Staatsbezoek Denemarken

Geschreven door Yvette 

Koning Willem-Alexander en zijn echtgenote Máxima hebben een wel heel speciaal staatsbezoek achter de rug. Ze werden deze week ontvangen door de Deense koningin Margarethe, peettante van onze vorst. Uit alles blijkt de sterke band tussen de twee vorstenhuizen.Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kregen dinsdag op het vliegveld een warm welkom van het Deense koningspaar, kroonprinselijk paar, Prins Joachim , Prinses Marie , Prinses Benedikte en Prins Richard.  Speciaal voor het koninklijke ontvangst verruilden de prinsen Frederik en Joachim hun gebruikelijke stropdassen voor oranje versies.

Het gezelschap vertrok na de welkomsceremonie naar voorjaarsresidentie Fredensborg Slot. Vervolgens stond er een ontmoeting met minister-president Helle Thorning-Schmidt in Kopenhagen op het programma.
Tegen de middag vertrok ons koningspaar samen met prins Frederik en prinses Mary naar Aalborg universiteit om te horen waarom de Denen het gelukkigste volk ter wereld zijn.
Diezelfde middag was kunstmuseum Ny Carlsberg Glyptotek het decor voor gesprekken tussen het koningspaar en  een selectie van Nederlanders die in Denenmarken wonen.

De dag werd afgesloten met een staatsbanket waarbij koningin Máxima verraste door haar kobaltblauwe inhuldigingsjapon te herdragen. De koningin vond het gewoon leuk om de beroemde jurk weer tevoorschijn te halen, vertelde ze later tegen meegereisd journalisten.

Fotoserie aankomst (PPE) – Fotoserie dag 1 MPE – Filmpje dag 1 (Justine Marcella) – Filmpje toespraak staatsbanket Vorsten  – Fotoserie staatsbanket (PPE)

De tweede dag stond grotendeels in het teken van een bezoek aan het eiland Samsø , een eiland wat door windenergie  en andere energiebronnen CO2 neutraal is. De koning en koningin konden daarbij rekenen op het gezelschap van het Deense kroonprinselijk paar. Het gezelschap ging niet met de helikopter, maar maakte gebruikt van een pond.  Zo kon er onderweg  alvast gepraat worden met Nederlandse en Deense vertegenwoordigers van overheden en bedrijven over het beleid voor duurzame energie. De sfeer zat er goed in, want de twee stellen lastten zelfs spontaan een fotosessie in voor de pers.
Na een officieel welkom door de burgemeester van Samsø wordt een bezoek gebracht aan een Efterskole (een soort kostschool) in Besser , daarna werd een coöperatieve stadsverwarmingsinstallatie bezocht een installatie waar via stro omgezet wordt in warmte voor 300 huishoudens in het nabijgelegen dorp.  Het laatste programmaonderdeel op Samsø is een bezoek aan de Energie Academie , een academie waar nagedacht om het verbruik zo duurzaam en laag mogelijk te maken.

Na een lunch met lokale producten verlaat het Koninklijk gezelschap het eiland om het bezoek in Denemarken voort te zetten met een bezoek aan het Bispebjerg Ziekenhuis. Dit bestaande ziekenhuis wordt uitgebreid en gaat behoren tot de vijf superziekenhuizen van Denemarken. Naast een presentatie over de organisatie en inrichting van het superziekenhuis, bezoeken de Koning en Koningin de stands van Nederlandse en Deense bedrijven die kunnen bijdragen aan dit project.

Aan ICKamsterdam (International Choreographic Arts Centre) de eer om het staatsbezoek af te sluiten. In de Koninginnezaal in de Koninklijke Bibliotheek verzorgde het dansgezelschap een tegenprestatie namens Nederland om koningin Margarethe te bedanken voor het staatsbanket van de voorgaande avond. Bovendien bleef ons koningspaar nog dineren, opnieuw in aanwezigheid van de gehele Deense koninklijke familie.

Donderdagochtend nam het koningspaar met het in krassen van hun handtekening in de ramen afscheid  en vertrokken Willem-Alexander en Máxima naar Duitsland.

Christian Meyer, the Royal Danish House

Een fotoserie van het ANP van deze twee dagen in Denemarken
Er was ook weer een gebruikelijk gesprek met de pers waar je HIER beelden van kunt bekijken

Eén gedachte over “Staatsbezoek Denemarken

  • 23 mrt 2015 om 6:47 am
    Permalink

    Prachtig die jurken die zij droeg tijdens het staatsbanket, maar ook bij de contraprestatie op de 2e avond, maar vooral mooi dat ze de inhuldigingsjurk nog een keer drieg, want die is en blijft mooi. Leuk verslagje overigens.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.