4 en 5 mei 2016: Herdenken en vieren bevrijding

Sinds 1946 herdenken wij 4 mei de (Nederlandse) slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en en oorlogssituaties en vredesmissies daarna herdacht , op 5 mei wordt de vrijheid gevierd.  Ook dit jaar waren het Koningspaar , Prinses Margriet , Prof.mr. Pieter en Prins Pieter-Christiaan weer aanwezig bij een of meerdere van deze herdenkingen en vieringen. 

Nationale herdenking

Het Koningspaar was traditie getrouw bij de nationale herdenking in Amsterdam. Deze herdenking begon met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk.  Hier werd onder andere de 4 mei voordracht gehouden. In deze voordracht onder de titel ‘We hebben de doden nooit kunnen begraven’ vertelde  Hella de Jonge  hoe haar ouders beschadigingd zijn door Tweede Wereldoorlog  en dat dat haarzelf ook heeft beïnvloed

4mei_002_w860_h550
© Nationaal comite 4 en 5 mei – Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien

Daarna was er een ceremonie op Dam. Aan het begin ceremonie legde koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument.  Na de twee minuten stilte en het eerste coumplet van het Wilhelmus werden er nog vijf kransen gelegd door vertegenwoordigers van de eerste generatie oorlogsgetroffenen, de militairen en het Koopvaardijpersoneel. Dit jaar wilde de organisatie het persoonlijker maken  en zo meer verbinding maken tussen de generatie die het hebben mee gemaakt en de generaties erna. Daarom legde deze keer de tweede en derde generaties namens de eerste generatie de kransen. De kransleggers hadden voor de camera aangegeven waarom zij op de Dam aanwezig waren en dat was op het grote scherm te zien.  Er werden ook nog kransen gelegd door vertegenwoordigers van de Staten-Generaal, de Rijksministerraad, de gehele krijgsmacht en de gemeente Amsterdam. 100 schoolkinderen uit Amsterdam en Groningen (waar het bevrijdingsfestival wordt geopend) legde tot slot bloemen. Tijdens de ceremonie was er verder nog een toespraak van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb  en Sterre Wolthers droeg het gedicht voor waarmee ze de dichter bij 4 mei wedstrijd gewonnen heeft.  Bekijk HIER de hele herdenking terug.
nh2016-jj_w860_h550

nh2016-jj4_w860_h550
© Nationaal comite 4 en 5 mei – Fotograaf: Jasper Juinen

Meer foto’s: Royal portraits europe / Bernhard Ruensamen – Robin Utrecht – Royal Press Europe – MPE

Dodenherdenking Grebbeberg Rhenen

Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter waren , samen met hun zoon Prins Pieter-Christiaan, aanwezig bij de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.  Ook deze herdenking bestond uit 2 minuten stilte en het leggen van kransen. Hier gelegd door onder andere het Commando Der Nederlandse Land-, Lucht-, en Zee-strijdkrachten, de commissaris van de Koning, oud strijders en de burgemeester van Rhenen. De laatste deed dit met een groep schoolkinderen uit Rhenen. Na afloop werd er door de genodigden en belangstellenden nog een rondgang over de begraafplaats gemaakt.

Foto’s Royal-Nature Press (C. Buys)

Herdenking capitulaties van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indië in 1945

Prof.mr. Pieter was in de ochtend van 5 mei in de Johannes de Doperkerk in Wageningen bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de nationale herdenking van de capitulaties van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indië in 1945.

Foto’s ANP

5 mei-concert op de Amstel

5 mei was het Koningspaar bij het 5-mei concert op de Amstel. Dit concert is ook een traditie te noemen Het concert wordt sinds 1996 georganiseerd. Dit jaar werd het concert verzorgd door Het Radio Filharmonisch Orkest, onder leiding van dirigent Markus Stenz en samen met Ali B, Hadewych Minis, Paul de Munnik en de cast van de musical De Tweeling. Op het programma stonden nummers als Heroes van David Bowie, Zwart Wit van Frank Boeijen, delen uit West Side Story en Nieuwe Held van Ali B, het nummer dat hij vorig jaar speciaal schreef voor het Concert van de Vrijheid. Het concert eindigde zoals ieder jaar met het nummer We’ll meet again, waarop het Koninklijk paar per boot vertrok. Het hele concert is HIER terug te kijken.

Voor afgaand aan het concert was er nog een korte ontmoeting in Theater Carré.  Hier sprak de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei , Gerdi verbeet, en kon het Koningspaar even spreken met de artiesten. Ali B maakte nog even een selfie met hem Hadewych Minis en het Koningspaar.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Meer foto’s: Royalportraits Europe/BERNARD RUEBSAMEN – Royal Press Europe – Robin Utrecht – MPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.