Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Prinses Mabel bij de VN

De afgelopen week was de 70e Algemene vergadering van de Verenigden Naties. Rond deze vergadering waren ook verschillende bijeenkomsten. Koning Willem-Alexander was mee om netwerken / te lobbyen voor  een tijdelijke zetel voor de VN-veiligheidsraad , Koningin Máxima was bij de Verenigden Naties in haar functie als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en Prinses Mabel was in New York als voorzitter van ‘Girls Not Brides’ 

Voor Koningin Maxima begon haar ‘werk’ op zondag al. Ze sprak tijdens een bijeenkomst over Klimaat verandering

HMK Máxima Trusteeship council climate change
UN Photo

Maandag (28 september) waren Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima bij de 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in New York. De Koning leidt de delegatie van het Koninkrijk der Nederlanden en hield een toespraak tijdens de opening van de AVVN.

Het is de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd de AVVN toespreekt.
De Koning gaat in zijn toespraak onder meer in op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van het Koninkrijk aan de VN op de terreinen van vrede, gerechtigheid en ontwikkeling. Hiermee wordt het belang dat Nederland op deze 70e Algemene Vergadering hecht aan de VN onderstreept aan de vooravond van de stemming voor de VNVR, waarin Nederland kandidaat staat voor een niet-permanente zetel.

Later op de dag was de koning ook aanwezig bij een bijeenkomst over klimaat verandering, waar het onder ander ging over water veiligheid.   De koning hield daar  ook een toespraak 

Maandagavond was er, op uitnodiging van de Amerikaanse President Obama, in het Witte Huis een receptie voor de delegatieleiders. Als delegatieleider van het Koninkrijk der Nederlanden was Koning Willem-Alexander daarbij samen met Koningin Maxima.

Embed from Getty Images

AVVN

Opening of General Assembly General Debate//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

UN Photo/Devra Berkowitz

Dinsdag had de Nederlandse delegatie een ontmoeting met de secretaris-generaal van de VN. Koningin Maxima bood tijdens deze bijeenkomst het jaarverslag aan van haar VN-werk.Dinsdagmiddag gaf Koning Willem-Alexander de aftrap voor een bijeenkomst over het belang van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag.

AVVN
AVVN
Prinses Mabel in gesprek over kindhuwelijken
Prinses Mabel was in New York om , als voorzitter en oprichter van Girls Not Brides,  aandacht te vragen voor het onderwerp kindhuwelijken. Zo leidde zij dinsdag morgen een discussie over de beëindiging van kindhuwelijken. Bij deze ontbijtbijeenkomst waren onder andere Chelsea Clinton, de presidentsvrouwen Lorena Castillo van Panama en Esther Lungu van Zambia, en premiersvrouw Rosmah Mansor van Maleisië. Vanuit Nederland was minister Lilianne Ploumen aanwezig.Voor meer informatie en beeld kunt u gebruik maken van de linken in de tekst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.