Staatsbezoek Canada: Dag 2

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn op staatsbezoek in Canada.  Het staatsbezoek aan Canada draait vooral om de grote bijdrage van Canada aan de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden en ook is er aandacht voor de meer dan 1 miljoen Canadese met een Nederlandse roots. Gelijktijdig aan het staatsbezoek vinden twee missies plaats. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap leidt een hoger onderwijsmissie.

Dag 2: 28 mei 2015 – Waterloo, Beamsville, en Ottawa

Op dag 1 was er veel ceremonie en werd er o.a. gesproken met veteranen. Op dag twee was er veel aandacht voor onderwijs.

Credit: Jonathan Bielaski/Light Imaging/University of Waterloo
Meer foto’s van het bezoek
  ‘S ochtends sloten de Koning en Koningin aan bij de hoger onderwijsmissie op de Universiteit van Waterloo.  Hier lanceerde Minister Koenders en minister Bussemaker het Liberation Scholarship Program een programma tot stand gekomen door het bedrijfsleven en Nederlandse onderwijsinstellingen die geld beschikbaar stelde ter gelegenheid van 70 jara bevrijding. De eerste Canadese studenten zullen die dag in het bijzijn van het Koninklijk Paar een scholarship ontvangen. Het bezoek aan de universiteit wordt afgesloten met een presentatie en een bezoek aan het quantum informaticalaboratorium waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een quantumcomputer.

Artikel en foto’s en video van het bezoek aan de universiteit

Na het bezoek aan de universiteit reisden Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander  door naar Beamsville voor een bezoek aan CosMic Plants, een orchideeënkwekerij met eigenaren van Nederlandse afkomst. De Koning en Koningin krijgen een rondleiding en ontmoeten vertegenwoordigers van Nederlandse agrarische bedrijven die zijn meegereisd met de economische missie. Het bezoek wordt afgesloten met een high tea in de kassen, waar de Koning en Koningin met de eigenaren van CosMic Plants en andere van oorsprong Nederlandse ondernemers uit de horticultuur- en tuinbouwsector spreken over hun ervaringen in Canada.

Daarna vloog het Koninklijk Paar terug naar Ottawa om de afsluiting van de Diplohack ‘#Hacking Conflict’ bij te wonen. Tijdens deze conferentie hadden diplomaten, studenten, journalisten en IT specialisten in teamverband gesproken over bijdragen voor oplossingen van conflicten, bijvoorbeeld in Irak.  De Koning en Koningin  waren aanwezig bij de afsluitende presentatie, waar ook een team werd bekend werd gemaakt wat de beste oplossing had bedacht. Vanwege onbekend op onthoud had het koningspaar geen tijd meer om nog 

© The Office of the Secretary to the Governor General / Sgt Ronald Duchesne
Grotere versie van deze foto’s en nog meer foto’s te vinden op gg.ca

’s Avonds was het tijd voor de zogenoemde ‘contraprestatie’ Als dank voor de gastvrijheid boden de Koning en Koningin de Gouverneur-Generaal en zijn echtgenote een concert bestaand uit een combinatie van muziekstijlen en musici. Tijdens het concert waren er optredens van Holland Baroque Society samen met jazztrompettist Eric Vloeimans en fragmenten uit Canto Ostinato door harpiste Gwyneth Wentink, componist Wouter Snoei en kunstenaar Arnout Hulskamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.