Staatsbezoek Canada niet zonder reden

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn gisterenmiddag (plaatselijke tijd) aangekomen in Canada waar ze later vandaag zullen beginnen aan het staatsbezoek. Een staatsbezoek vindt meestal met een reden plaats en zo ook dit bezoek. 

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Canada  een belangrijke rol speeldein de bevrijding van Nederland. Het is ook tijdens de Tweede Wereldoorlog dat de Nederlandse Koninklijke familie een bijzondere band met het land opbouwde. Koningin (toen nog Prinses) Juliana bracht de Tweede Wereldoorlog met haar dochters Prinses Beatrix en Prinses Irene door in villa Stornoway in Ottawa. Prinses Margriet werd er zelfs in 1943 geboren. 
Foto uit het RVD archief (met dank aan Nationaal Archief) gemaakt in 1942

De band tussen de Koninklijke familie en Canada is altijd gebleven. Na haar terug keer in Nederland in 1945 tot haar dood stuurde Koningin Juliana de stad Ottawa elk jaar duizenden tulpenbollen als dank voor haar verblijf. Dit is uitgegroeid tot een internationaal tulpenfestival. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben sinds 1968 meerdere bezoeken aan Canada gebracht en ook Prins Floris heeft als petekind van Royal Canadian Legion in 2008 samen met zijn vrouw Prinses Aimee een officieel bezoek gebracht aan Canada. Het laatste staatsbezoek is al wel weer even geleden dat in 1988. Toenmalig Koningin Beatrix en Prins Claus trokken toen 9 dagen uit voor het bezoek. 

Drie artikelen over bezoek Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter in mei 2010:
Canadezen leven mee na vliegramp
Michaëlle Jean ontroerd door haar tulp
Stralend Ottawa klaar voor ‘royal visit’

Artikel over bezoek Prins Floris en Prinses Aimee (juni 2008)

Artikel over bezoek Prinses Margriet en Prof.Mr.Pieter in mei 2005

Het programma van het staatsbezoek begint  om 10.00 plaatselijke tijd. Het is dan in Nederland 16.00. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.