Herdenking Slag om Waterloo

Op 18 juni was het precies 200 jaar geleden dat het Franse leger wat onder leiding stond van keizer Napoleon I werd verslagen door het leger onder bevel van de Hertog van Wellington. Dit leger bestond uit Britten, Duitsers, Nederlanders (Belgische en Nederlandse eenheden) en het Pruisische leger onder leiding van maarschalk Blücher. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren 18 juni  in Waterloo (België) aanwezig bij de herdenking van de Slag bij Waterloo. Een dag eerder was Prins Pieter-Christiaan aanwezig bij de onthulling van een monument  bij de boerderij van Hougoumont en een receptie met afstammelingen van de vier voornaamste bevelvoerders van de Slag bij Waterloo op het Paleis van Laken 
Prins Pieter-Christiaan  onthulling monument in Ferme d’Hougoumont en bij lunch op Kasteel van Laken
17 juni was Prins Pieter-Christiaan in Eigenbrakel (Braine l’Alleud) vlakbij Waterloo aanwezig bij opening van het gerenoveerde ‘boerderij van Hougoumont’, waar tijdens de Slag om Waterloo een vooruitgeschoven verdedigingspost bevond.  Tijdens de openingsceremonie werd ook een monument onthuld voor de geallieerde strijdkrachten die daar in juni 1815 streden tegen Napoleon.
De onthulling werd verricht door de Britse prins Charles. Verder waren ook  Hertogin Camilla (vrouw van Prins Charles) , het Luxemburgse erfgroothertogelijk paar Guillaume en Stéphanie , de Belgische prinses Astrid, de hertog van Wellington en prins Charles Napoleon aanwezig

Later die dag was Prins Pieter-Christiaan te gast op  het Kasteel van Laken. Koning Flip en Koningin Mathilde ontvingen hier de Erfgroothertog en Erfgroothertogin van Luxemburg en de afstammelingen van de vier voornaamste bevelvoerders van de Slag bij Waterloo voor een receptie.
Prins Pieter-Christiaan was aanwezig als afstammeling van de latere Koning Willem II. Verder waren Jean-Christophe, prins Napoleon (ver familielid van de keizer) Arthur Wellesley, markies van Douro (nazaat van de hertog van Wellington en zoon van de huidige, negende hertog van Wellington) en prins Nikolaus, Fürst Blücher von Wahlstatt (afstammeling van Pruisische generaal Blücher)

“Herdenking van deze bijzondere veldslag blijkt 200 jaar na dato nog actueel in vele opzichten”
liet prins Pieter-Christiaan  na afloop weten via Twitter.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bij grote herdenking de leeuw van Waterloo. 

De herdenking vond plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo , een monument wat in 1824 in opdracht van Koning Willem I gebouwd werd op de (waarschijnlijke) plek waar de latere koning Willem II gewond raakte.  De gastheer en gastvrouw van de herdenking waren de Belgische Koning Flip en Koningin Mathilde. Daarnaast waren er ook verschillende vertegenwoordigers uit aangrenzende landen en vertegenwoordigers van de Europese Unie bij de herdenking aanwezig waaronder Groothertog Henri  en Groothertogin Maria Theresa van Luxemburg.

Tijdens de ceremonie werd er onder andere een krans legt door Koning Filip,  en legden de afstammelingen van wat ooit vrienden/vijanden waren, gezamenlijk hun hand op een kanonskogel om eenheid en vrede te symboliseren. Aansluitend werd de slag om Waterloo nagespeeld. Het weekend daarop is de de beroemde veldslag in twee fases uitgebreider nagespeeld door duizenden acteurs.

Tot slot werd was er nog een lunch en werd er een bezoek gebracht aan het museum Mémorial 1815. Een nieuw museum dat helemaal in het teken staat van de slag bij Waterloo.
,,Twee eeuwen geleden stonden onze voorouders tegenover elkaar op dit slagveld. Vandaag, trouw aan hun naam en traditie, zijn wij samen aanwezig in Waterloo. Wij delen dezelfde overtuiging. Vrede biedt meer perspectief dan oorlog. Wij hopen dat het symbool van onze verzoening en onze eendracht en de lessen die de Vrede mogelijk maakten in Europa, al diegenen zullen inspireren die zich inzetten voor het welzijn van hun volk.”

Aldus Koning Willem-Alexander tijdens de lunch. 
Fotoserie ANP –  – Meer artikelen en beelden (de redactie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.