Jaaroverzicht 2010.


Het jaar 2010 is bijna voorbij , een mooie tijd om eens terug te kijken naar 2010. In heb geprobeert een overzicht te maken van het koninklijke jaar 2010 en hier is het resultaat. (De site gaat over de Nederlandse Koninklijke familie en dit jaar overzicht dus ook). Voor al het nieuws wat het afgelopen jaar op deze site is geplaatst kun je hier terecht. Op de officiele website van de RVD is ook een overzicht publieke optredens van 2010 te vinden. Klik HIER om die te bekijken.

Januari

Januari is een maand zonder bijzondere bezoeken. Het is de maand van de jaarlijkse nieuwjaarontvangsten. Dit jaar waren die op 5/6 Januari. Dit keer was het naar 4 jaar weer in het Paleis op de Dam. De koningin , Prinses Maxima , Prins Willem Alexander , prof. mr. Pieter en Prinses Margiet ontvingen op 5 Januari de Nederlandse gasten en op 6 januari de buitenlandse gasten. Helaas zijn er weinig foto’s vrijgekomen.  Een paar foto’s vind je hier

Februari

Screenshot NOS

Februari was de maand van de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dit keer geen fotosessie in lech , maar genieten van mooie foto’s van kroonprins Willem Alexander en Prinses Maxima en de kinderen die de Nederlandse spoters aanmoedigden. Klik HIER &  HIER voor de logjes over het gezin op de winterspelen.

Maart

De Nederlandse gouden medaille-winnaars op de Olympische Spelen in Vancouver krijgen op 3 maart in de Ridderzaal een lintje. Daarna worden alle medaillewinnaars door koningin Beatrix ontvangen op Paleis Huis ten Bosch.

Prinses Margriet laat zich zien op de Paralympische winterspelen die van 12 t/m 21 Maart in Vancouver worden gehouden

16 t/m 18 Maart bracht prins Willem Alexander bezocht de millitaire in Afganistan.

Bron: RVD

20 Maart doen de oranjes mee aan de vrijwilligersdagen NL Doet. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander , prinses Máxima en andere leden van de koninklijke familie helpen op 20 maart bij het opknappen van een speeltuin in Nieuwegein.

 
Bron RVD

In DIT logje vind je nog meer foto’s en filmpjes van deze dag.

28 Maart is er een een heuse familiereunie als de jongste dochter van Prins Floris en Prinses Aimee -Eliane-  gedoopt word. Klik HIER voor een overzicht van deze dag.


© RVD.

April

De maand April is de maand van Koninginnedag , maar ook van de 70ste verjaardag Koningin Margaretha van Denemarken en de 50ste verjaardag van Prins Filip van Belgie.

Op 15 en 16 April waren er in Denemarken activiteiten georganiseerd voor de 70ste verjaardag van Koningin Margaretha. Koningin Beatrix , prinses Maxima en prins Willem Alexander waren hierbij. Er waren wel wat problemen met het vervoer. Door een aswolk die vrij was gekomen uit een vulkaan uit IJsland lag het vliegverkeer plat en  koningin Beatrix , prins Willem Alexander en Prinses Maxima zijn uiteindelijk met de koninklijke trein naar Denemarken afgereisd om daar vanaf vrijdag 16 April de festiviteiten bij te wonen.  Klik HIER voor het nieuwlogje van deze week.

Kroonprins Willem Alexander , Prinses Maxima , Prins Constantijn en Prinses laurentien waren 25 April in Brussel voor de 50ste verjaardag van Prins Filip van Belgie.

Sreenshots uit het filmpje.

In Apeldoorn zijn de leden van de koninklijke familie op 29 april aanweizg bij een sobere bijeenkomst waar het drama van Koninginnedag 2009 herdach wordt. Vlakbij de plaats waar zeven omstanders omkwamen, onthult koningin Beatrix een monument.  Klik HIER voor het logje over deze herdenking.

Koningin Beatrix en haar familie vieren Koninginnedag in het Zeeuwse Wemeldinge en Middelburg. Iedereen is opgelucht dat de dag zonder incidenten verloopt.  Klik HIER voor een logje van deze regenachtige, maar toch zeer geslaagde dag.

De foto’s hierboven zijn gemaakt door Marieke en mogen zonder haar toestemming niet over genomen worden.

Mei

Mei is de maand van herkenken van de slachtoffers van de oorlogen na de tweede wereldoorlog en van de bevrijding van de duitse bezeting.

