Officieel bezoek Verenigde Staten van Amerika

Na het bezoek aan Canada vorige week vlogen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima door naar de Verenigde Staten van Amerika voor een officieel bezoek. Net als in Canada was een belangrijke reden voor het bezoek de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden. Ook Amerikaanse soldaten speelde in deze bevrijding een grote rol. Daarnaast is onder meer aandacht voor de samenwerking op economisch terrein. Ook tijdens dit bezoek vindt er een economische missie plaats. Dit keer gaat het om de thema’s ‘Feeding the City’ en ‘Healthy Ageing’ en staat de missie onder leiding van Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

© Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het officiële programma begon pas maandag, maar zondagavond stond er voor Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima al en diner op het programma. Het paar dineerden in de Nederlandse ambassade in Washington met ambassadeur Rudolf Bekink en vertegenwoordigers van denktanks, beleidsmakers en vooraanstaande Amerikanen.

Dag 1: 1 juni – Washington D.C. 

Bezoek nationale begraafplaats Arlington

© Ministerie van Buitenlandse zaken  **NO ARCHIVES / NO SALES / EDITORIAL USE ONLY**

Het officiële programma begon maandagochtend in Washington D.C.  op de nationale begraafplaats Arlington. Hier herdachten de Koning en Koningin Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Koning Willem-Alexander legde een krans bij het graf van de onbekende soldaat. Enkele Amerikaanse veteranen die voor de bevrijding van Nederland hebben gestreden, wonen de ceremonie bij.

Ontmoeting met President Obama

Vervolgens werden de Koning en Koning in de Oval Office van het Witte Huis ontvangen door president Barack Obama  Er werd o.a. gesproken over de situatie in Oekraïne en Syrië, over de ramp met MH17 , bestrijding van Ebola , de Nederlandse missie in Mali.

Global City Team Challenge Event.

© RVD


Na de ontmoeting met de president ging het paar door naar  een evenement over innovatieve en duurzame toepassingen bij stadsvernieuwing. Het US National Institute for Standards en Technology (NIST) organiseert dit Global City Team Challenge Event. Zo’n dertig smart city projecten laten technologieën en voortgang op het gebied van efficiënte en duurzame toepassingen zien om een stad leefbaar te houden. Die middag wordt ook een internationaal samenwerkingsinitiatief gepresenteerd, waar onder andere Amsterdam, Den Haag en meerdere steden uit de VS en Azië bij betrokken zijn. Het Koninklijk Paar maakt een rondgang langs Nederlandse en Amerikaanse smart city projecten

 

Rondetafelgesprek  duurzame ontwikkeling en best practices van de Caraïbische ‘small islands’

In de middag woont het paar een rondetafelgesprek bij over duurzame ontwikkeling en best practices van de Caraïbische ‘small islands’, waartoe ook het Caraïbisch deel van het Koninkrijk behoort. De bijeenkomst vindt plaats bij de Wereldbank.

Bezoek parlement 
Vervolgens bezoekt het paar het congres op Capitol Hill (gebouw van het Parlement van Amerika). Hier een sprak het paar met de politieke leiders van Huis en Senaat, een receptie met de Commissie voor Buitenlandse Zaken en een ontmoeting met de ‘Dutch Caucus’, parlementsleden die een politieke interesse in of een speciale band met Nederland hebben.

Geen honkbalwedstrijd , wel ontmoeting met veteranen. 

© Ministerie van Buitenlandse zaken


 ’s Avonds stond er een bezoek aan een honkbal wedstrijd op de planning. In het stadion zouden tijdens die wedstrijd Amerikaanse veteranen worden geëerd. Door hevige regenval dreigde er overstroming in het station en de wedstrijd werd dan ook afgelast en  verplaatst naar dinsdag. Helaas liet het volle programma het niet toe dat het koningspaar dan alsnog de wedstrijd zou bijwonen.  In de catacomben van het stadion hadden Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima nog wel een ontmoeting met de veteranen.

 Fotoseries dag 1
 MPE –  Robin van Utrecht

______________________________________________________________________________________________

Dag 2: 2 juni – Grand Rapids (Michigan) / Chicago 

Dag 2 van het officiële bezoek vond voor het grootste deel plaats in Grand Rapids,  Michigan. Een plek waar veel Nederlanders naartoe zijn geëmigreerd.
© RVD
Op het Gerald Ford Airport werden Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima onder andere verwelkomt door de gouverneur van Michigan, Rick Snyder en een kinderkoor.
Ontvangst door gouverneur
Hierna was het tijd voor een  receptie en lunch in het Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park, waar de Koning ook nog een toespraak hield
Na de lunch wandelde het Koninklijk Paar de tuin in, waar zij  als herinnering aan hun bezoek een boom planten en ook een plaquette onthullen, opgedragen aan vrijwilligers. Vervolgens had het paar in het amfitheater van het park een korte ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap uit onder andere de plaatsen Holland en Zeeland.

