Staatsbezoek China

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren deze week in China. Op uitnodiging van president Xi Jinping brachten ze een staatsbezoek aan dit land.  Koningin Maxima moest na de eerste dag helaas afzeggen vanwege nierbekkenontsteking.  De medicijnen sloegen niet aan en ze vloog dinsdagavond al terug naar Nederland om vervolgens in het Bronovo Ziekenhuis te worden opgenomen voor verder onderzoek.  Koning Willem-Alexander maakte het bezoek wel volgens planning af.  Met het staatsbezoek reisde ook een brede economische missie mee waar Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij aansloten. Tijdens deze missie was aandacht voor samenwerking op het gebied van landbouw, agri&food, tuinbouw en landschapsontwikkeling, e-commerce, sport en design. 

Dag 1 – 25 oktober, Peking 
De eerste dag begon niet zoals meetstal het geval met een officieel ontvangst. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima  begonnen hun bezoek  aan China in Peking met het bijwonen van een voetbaltraining. Bij deze training werken Nederlandse en Chinese trainers op basis van Nederlandse methodiek met jonge voetballers.

Verder brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan het Sino-Dutch Dairy Development Center (SDDDC) net buiten Peking. SDDDC is een melkveehouderij en onderzoekscentrum waar Nederlandse en Chinese bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling van de zuivelsector in China.

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met het maken van een groepsfoto van het Koninklijk paar met de meegereisde handelsdelegatie

Beelden dag 1
Videoverslag RTL – Fotoserie Dutch Photo Press – Fotoserie PPE – Fotoserie Robin Utrecht

Dag 2 – 26 oktober, Peking 
Dag 2 begon met een bezoek aan  “Next City Living Lab”, het Nederlandse paviljoen van de Beijing Design Week over innovatieve oplossingen voor de gevolgen van verstedelijking. Het paviljoen ligt in Dashilar, een traditionele wijk – Hutong – in Peking, die met behoud van de originele structuur is gerenoveerd.   De koning liep nog een stuk door de wijk. De Koning was alleen want Koningin Maxima had koorts en werd onderzocht , niet veel later zou duidelijk worden dat ze Nierbekkenontsteking had.  De Koning schoof (opnieuw zonder zijn vrouw) aan bij lunchreceptie met Chinese en Nederlandse vertegenwoordigers uit de culturele, maatschappelijke en non-gouvernementele sector over Nederlands-Chinese samenwerking en uitwisseling.  Na de lunch receptie was een rondetafelbijeenkomst met Nederlandse en Chinese CEO’s.

Vervolgens stonden er op dag twee ontmoetingen gepland met Yu Zhengsheng de voorzitter van het belangrijkste politieke adviesorgaan orgaan in China  en  premier Li Keqiang

Embed from Getty Images

Daarna was het dan  eindelijk tijd voor de officiële welkomstceremonie, inspectie erewacht, en begroeting president Xi Jinping. Omdat Koningin Maxima moest afzeggen was ook de echtgenote van de Chinese President, Peng Liyuan, niet bij de ceremonie aanwezig. Dit ontvangst werd gevolgd door een gesprek met president Xi Jinping.

Embed from Getty Images

De dag werd afgesloten met een staatsbanket. Hier sloot de zieke Koningin Maxima toch aan. De Koning hield een toespraak maar hij ook kort de mensen rechten aanhaalde.  In zijn toespraak zei hij het volgende daarover (in het Engels uitgesproken maar voor de duidelijkheid vertaald)

“Nederland waardeert de constructieve dialoog die we voeren. Een dialoog over zaken waarover we het eens zijn, als ook over zaken waarover we soms van mening verschillen, zoals mensenrechten”.

 

Videoverslag dag 2 (RoyalBlog) –  Fotoserie dag 2  Robin Utrecht –  Fotoserie dag 2 PPE – Fotoserie dag 2 Dutch Photo Press

Dag 3 – 27 oktober , Löss-plateau 
Vanuit Peking vertrok Koning Willem-Alexander door naar Yan’an in de provincie Shaanxi voor een bezoek aan het Löss-plateau. Het Löss-plateau is een Chinees voorbeeld van hoe een landschap dat door de eeuwen heen is geërodeerd en verwoest, hersteld kan worden en weer een ecologische en economische functie kan krijgen.  Naast een presentatie door het Institute of Soil and Water Conservation (ISWC) van de Chinese Academy of Sciences, maakte de Koning een rit door het gebied en bezocht hij een appelboer.