Zoals elkaar is de koningin aanwezig bij de  Nationale Dodenherdenking op de Dam. Helaas verloopt deze niet goed. Er breekt paniek uit wanneer een man in het publiek plotseling luidkeels begint te schreeuwen. De menigte stuift uiteen en de koningin en haar familie worden snel in veiligheid gebracht. Een aantal mensen raakt gewond door valpartijen en hekken die omvallen. De angst voor een aanslag, na de gebeurtenissen in Apeldoorn, blijkt nog groot. Als na enkele minuten blijkt dat er geen sprake is van een serieuze dreiging, besluiten koningin Beatrix en haar gevolg terug te keren naar de Dam om de ceremonie te vervolgen. De koningin bezoekt na afloop de gewonden die zijn opgevangen in het paleis op de Dam. Zoals elk jaar op Bevrijdingsdag is koningin Beatrix aanwezig bij het concert op de Amstel. Ook andere leden van de koninklijke familie worden allerlei activiteiten bij. HIER is een overzicht te vinden van die activiteiten.

Deze foto’s zijn gemaakt door Marieke niet overnemen zonder haar toestemming!

© C.Buys/Royal-naturepress overname zonder toestemming verboden!

 Na aanleining van de 65e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Canadese bijdrage aan de bevrijding van Nederland brachten prinses Margiet en Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven  maandag 10 Mei 2010 tot zondag 16 Mei 2010 een offcieel bezoek aan Canada. Een overzicht van dit bezoek vind je  HIER

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima waren van 17 tot 19 mei in het kader van de Nederlandse Dag van de World Expo 2010 Shanghai aanwezig in Shangai. Klik HIER voor fotolinkjes.

Juni

Juni is de maand van het wk voetbal en het huwelijk van Kroonprinses Victoria van Zweden.

Van  1 juni tot 3 juni bracht  koningin Beatrix een staatsbezoek aan Noorwegen. Zij wordt hartelijk ontvangen door de Noorse koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit. Klik  HIER voor beelden van dit staatsbezoek.

Prins Willem-Alexander moedigt het Nederlands elftal aan vanaf de tribunes van het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Nederland wint op 14 juni zijn eerste wedstrijd tegen Denemarken met 2-0. In het Jeugdjournaal vertelt de prins dat hij zijn oren met oranje oordoppen heeft beschermd tegen het lawaai van de vuvuzela’s.

Prinses Amalia heeft op 19 juni haar eerste grote openbare optreden als bruidsmeisje bij het huwelijk van de Zweedse kroonprinses Victoria met Daniel Westling. De Oranjes, die goed bevriend zijn met het Zweedse koningshuis, zijn ruim vertegenwoordigd bij het huwelijk.   HIER vind je een overzicht van deze mooie dag.

Juli

In hun eigen tuin van villa Eikenhorst laten Willem-Alexander en Máxima en hun drie dochters zich filmen en fotograferen door de pers tijdens de jaarlijkse fotosessie.  Geïnspireerd door het WK voetballen Amalia, Alexia en Ariane in de tuin. Amalia blijkt zelfs goed geluid te krijgen uit een vuvuzela. Klik  HIER voor een logje over deze fotosessie.

© RVD

Willem-Alexander en Máxima juichen op de tribune als Nederland op 6 juli de halve finale speelt tegen Uruguay. Na afloop feliciteren Willem-Alexander en Máxima het Nederlands elftal in de kleedkamer met het behalen van de WK-finale. Een aantal spelers gaat met Máxima op de foto. Klik HIER  voor beelden van het kroonprinselijk paar als supporters.

Nederland verliest de finale tegen Spanje op 11 juli, maar toch wacht de spelers een massale huldiging in Amsterdam. De spelers zijn een uur te gast bij koningin Beatrix in paleis Noordeinde en daarna gaan ze met haar op de foto op de trappen voor het paleis.

Augustus

Op 18 augustus overlijdt prins Carlos Hugo de Bourbon-Parma op 80-jarige leeftijd in Barcelona. Zijn lichaam wordt overgebracht naar paleis Noordeinde, waar de koninklijke familie afscheid neemt van de prins met wie ze altijd warme banden hebben onderhouden. Het lichaam van prins Carlos Hugo wordt op 28 augustus bijgezet in een familiegraf in het Italiaanse Parma. Veel Oranjes zijn bij die plechtigheid aanwezig. HIER vind je een logje met links naar berichten rond het overlijden van Prins Carlos Hugo de Bourdon de Parme.

Prins Willem-Alexander vaart mee op clipper Stad Amsterdam bij de Sail-In Parade op 19 augustus. De prins is beschermheer van Stichting Sail Amsterdam. Ook prins Maurits was er, hij was er voor promotie van electrisch rijden. Klik HIER voor het logje over sail.

