Koningspaar bezoekt Sleeswijk-Holstein en Hamburg

Na het afscheid in Denemarken vertrokken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar Duitsland voor een tweedaags werkbezoek naar  de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg.  Net als het staatsbezoek reisde ook nu minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking mee om gelijktijdig de economische missie te leiden.

Doel van het werkbezoek was het verdiepen van de handels- en investeringsrelaties en het bevorderen van de samenwerking in met name de sectoren energie en life sciences en health. Ook is er aandacht voor de creatieve industrie, de scheepvaart en de biologische landbouw.

Dag 1 
Het bezoek aan de Duitse deelstaten begon donderdagochtend op het marktplein van Hanzestad Lübeck. Hier werden koning Willem-Alexander en Koningin Maxima  ontvangen door minister-president Torsten Albig.
Na een gesprek met de minister-president op het stadhuis van Lübeck bracht het Koningspaar een bezoek aan Dräger Medical, een bedrijf wat hoogwaardige medische technologie voor ziekenhuizen produceert. Tijdens het bezoek werd gesproken over zaken als vergrijzing, digitalisering en stijgende zorgkosten en hoe Nederland en Duitsland elkaar daarbij kunnen helpen en bezocht het Koningspaar een van de testlaboratoria van Dräger waar  ze medische systemen te zien kregen.
Na Lübeck  was het de beurt aan Trenthorst  om Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima te ontvangen. Hier bezochten de Koning en Koningin,  samen met de Duitse minister van Landbouw, de boerderij van het Thünen Institut für Ökologische Landbau, waar ze zich lieten informeren over het praktijkgericht onderzoek naar diervriendelijke veehouderij, moderne stalinrichting en gezonde voedermiddelen voor melkvee.
Tijdens het bezoek tekende Het Thünen Institut, Wageningen Universiteit en Researchcenter en kennisinstituten Bionext en het Louis Bolk Instituute een Letter of Intent om hun samenwerking op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid voort te zetten.
Het tempo zat er in en al de eerste dag reisde het koningspaar door naar de tweede deelstaat: Hamburg. Het bezoek aan Hamburg begon op het Rathaus van Hamburg. Hier had het koningspaar een gesprek met de minister-president van de deelstaat en tevens burgemeester van de Vrije en Hanzestad Hamburg, Olaf Scholz.

De eerste dag werd afgesloten in Handelskamer Hamburg. Hier was het Koningspaar aanwezig bij de afsluiting van een seminar over windenergie op zee met Nederlandse, Duitse en Deense deelnemers. Het Koningspaar werd bij aankomst bijgepraat over de belangrijkste bevindingen van het seminar en vervolgens hield de Koning een toespraak. Tot slot presenteren deelnemende bedrijven uit de drie landen modellen en praktijkvoorbeelden aan het Koningspaar.

Dag 2
De tweede dag van het bezoek van de Koning en Koningin  begon in de Fischauktionshalle in Hamburg. Hier worden het paar een bijeenkomst bij van Duitse en Nederlandse ondernemers over de mogelijkheden om Liquefied Natural Gas (LNG) te gebruiken in scheepvaart.

Na het bezoek aan LNG Power Barge was het tijd voor cultuur.  Het Koningspaar bezocht de Joop van den Ende Academy, waar innovatie en internationalisering in de podiumtechniek centraal staat. Na een ontvangst door Joop van den Ende  en zijn vrouw kregen de Koning en Koningin onder andere presentaties te zien over de nieuwste ontwikkelingen achter de schermen, zoals decorbouw en licht- en geluidontwerp.  Het Koningspaar bezocht ook een dans- en zangles van studenten van de Academy.

In het gebouw van Joop van den Ende Academy woonde het Koningspaar  verder nog een interactieve workshop bij met als thema intelligente mobiliteit in de stad. Barbera Wolfensberger, boegbeeld van de Topsector Creatieve Industrie, begroet het Koningspaar. Nederlandse en Duitse beleidsmakers, instellingen, bedrijven en universiteiten gaan met elkaar in dialoog en brainstormen over nieuwe vormen van openbaar vervoer te land en te water. De stad Hamburg toont met “Projekt Hamburg 2030” een toekomstconcept waarin het vooral om duurzaam verkeer gaat.

Ter afsluiting van het werkbezoek aan de Duitse deelstaten  kreeg het Koningspaar van burgemeester Scholz een officiële lunch, het Senatsfrühstück, aangeboden in het Rathaus van Hamburg.

Fotoserie dag 1 (PPE)  – Fotoserie dag 2 (PPE) – Fotoserie dag 1 (ANP) – Fotoserie dag 2 (ANP)
Fotoserie dag 1 (MPE) – Fotoserie dag 2 (MPE) – Fotoserie van het bezoek aan beide deelstaten
Filmpje  aankomst (NDR)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.