Bezoek DeVos Childrens Hospital
Het volgende onderdeel op het programma was een bezoek aan het Helen DeVos Childrens Hospital op de Medical Mile in Grand Rapids. In dit ziekenhuis, gespecialiseerd in kinderoncologie, kreeg het paar een rondleiding en werd gesproken over de samenwerking met Nederlandse instituten en ziekenhuizen.

Van Andel Research Institute
© RVD

 

 

 

 

 

Aansluitend aan het bezoek aan Helen DeVos Childrens Hospital bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima  het Van Andel Research Institute, dat onderzoek doet naar onder andere neurodegeneratieve ziektes zoals Parkinson.Ook hier was aandacht voor de verdergaande samenwerking met Nederlandse instituten en ziekenhuizen, zoals het ParkinsonNet zorgnetwerk van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Het paar nam ook een kijkje in het lab. 
Business diner
In de namiddag vertrokken koning en koningin naar Chicago. In het Chicago Cultural Center werden ze ontvangen door de burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel. En  het paar werd ook opnieuw toegezongen door een kinderkoor. Na een receptie vond er  een business diner plaats, waarbij zo’n honderd Nederlandse bedrijven hun Amerikaanse counterpart ontmoeten. Ook hier hield de Koning een toespraak.
‘House of Orange’
De tweede dag werd afgesloten  bij het Pritzker Pavillion. Hier hadden verschillende Nederlandse en Amerikaanse DJ een EDM Masterclass gehad en werd er een feestje gegeven. De  koning ook nog even DJ
Fotoseries dag 2
MPE Robin van Utrecht

____________________________________________________________________________________________________________

Dag 3: 3 juni – Chicago

© Buitenlandse Zaken

De laatste dag van het officiële bezoek begon met een bezoek aan het Rehabilitation Institute Chicago. In de VS is dit het belangrijkste instituut op het gebied van klinisch onderzoek in combinatie met de behandeling van patiënten met motorische beperkingen door hersenletsel en dwarslaesie. Het instituut behandelt ook veteranen. Het paar sprak met patiënten die met geavanceerde technologieën en prothesen weer kunnen bewegen.

Aansluitend bezocht het paar een seminar waarbij Nederlandse en Amerikaanse partners nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan.

Vervolgens waren Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander in het Robert H. Lurie Medical Research Center  aanwezig bij een bijeenkomst van de economische missie op het gebied van healthy ageing.  De Northwesten University liet hier met de Nederlandse partners enkele baanbrekende innovaties zien aan de Koning en Koningin.

Na deze bijeenkomst kregen  Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima  een rondleiding door het Gotham Greens Rooftop Greenhouse. Deze kas, de grootste van Noord Amerika, staat bovenop een fabriek, zodat op energie en grond bespaard worden.

Aansluitend wonen de Koning en Koningin de conclusies bij van een seminar over tuinbouw en agribusiness, met als thema ‘Feeding the City & Healthier Foods’. op het Gwendolyn Brooks Preparatory College.
Op deze middelbare school krijgt het Koninklijk Paar ook een rondleiding, waarbij scholieren projecten laten zien over onder andere een gezonde levensstijl. Er werd o.a. een ‘Ik hou van Holland’ quiz gedaan.

Ter afsluiting vindt een urban picknick plaats waar het paar maatschappelijke organisaties uit het Pullman District ontmoet. Zij informeren de Koning en Koningin over Chicago’s plannen om achtergestelde wijken te revitaliseren.
Fotoseries dag 3
MPE Robin van Utrecht

Persgesprek
Zo als gebruikelijk spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op de laatste dag van het bezoek ook nog met de pers.De koning reageerde tijdens het gesprek onder andere op de commotie die ontstaan was rond de hoge kosten van de verbouwing van Huis ten Bosch.  Het is een oud gebouw en dan kost verbouwen veel geld en hij bepaald ook niet wat er precies verbouwd wordt, was kort samengevat zijn antwoord. 

NOS verslag van het bezoek Fotoserie Nederlandse Ambassade 

Eén gedachte over “Officieel bezoek Verenigde Staten van Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.