Koningspaar brengt streek bezoek aan de (voormalige) mijnstreek

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten donderdag 8 oktober 2015 een bezoek aan de voormalige Mijnstreek in Limburg. Tijdens het streekbezoek stond de transformatie van Limburg van de mijnen naar een toekomst vol economische mogelijkheden centraal. Vijftig jaar na de aankondiging van de mijnsluiting viert de voormalige mijnstreek tijdens het Jaar van de Mijnen haar verleden, heden en toekomst.

Embed from Getty Images

Het bezoek begon in Kerkrade. Hier werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen bij het raadhuis waar zij een ontmoeting hebben met de gouverneur van Limburg en de burgemeesters van Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen. Daarna wordt stilgestaan bij mijnwerkersmonument ‘d’r Joep’ waar het Koninklijk Paar uitleg krijgt over de symboliek en de betekenis van dit monument.

Embed from Getty Images

Aansluitend volgt een bezoek aan het Museumplein; een ensemble van musea bestaande uit Columbus – earth theater, het Cube – design museum, en het Continium – discovery center. Het Koninklijk Paar verricht in het nieuwe Columbus-earth theater de officiële ingebruikname van de drie musea die vanaf eind oktober voor publiek geopend zijn.

Bij Schacht Nulland in Kerkrade vindt vervolgens een ontmoeting plaats met oud-mijnwerkers. In dit monumentale erfgoed krijgen de Koning en Koningin aan de hand van persoonlijke verhalen en objecten een toelichting op het werken in de mijnen. Ook andere aan het mijnverleden gerelateerde onderwerpen, zoals gevolgen voor de gezondheid, sociale aspecten, het erfgoed en het opkomend mijnwater, komen in de gesprekken aan de orde.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

In Heerlen bezoekt het Koninklijk Paar het Arcus College op de Onderwijsboulevard. Daar wordt gesproken over hoe de mijnstreek een nieuwe economische en fysieke impuls krijgt, onder andere aan de hand van het project Internationale Bau Ausstellung Parkstad (IBA-Parkstad); een uit Duitsland afkomstige aanpak voor stedelijke vernieuwing.

Ook de Brightlands Campussen zijn gericht op het geven van een economische impuls. Het Koninklijk Paar gaat in gesprek met vertegenwoordigers van de Brightlands Chemelot Campus Sittard-Geleen en de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Deze campussen richten zich op de toekomst met innovaties, slimme diensten en big data.

De Koning en Koningin spreken aansluitend met studenten van het Arcus College (MBO) en Zuyd Hogeschool (HBO) over hun toekomstplannen en over de betekenis van de regio voor hen.

Het streekbezoek wordt afgesloten in het stadhuis in Geleen, waar het Koninklijk Paar met ondernemers uit de voormalige mijnstreek spreekt over de economische potentie van de regio nu en in de toekomst. Er wordt onder meer gesproken over de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat, innovatie en concurrentiepositie. Aan het gesprek nemen ondernemers deel van bedrijven die gerelateerd zijn aan het mijnverleden en/of de chemische industrie, maar ook ondernemers van relatief jonge, snelgroeiende bedrijven uit de maakindustrie, de dienstverlening en de logistiek.

Fotoserie ANPPPERobin Utrecht Loo-tvMPE

2 gedachten over “Koningspaar brengt streek bezoek aan de (voormalige) mijnstreek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.