Het kroonprinselijk paar is 24 en 25 Augustus aanweizg bij het huwelijk van de Griekse Prins Nikolaos en Tatiana Blatnik. Foto’s bekijken van dit feest? Klik HIER , HIER   HIER  & HIER

September

Dit jaar was het een bijzondere prinsjesdag. Na de parlementaire verkiezingen van 9 juni is er nog geen nieuw kabinet. Het oude kabinet onder leiding van premier Balkenende past slechts nog op de winkel en kan maar beperkte plannen bekendmaken.Tijdens de rijtoer door Den Haag wordt de Gouden Koets geraakt door een waxinelichthouder. Gelukkig is er tijdens de balkonscene ook nog een ludieke actie. Er ging samen met ballonen een spanboek waarop stond ‘Uwe Majesteit , Tijd voor Twente’ de lucht in.

Oktober

Op 11 oktober zijn Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij de officiële opheffing van de Nederlandse Antillen. Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen geworden binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn voortaan bijzondere gemeenten van Nederland. Het prinselijk paar bezoekt ook nog twee projecten van het Oranje Fonds op Curaçao.

Na een formatie die ruim vier maanden heeft geduurd, staat koningin Beatrix op 14 oktober eindelijk met een nieuw kabinet op de trappen van paleis Huis ten Bosch.

November

Ze trouwde in Juni al voor de wet en  hun kerkelijk huwelijk moest door het overlijden van de vader van de bruidegom -Prins Carlos Hugo-  uitgesteld worden, maar op 20 November trouwt Prins Carlos dan eindelijk voor de kerk met Prinses Annemarie. Het word een straalende dag waar alle volwassen leden van de koninklijke familie bij zijn! Klik HIER voor beelden van deze mooie dag.  Op de zelfde dag maakt Prinses Margarita bekend dat ze zwanger is van haar tweede kindje.

December


Bron RVD

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen de kerstvakantie met hun dochters door in Argentinië. Aan het begin van hun vakantie laten ze zich fotograferen door de Nederlandse en Argentijnse pers.

Ook dit jaar hield de koningin een kersttoespraak. Dit jaar ging die over bemoediging en burgermoed. Klik HIER om de kersttoespraak te bekijken.

Dit gebeurde er ook in 2010:

Kritiek en disscussie
In 2009 liep de koninklijke familie al imagoschade op door de kwestie rond de vakantievilla in Mozambique en de discussie over de hogere toelages die leden van Koninklijk Huis krijgen in tijden van recessie. Deze  kritiek blijft in 2010 bestaan en er onstaat nieuwe disscussie.  Disscussie over de sloopplannen op landgoed de Horsten.  En op 17 november begint tijdens een debat over de begroting van het Koninklijk Huis van de Tweede Kamer een disscussie opgang te komen over de rol van het staatshoofd. Een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren pleit ervoor om de politieke invloed van het staatshoofd terug te dringen.

Nieuwe boeken , series en film.
Op 25 februari presenteren de Volkskrantjournalisten Jan Hoedeman en Remco Meijer  de biografie van prins Willem-Alexander: ‘Willem IV, van prins tot koning’.

De film Majesteit gaat in premiere.

Op televisie zend de VARA de serie “Den uyl en de affaire lockheed” uit.

En nog meer:
Op 25 september deed de RVD iets onverwachts : het opende een twitteracount. Het koninklijk huis is voortaan te volgen op Twitter. Eerder had de RVD al een Youtube kanaal aangemaakt.

Prins Maurits en Prinses Marilene zijn 12,5 jaar getrouwd en geven een nieuwe gezinsfoto vrij.
Bron: RVD

 Voor een overzicht van alle foto’s die de RVD vrijgegeven heeft dit jaar klik HIER

8 gedachten over “Jaaroverzicht 2010.

 • 19 okt 2011 om 4:02 pm
  Permalink

  Wat een mooi overzicht! 'Mijn' hoogtepunten waren toch wel het huwelijk van Victoria en Daniel, fotosessies en Koninginnedag!

  Beantwoorden
 • 19 okt 2011 om 4:02 pm
  Permalink

  Wat een prachtige jaar hebben we op royaltygebied weer achter de rug. Ook minder leuke dingen natuurlijk bijv. het overlijden van Carlos Hugo, maar over het algemeen was het weer erg leuk met mooie hoogtepunten!

  Beantwoorden
 • 19 okt 2011 om 4:02 pm
  Permalink

  Het jaaroverzicht ziet er mooi uit, vooral de eerste maanden zijn lekker gevuld met foto's! De Olympische Spelen hebben zulke leuke plaatjes opgeleverd,maar ook de foto's van Koninginnedag en de zomerfotosessie zijn heel fleurig. Een mooi en compleet overzicht!

  Beantwoorden
 • 19 okt 2011 om 4:07 pm
  Permalink

  Olympische Spelen, doop van Eliane en Koninginnedag waren toch wel de hoogtepunten!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.