Activiteiten 19 en 20 juni

Koningin Máxima opent tentoonstelling Design Derby: Nederland-België (1815-2015)


Koningin Máxima opende vrijdagmiddag 19 juni 2015 in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland-België (1815-2015)’.  Deze tentoonstelling bestaat uit zo’n vijfhonderd objecten,  van zilver, glas, keramiek en affiches tot meubels, mode en auto’s, die de hoogte punten uit 200 jaar vormgeving in Nederland en België  weergeven. In het najaar zal de tentoonstelling worden verplaatst  naar het Design museum Gent

Fotoserie ANP – Fotoserie MPE

Koning geeft startsein voor tiende editie Burendag
Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag 19 juni  bij Stichting ZorgDat in Hardewijk het startsein gegeven voor de tiende editie van Burendag. De Koning sprak met de organisatoren over het ontstaan en de huidige aanpak voor Burendag. Ook had hij een ontmoeting met buurtbewoners uit Harderwijk over de betekenis van Burendag in hun woonomgeving.

Burendag is een inititief van  Douwe Egberts en het Oranje Fonds.Tijdens Burendag organiseren wijkbewoners activiteiten die het contact tussen mensen in de buurt bevorderen, dit jaar zal burendag op zaterdag 26 september wordt gehouden.

Fotoserie ANP – Fotoserie MPE – Fotoserie PPE

Prinses Beatrix aanwezig bij CHIO Rotterdam

Prinses Beatrix  bezocht vrijdag 19 juni het Concours Hippique International Officiel (CHIO) in Rotterdam.  Ze bekeek hier de Furusiyya FEI Nations Cup, een wedstrijd waarbij ruiters in teamverband zo goed mogelijk het spring parcours af moeten leggen.  Het Nederlandse team bestond uit Jeroen Dubbeldam , Gerco Schroder, Leopold van Asten en Michael van der Vleuten. Prinses Beatrix is al jaren een trouwe bezoeker van het paardensport evenement, in 1957 was de oud-vorstin zelfs deelnemer.
Fotoserie Robin Utrecht

Prinses Beatrix bij jubileum Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten
Prinses Beatrix was zaterdag 20 juni de jubileumreünie bij van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten (SSRP). De Prinses nam een vlootschouw af in Lemmer en aansluitend was er admiraalzeilen op het IJsselmeer.Het stamboek Ronde en Platbodemjachten is een register voor alle ronde en platbodemjachten. De stichting, opgericht in 1955, zet zich in voor het behoud van dit type historische schepen. Prinses Beatrix is Beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten en staat met de Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ ingeschreven met plaquettenummer 1.

De jubileumreünie (60 jaar) werd gevierd in Lemmer bij Watersportvereniging “De Zevenwolden”, die dit jaar 150 jaar bestaat. Deze vereniging organiseert verschillende  wedstrijden op zee (Zuiderzee, later IJsselmeer) met vissersvaartuigen, skûtsjes en beurtschepen en onderlinge wedstrijden met kajuitzeiljachten en open boten.

Fotoserie ANPFotoserie PPE – Fotoserie MPE

Koning bezoekt team Brunel bij Volvo Ocean RaceKoning Willem-Alexander bracht zaterdag 20 juni in Scheveningen een bezoek aan het team Brunel, het Nederlandse zeilteam deelnam aan de Volvo Ocean Race. In de kuip van het schip ontmoette de koning de bemanning. Zij vertelden hem hoe zij de race hebben ervaren en hoe het dagelijkse leven aan boord van hun wedstrijdboot eruit ziet.
De deelnemende boten aan de internationale zeilwedstrijd lagen voor een korte stop in de Scheveningse haven. Later die zaterdag gingen de zeilschepen vertrokken de zeilschepen voor het tweede deel van de laatste etappe.

 
Koning Willem-Alexander bij viering Maria Louise Jaar

Koning Willem-Alexander was zaterdag 20 juni in Leeuwarden voor de viering van het Maria Louise Jaar.  Vlakbij het Princessehof, het voormalige paleis van Maria Louise, onthulde Koning Willem-Alexander op  een vorstelijke street artmuurschildering van ruim 50 vierkante meter op de zijgevel van het Heer Ivohuis (Eetcafé De Brasserie). Daarna bekeek hij harddraverij met Friese paarden. De Koning overhandigde de Gouden Swipe (Zweep) aan de prijswinnaar.

Het Maria Louise jaar wordt gehouden omdat het dit jaar 250 jaar geleden is dat prinses Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Maria Louise was getrouwd met Johan Willem Friso, stadhouder van Friesland en Groningen. Prinses Maria Louise was regentes voor haar zoon Willem IV en later nogmaals voor haar kleinzoon Willem V.
Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Koning Willem-Alexander bezoekt gerestaureerde Mariakerk en spreekt met gedupeerden aardbevingen in Groningen
Zaterdagmiddag 20 juni bezocht Koning Willem-Alexander de Mariakerk in Uithuizermeeden, gemeente Eemsmond. Deze kerk is gerestaureerd na eerder opgelopen storm- en aardbevingsschade. De Koning kreeg een rondleiding en sprak met inwoners uit de provincie Noordoost-Groningen en vertegenwoordigers van organisaties als de Groninger Bodem Beweging en de stichting Oude Groninger Kerken over onder meer de stand van zaken in het gebied, de impact op het dagelijks leven en het versterken van woningen. Het is niet de eerste keer dan de Koning over dit onderwerp praat Vorig jaar sprak april sprak hij bewoners in Middelstum en in 2013 sprak hij met inwoners en vertegenwoordigers in Dorkwerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.