Activiteiten dinsdag 9 juni

Koning maakt in Helmond kennis met slimme mobiliteitsoplossingen

Koning  Willem-Alexander heeft gisterenochtend (dinsdag 9 juni) met minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een werkbezoek gebracht aan de Automotive Campus in Helmond. Het bezoek is onderdeel van een reeks bezoeken van de Koning met ministers, waarbij de minister een deel van het werkterrein van haar of zijn ministerie laat zien.Thema van het bezoek was ‘Innovatief aan de slag met mobiliteit’.

De Koning en de minister spraken op de Automitive Campus  met provinciale en lokale bestuurders, met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen en met forenzen over hun inzet en ervaringen bij het vergroten van de bereikbaarheid. Aan bod kwam onder meer de vraag welke verantwoordelijkheid werkgevers voor zichzelf zien om drukte op de weg te verminderen en met welke prikkels reizigers te bewegen zijn hun reisgedrag aan te passen. Besproken werden ook de kansen van nieuwe technologieën, zoals apps die actuele verkeersinformatie en snelheidsadviezen geven en auto’s die met elkaar en met hun omgeving communiceren. Samen met de minister maakte de Koning een korte testrit in een ‘zelfrijdende auto’. Tijdens het werkbezoek kwamen naast de kansen ook de dilemma’s van intelligente transportsystemen aan bod. Tot hoever gaat het verkrijgen van actuele data over reizigersbewegingen en hoe wordt de privacy van weggebruikers gewaarborgd? En hoe zit het met de veiligheid en aansprakelijkheid en met de publieke verantwoordelijkheid voor het verkeersmanagement?

De Koning had een ontmoeting met de wegverkeersleiders van de Verkeerscentrale Zuid-Nederland en met bedrijven die werken aan de naastgelegen Innovatiedesk, waar nieuwe slimme mobiliteitsdiensten worden ontwikkeld en in de praktijk getest.

Twee foto’s van het bezoek

Koningin Máxima bezoekt Stichting New Dutch Connections

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend 9 juni een bezoek gebracht aan het initiatief Ondernemen in je Eigen Toekomst van Stichting New Dutch Connections in Driebergen. De stichting is één van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2015, de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds.

Het initiatief Ondernemen in je Eigen Toekomst van Stichting New Dutch Connections heeft als doel om het talent van jongeren in asielzoekerscentra verder te ontwikkelen en ze op weg te helpen naar een economisch zelfstandig bestaan. New Dutch Connections stimuleert jongeren om ondanks alle ellende in verleden en heden na te denken over hun toekomst en daar naar te handelen.
Fotografie Bart Homburg / Oranje Fonds
Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met betrokkenen vanuit de organisatie en samenwerkingspartijen over de werkwijze van het initiatief. Ook ontmoette zij enkele deelnemende jongeren en hun vrijwillige coaches en maatjes. Het bezoek werd afgesloten met een korte voorstelling.
Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Prinses Margriet aanwezig bij galadiner International Chamber of Shipping
Prinses Margriet was gisterenavond (dinsdag 8 juni)   aanwezig bij het galadiner van de International Chamber op Shipping (ICS) aan boord van het cruiseschip Jules Verne in Rotterdam.
Het diner is een onderdeel van de driedaagse bestuurs- en jaarvergadering van de ICS, de mondiale koepel van nationale redersverenigingen. Hoofdspreker tijdens de avond is de heer De Boer, voorzitter van VNO-NCW.  De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is gastheer en organisator van de ICS-vergadering en het galadiner.
Prinses Margriet, die petekind  is van de Nederlandse koopvaardij en erelid van de KVNR,  gebruikte de avond om in gesprek te gaan met een aantal bestuursleden van de ICS en de KVNR over actuele vraagstukken in de zeescheepvaart.  Prof.Mr. Pieter zou haar eigenlijk vergezellen , maar moest vanwege een controle afspraak  in het ziekenhuis dat uitliep afzeggen.

Fotoserie ANP – Fotoserie PPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.