. Ook prinses Mabel was aanwezig in Davos. Het is geen onbekend terrein voor de prinses. Ze is al een paar jaar vaste gast en werd in 2005 door de organisatie uitgeroepen als jonge wereldleider vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid. Als voorzitster van de stichting ‘Girls Not Brides’ vroeg ze tijdens de conferentie aandacht voor de problematiek rond kindhuwelijken.  Dit deed ze naast het bijwonen van sessies  en in gesprek gaan met de  deelnemers onder andere ook door een ‘sneeuwmanselfie’ die hoorde bij de actie ‘action2015’  Bekijk HIER en HIER een foto daarvan en lees op www.action2015.org  meer informatie over deze actie. 
Meer informatie over de bijeenkomst vind je op www.weforum.org  
Koning Willem-Alexander op werkbezoek 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.
Handouts Ministerie van Defensie

Koning Willem-Alexander heeft donderdag  samen met minister Hennis-Plasschaert van Defensie een werkbezoek gebracht aan de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.
Thema van het werkbezoek was civiel-militaire samenwerking. De 43 Gemechaniseerde Brigade is één van de grootste werkgevers in Noord-Nederland en werkt nauw samen met de veiligheidsregio, het bedrijfsleven en onderwijs. De Koning begon zijn werkbezoek met een gesprek met vertegenwoordigers van de veiligheidsregio Twente , daarna  werd het Medical Skills Lab, trainingscentrum voor militair medisch personeel voor de inzet in missiegebieden, Het werkbezoek werd afgesloten in Echos Home ‘Het Baken’, een ontmoetingscentrum met een regionale inloop- en huiskamerfunctie voor militairen, veteranen en hun thuisfront.
Het bezoek aan de Koninklijke Landmacht is onderdeel van de reeks werkbezoeken van de Koning met ministers, waarbij de desbetreffende minister een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie laat zien.
RVD bericht 

Koning Willem-Alexander opent Akoesticum

Koning Willem-Alexander opende gisteren (vrijdag) in Ede Akoesticum, een nationaal trainingscentrum voor podiumkunsten. Het centrum biedt ruimte aan amateurs en professionals in muziek, dans en theater.
De Koning kreeg tijdens de openingsceremonie een rondleiding door het pand, waar optredens en workshops plaatsvinden en ook een korte film wordt vertoond. De opening is onderdeel van een tweedaags festival, waarbij Stichting Akoesticum wil laten zien dat het centrum een nieuwe vrijplaats is voor talentontwikkeling, training en verdieping in muziek, dans en theater.

Koning Willem-Alexander leest namen van Holocaust slachtoffers bij kamp Westerbork
Koning Willem-Alexander heeft  gisteren (vrijdag) deelgenomen aan het initiatief “De 102.000 Namen Lezen” van Herinneringscentrum kamp Westerbork. Na het lezen van de namen liep de Koning met de directeur van het Herinneringscentrum langs het monument.

Het initiatief ‘De 102.000 Namen Lezen’ wat eerder in 2005 en 2010 ook al uitgevoerd werd, houdt in dat  op het terrein van kamp Westerbork gedurende zes dagen en vijf nachten in alfabetische volgorde de 102.000 namen van de vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma genoemd worden door in totaal bijna zevenhonderd deelnemers. Het lezen is 24 uur per dag te volgen op locatie en via internet op www.102000namenlezen.nl
Op 27 januari 2015 is het zeventig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz in Polen werd bevrijd. Dat wordt met een herdenking herdacht waar onder andere ook het koningspaar bij zal zijn.

Fotoserie ANP – Video

Koning Willem-Alexander bij plechtigheden overlijden koning Abdullah van Saudi Arabië 
Koning Willem-Alexander is op dit moment samen met minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Riyad, Saudie Arabië, om de plechtigheden bij te wonen naar aanleiding van het overlijden van Zijne Majesteit Koning Abdullah bin Abdel Aziz al-Saud.

Eén gedachte over “Nieuws 19 t/m 23 januari 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.