In het dorp Gaoshishi woonde Koning Willem-Alexander vervolgens een dansvoorstelling bij. Daarna reisde hij door naar Shanghai. Hier vond een ontmoeting plaats met de Nederlandse Gemeenschap in China en had de Koning een ontmoeting met de partijsecretaris Han Zheng
Beelden dag 3 
Videoverslag RoyalBlog   – Fotoserie Dutch Photo Press – Fotoserie Robin Utrecht – Fotoserie PPEDag 4 – 28 oktober , ShanghaiDag 4 speelde zich af in en rond Shanghai. Hier bezocht de Koning CELAP, het Chinese nationale opleidingsinstituut voor hogere bestuursambtenaren. Vanuit de bestuurlijke invalshoek kwamen hier onder meer het vraagstuk van een evenwichtige ontwikkeling op langere termijn aan de orde. De Koning hield er een toespraak, waarin hij onder andere uitlegde hoe de Nederlandse politiek werkt. Hiermee zette bij voor de tweede keer het onderwerp mensenrechten , subtiel, op de kaart.

Vervolgens bezocht de Koning  een rustplaats voor trekvogels op het eiland Chongming.  Deze plek is een initiatief van het WWF, en een modelkas met Nederlandse toeleveranciers.  Door middel van de moderne en duurzame technieken, zoals toegepast in deze kas kan de voedselproductie in een stedelijke omgeving vergroot worden.

Na dit bezoek bezocht Koning Willem-Alexander de Free Trade Zone. Koningin Máxima zou de tentoonstelling ‘the Future of Fashion is now’ van Museum Boijmans Van Beuningen in samenwerking met OCAT (Overseas Chinese Town Art Terminal) openen, maar door nierbekkenontsteking heeft moest ze afzeggen en ze liet zich vervangen door minister Koenders van buitenlandse zaken.

Aansluitend aan deze bezoeken was er een receptie met het Nederlandse bedrijfsleven en hun Chinese zakenpartners. Ook hier hield Koning Willem-Alexander een toespraak. HIER vind je een Nederlandse vertaling van de toespraak

Beelden dag 5
Videoverslag RoyalBlog  – Fotoserie PPE – Fotoserie Dutch Photo Press – Fotoserie Robin Utrecht

Dag 5 – 29 oktober, Hangzhou
Het staatsbezoek eindigde donderdag met een bezoek aan de Alibaba-campus in Hangzhou.  Alibaba is een grote internetwinkel. Tijdens het bezoek kwamen Nederlandse initiatieven op het gebied van e-commerce (producten of service aanbieden via digitaalnetwerk , zoals internet)  in China aan bod en het digitale verkoopkanaal “Holland Paviljoen” wordt officieel gelanceerd. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de directe vliegverbinding van KLM tussen Hangzhou en Amsterdam.

Fotoseries dag 5 
PPE – Robin Utrecht – Dutch Photo Press

Persgesprek 
Traditioneel is er aan het eind van het staatsbezoek een ‘persgesprek’  Tijdens dit staatsbezoek vond het gesprek plaats op de een na laatste dag (woensdag). De Koning sprak hier onder andere over het vluchtelingen debat , de zieke Koningin Maxima en benadrukte het staatsbezoek , ondanks dat voor hemzelf en Koningin Maxima het niet leuk was dat heeft moeten afhaken,  goed verlopen was.

“In Nederland spreken we dingen uit, we vechten het niet uit. Ik kan me inleven in de zorgen die er zijn. Ik heb zelf ook zorgen over de dingen die gebeuren in Nederland. Maar we spreken dingen uit in Nederland. Als je overgaat tot intimidatie en bedreigingen, dan tast je de waarden aan waar Nederland voor staat.”

Voor een samenvatting van het bezoek kun je deze NOS uitzending  bekijken en Bekijk HIER een foto-overzicht van het ANP.

2 gedachten over “Staatsbezoek China

 • 9 nov 2015 om 2:56 pm
  Permalink

  Zal voor de Koning wel een 'vreemde belevenis' geweest zijn om ineens onverwachts het staatsbezoek grotendeels 'alleen' af te leggen. Leuke herfstsfeer hier op je site 🙂

  Beantwoorden
 • 10 nov 2015 om 7:43 pm
  Permalink

  Nou, het was zeker een bewogen bezoek. Ik ben erg blij dat koningin Máxima zich inmiddels weer veel beter voelt!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.