Glazen Koets weer als nieuw

Koning Willem-Alexander heeft vandaag (maandag 16 maart) in het Louwman Museum in Den Haag de gerestaureerde Glazen Koets onthult. Met de onthulling opent de Koning een tentoonstelling over de restauratie van de koets.

De Glazen Koets werd in 1821 door Koning Willem I besteld bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. Het is daarmee het oudste rijtuig van het Koninklijk Staldepartement. De koets was voordat Koningin Wilhelmina de Gouden Koets kreeg de koets die gebruikt werd bij de opening van het parlementaire jaar, Prinsjesdag. Na de in gebruik name van de Gouden Koets wordt de Glazen Koets alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was de koets onder meer te zien bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus

De Glazen Koets, die vaak verward word met de Gala Glas Berline,   is aan de buitenkant donkerblauw met een brede vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren. De naam komt van het glas dat de kwetsbare ornamentenrand die onder de vensters op de buitenkant van de koets is aangebracht, beschermt. Het interieur is bekleed met purper en beige fluweel en voorzien van geborduurde passementen, de zitkussens zijn gevuld met een vulling van paardenhaar. De hemel is gemaakt van geborduurde beige en hemelsblauwe zijde.

Na een restauratie van ruim vijf jaar kan iedereen vanaf vandaag tot 21 juni in het Louwman Museum de De Glazen Koets bewonderen. De oudste koets uit het koninklijke stallen complex wordt tentoongesteld in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Vandaag is het is precies 200 jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde.

Fotoserie ANP – Royals by Robin /Marco de Swart – 

Eén gedachte over “Glazen Koets weer als nieuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.