Staatsbezoek Canada: Aankomst en eerste dag

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn op staatsbezoek in Canada.  Het staatsbezoek aan Canada draait vooral om de grote bijdrage van Canada aan de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden en ook is er aandacht voor de meer dan 1 miljoen Canadese met een Nederlandse roets. Gelijktijdig aan het staatsbezoek vinden twee missies plaats. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap leidt een hoger onderwijsmissie.

Aankomst St. John’s , Newfoundland and Labrador (dinsdag 26 mei)
Het regeringsvliegtuig kan niet direct naar Ottawa vliegen en er werden dan ook twee tussenstops gemaakt. De laatse was in St. John’s (hoofdstad van de meest oostelijke provincie van Canada Newfoundland and Labrador). Hier werden  Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima dinsdagmiddag (plaatselijke tijd) verwelkomd op het vliegveld St. John’s International Airport.  Ze maakte van de gelegenheid gebruik om de Luitenant-Gouverneur Frank F. Fagan en premier Paul Davis van Newfoundland en Labrador te ontmoeten.

Dag 1: 27 mei 2015 – Ottawa 

Het staatsbezoek zelf begon een dag later in Ottawa. Na aankomt en begroeting op het vliegveld reisde  de koning en koningin door naar de ambtswoning van de Gouverneur-Generaal van  Canada, Rideau Hall,  Hier stapte het Paar in een koets en volgde een officiële welkomstceremonie.

 
© The Office of the Secretary to the Governor General / Sgt Ronald Duchesne
Grotere versie van deze foto’s en nog meer foto’s te vinden op gg.ca

Na de inspectie van de erewacht en een gesprek met de Gouverneur-Generaal en zijn echtgenote, plantte het Koninklijk Paar een boom in de tuin van Rideau Hall.

Vervolgens werd het parlement bezocht. Waar ze het gastenboek ondertekende en  de bibliotheek, bezochten. De Koning en Koningin bekijken daar archiefstukken over de gedeelde geschiedenis en vriendschap tussen Canada en Nederland. Na het bezoek werd er geluncht met de voorzitters van de senaat en van het Lagerhuis.

Fotoserie ANP van de ochtend

In de middag legde de Koning en Koningin een krans bij het Nationale oorlogsmonument om Canadese militairen, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld, te herdenken. Na het leggen van de krans en het spelen van het Canadese en het Nederlandse volkslied spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met Canadese veteranen die zeventig jaar geleden Nederland hebben bevrijd.

Vervolgens werd er een CEO rondetafelbijeenkomst met het Nederlandse en Canadese bedrijfsleven bijgewoond,  waar na het paar nogmaals naar het parlementsgebouw ging.

Hier was een ontmoeting met minister-president Stephen Harper. Het tweede bezoek aan het Parlementsgebouw wordt afgesloten met een ontmoeting met de ‘Dutch Caucus’, een groep van twintig Canadese parlementsleden die een band met Nederland hebben. Een deel van de parlementariërs is van Nederlandse origine en het andere deel heeft specifieke politieke interesses in Nederland.

Tot slot was er ’s avonds een staatsbanket in Rideau Hall.

© The Office of the Secretary to the Governor General / Sgt Ronald Duchesne
Grotere versie van deze foto’s en nog meer foto’s te vinden op gg.ca

Fotoserie eerste dag staatsbezoek (Robin van Utrecht) – Nog een fotoserie eerste dag (MPE) – Artikel (in het engels) met beelden van de eerste dag

Eén gedachte over “Staatsbezoek Canada: Aankomst en eerste dag

  • 29 mei 2015 om 5:49 pm
    Permalink

    Het outfit wat ze overdag aan had vind ik echt apart, niet heel mooi, jammer genoeg.
    De roze galajurk vind ik de bovenkant en mooi en de onderkant iets minder, maar in zn geheel geeft het een koninklijke uitstraling.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.