Koningspaar bezoekt Duitse Deelstaat Beieren

Woensdag 13 en donderdag 14 april brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan de Duitse deelstaat Beieren. Hier alsnog een overzicht van het bezoek

Woensdag 13 april

De Koning en Koningin begonnen hun bezoek in de Alte Pinakothek München. Hier heropenen zij de ‘Holländer-Saal’ van het museum, waar een verzameling meesterwerken van Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw hangt. Naast de heropening werd er in het museum ook een overeenkomst getekend tussen  Het Centraal Museum Utrecht en de Bayerische Staatsgemäldesammlungen over een gezamenlijke Caravaggisten-tentoonstelling in 2018 en 2019.

25820410184_51276ebf7d_o

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezoeken Beieren
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken – Fotograaf: Ralph Pache

Embed from Getty Images

Na het museum vertrok het paar naar BMW Welt, het kennismakings- en distributiecentrum van BMW Groep. Hier waren de Koning en Koningin aanwezig bij seminar met het thema Urban Mobility spreken Duitse en Nederlandse deelnemers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid over duurzame stedelijke mobiliteit. Daarnaast worden enkele groene en slimme mobiliteitsoplossingen getoond.

26332903602_051e4d54d4_o

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken – Fotograaf: Ralph Pache

Hierna werd het Koningspaar op de residentie van de Staatskanzlei ontvangen door minister-president Horst Seehofer van Beieren voor een gesprek en een lunch. Tijdens de lunch houden de minister-president en de Koning beiden een toespraak.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken - Fotograaf: Ralph Pache
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken – Fotograaf: Ralph Pache

Embed from Getty Images

Het bezoekt wordt voortgezet op de Viktualienmarkt in München. Hier opende de Koning en Koningin het Nederlands-Beiers Paviljoen. Bedrijven uit de Nederlandse en Beierse agrifood- en tuinbouwsector bieden op deze delicatessenmarkt duurzame en innovatieve producten aan.

Embed from Getty Images

Het volgende onderdeel in het programma is een bezoek aan het Deutsches Museum, het museum voor natuur en techniek. Hier  is het Koninklijk Paar aanwezig bij een deel van het ‘Dutch-German Forum on IT Security in the Industry’ over smart industry en cyber security. Verder  worden twee Nederlands-Duitse samenwerkingsovereenkomsten getekend; tussen TNO en Fraunhofer en tussen het Nederlandse bedrijf Onegini en Samsung SDS.

Embed from Getty Images

’s avond worden Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima voor het Neue Rathaus van München ontvangen door Oberbürgemeister Dieter Reiter en wordt het Gouden Boek getekend.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

De dag eindigt in het Alte Rathaus , waar de Koning en Koningin aansluiten bij het Trade Dinner met de deelnemers van de economische missie.

Donderdag 14 april – Erlangen en Neurenberg

Embed from Getty Images

De tweede dag van het werkbezoek begint met een bezoek aan Siemens Healthcare in Erlangen. Koning Willem-Alexander en Koning Maxima bezoeken de productiehal van Siemens, waar medische scanapparatuur (MRI) wordt geproduceerd.

Aansluitend bezoekt het paar het Nederlands-Duitse dialoogplatform in Medical Valley, waar betrokken partijen maatschappelijke trends, uitdagingen en oplossingen op het gebied van medische robotica, diagnostiek en e-health bespreken. Hier worden e-health start-up bedrijven gekoppeld aan investeerders en mogelijke partners zoals Siemens en het Nederlands Philips Healthcare. Het Nederlandse Brainport Industries en het Duitse Medical Valley EMN e.V. tekenen een strategische samenwerkingsovereenkomst.

Hierna is het tijd voor een Lunch. Tijdens een lunchbijeenkomst worden de Koning en Koningin bijgepraat over de uitkomsten van een seminar over strategische vervoersvraagstukken met deelnemers van Nederlandse en Beierse ministeries, kennisinstellingen en bedrijven. Tijdens het seminar en de lunch staan duurzaamheid, transparantie en effectiviteit in de transportsector en de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners centraal.

Na de Lunch maakt het Koningspaar een rondgang over een informatiemarkt in het Rathaus. Ze spreken hier met ondernemers en organisaties onder andere over de samenwerking tussen de Beierse binnenhavens en de haven van Rotterdam en het belang van Europese verbindingen.

Het volgende onderdeel van het programma is een bezoek aan het Justitiepaleis Neurenberg en ‘Saal 600’, waar de processen van Neurenberg na afloop van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Hier tekenen  Het Grotius Center for International Legal Studies uit Den Haag en de Internationale Akademie Nürnberger Prinzipien een samenwerkingsovereenkomst om kennis en capaciteit over internationaal recht te verankeren in nationale rechtsordes. Het Koninklijk Paar spreekt met betrokkenen over deze samenwerking en over mensenrechten en internationaal strafrecht.

Embed from Getty Images

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima sluiten hun werkbezoek af in het voormalig werk- en woonhuis van de Neurenbergse schilder Albrecht Dürer (1471-1528). Daar openen zij een tentoonstelling met grafisch werk van Dürer, die de stad Neurenberg recentelijk heeft ontvangen onder andere uit Nederland. Een van de werken is een portret van de Rotterdamse humanist Erasmus, dat Dürer maakte tijdens een verblijf van een jaar in Nederland.

2 gedachten over “Koningspaar bezoekt Duitse Deelstaat Beieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.