Prinsjesdag 2015

Vandaag was het weer de derde dinsdag van september. Tijd voor Prinsjesdag. Voor het Koninklijk gezelschap begon de dag op Paleis Noordeinde in Den Haag. Hier stapte Prins Constantijn en Prinses Laurentien als eerst in de Gala Glas Berline en Koning  Willem-Alexander en Koningin Maxima vervolgens in de Gouden Koets om naar het binnenhof te vertrekken

Koningin Máxima droeg een jurk ontworpen door Jan Taminiau. De zijden jurk was met de hand beschilderd  en versierd met verschillende kraalsoorten,  Het ontwerp is geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. De Koningin droeg een bijpassende haardecoratie van driedimensionale vertalingen van de bloemen uit de jurk. De Koningin droeg bij haar jurk het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

De jurk van Prinses Laurentien is afkomstig van Hardies. De jurk is gemaakt van de typische Missoni-breisels, die herkenbaar zijn aan hun zigzag-patroon. Bij haar jurk droeg ze een haardecoratie gemaakt van sinamay-stof met bijpassende Franse fijngeweven tule van de ontwerper Eudia. Ook Prinses Laurentien droeg haar onderscheiding , het Grootkruis in de Huisorde van Oranje.
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Prinses Beatrix stond op het bordes van het Mauritshuis om de rijtoer te kunnen zien en naar haar zonen en schoondochters te kunnen zwaaien.

Aangekomen bij het binnenhof werd het gezelschap bij de Ridderzaal ontvangen. Hier las Koning Willem-Alexander de troonrede voor. In deze troonrede werd positief met minder positief afgewisseld.  Er is meer economische groei , maar we zijn er nog niet. Ook de vluchtelingen crisis kon niet ontbreken in de troonrede.
Lees HIER de hele troonrede

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Eenmaal weer terug bij paleis Noordeinde was er nog de traditionele ‘balkonscène’

Embed from Getty Images

Einde van het Koninklijke deel van de dag en voorlopig de laatste keer dat de we Gouden Koets zien. De koets gaat de komende jaren gerestaureerd worden. De komende jaren zal tijdens Prinsjesdag de Glazen Koets te zien zijn.

Meer beeld
PPEMPERoyalPhoto

Eén gedachte over “Prinsjesdag 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.