Terugblik 2014

Met nog ruim een dag in 2014 voor de boeg is het tijd om eens terug te kijken wat er allemaal gebeurd is het afgelopen jaar.  En of er wat gebeurd is: de koninklijke familie heeft weer verschillende activiteiten bijgewoond , er was uitbreiding van de familie en meer… 

Prinses Beatrix als nog bedankt

Door het overlijden van Prins Friso was het feest vorig jaar uitgesteld , maar 1 februari kwam het er als nog van.  In Ahoy Rotterdam werd Prinses Beatrix met een  avond vol muzikale optredens  onder de naam ‘Beatrix met hart en Ziel’ bedankt voor haar werk als koningin. De familie was goed vertegenwoordig. Bekijk HIER het bericht op deze site hierover terug.

Koningsdag 

26 april werd de eerste Koningsdag gevierd. De dag ervoor opende koning Willem-Alexander de koningsspelen. Koningin Maxima ging niet mee, zij hielp op de Bloemcampschool (de school waar de dochters van het koningspaar op zitten.).  Bericht over de Koningsspelen op deze site

Hoewel later duidelijk werd dat volgend jaar 1 plek bezocht  gaat worden, waar zowel een route gelopen wordt als een grand parade bijgewoond wordt, was Koningsdag dit jaar nog gewoon zoals we onder koningin Beatrix gewend waren. Er werden twee plaatsen (Amstelveen en de Rijp) bezocht waar een route gelopen werd van 800 meter langs verschillende activiteiten en voorstellingen. Oud vertrouwd dus? Niet helemaal.. In Amstelveen werden we verrast met de komt van de dochters van het koningspaar.  Het bericht over Koningsdag op deze site

De derde dinsdag van september werd traditie getrouw weer de troonrede door het staatshoofd voorgelezen en ook de balkonscène mocht niet ontbreken. Voor de tweede keer  was  het Koning Willem-Alexander die de troonrede voorlas.  Waar Prinses Beatrix vorig jaar helemaal buiten beeld bleef , stond ze nu achter het raam om te rijtoer te te bekijken. Lees HIER het bericht op deze site over Prinsjesdag 2014 terug.


Ramp met Vlucht MH17
De gebeurtenis van 2014 die eigenlijk bijna in alle terugblikken  wel vermeld zou kunnen worden, maar ook zeker thuis hoort in deze terugblik: Vlucht MH17 die op 17 juli neergehaald is boven het oosten van Oekraïne.
De dag na de ramp tekende het koningspaar een condoleanceregister.

Maandag na de crash  was er een bijeenkomst met nabestaanden waar het koningspaar bij was, de koning hield na afloop een videotoespraak.

Twee dagen daarna  (woensdag 23 juli) was er dag van nationale rouw, tijdens die dag kwamen de eerste stoffelijke resten aan in Nederland. Ook hier was het koningspaar bij.

Op 10 november was er een nationale herdenking waar onder andere het koningspaar , Prinses Beatrix , Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter bij aanwezig waren.
Bericht op deze site over Nationale herdenking MH17

Fotosessie(s)

RVD  (Robin van Lonkhuijsen/ANP)


Precies 2 jaar na het ski ongeluk van Prins Friso werd er in Lech weer een fotosessie georganiseerd. Waar vorig jaar alleen het gezin van (toen nog Prins) Willem-Alexander samen met (toen nog koningin) Beatrix poseerde was de groep dit keer groter. Dit keer waren ook Prins Constantijn met zijn gezin en Prinses Mabel met haar dochters erbij. Lees HIER het bericht wat ik plaatste over  deze fotosessie terug.

De fotosessie in de zomer werd om begrijpelijke reden (ramp met vlucht MH17) afgelast, toch kwam op de val reep nog een tweede fotosessie in…. Argentinië. Lees daarover HIER meer

Viering 200 jaar koninkrijk gaat verder 

© Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk/ Jeroen van der Meyde

De viering van 200 jaar koninkrijk ging afgelopen jaar door met verschillende activiteiten, waar ook leden van de koninklijke familie bij waren.
Zo was koning Willem-Alexander 9 januari  bij herdenking 200 jaar landmacht op plein 1815 en Prinses Beatrix  bij een muziek voorstelling die bij hetzelfde  feit stil stond.
29 maart nam  koning Willem-Alexander een kijkje bij het Grondwet Festival wat stil stond bij 200 jaar grondwet van 1814
Prinses Beatrix ging in mei naar Sint Maarten voor het bijwonen van een deel van Koninkrijksjeugdparlement (KJP).
 14 juni was er in Apeldoorn een Grand Defilé waar Prinses Beatrix , Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter bij waren
en 30 augustus werd in Maastricht met “Hello World!”  stil gestaan bij de internationale blik van Nederland. Hierbij waren Koning Willem-Alexander en koningin Maxima samen met o.a het Belgische koningspaar en de groothertog en groothertogin van Luxemburg. 

© Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk/ Jeroen van der Meyde

Ontvangsten van buitenlandse staatshoofden/ regeringsleiders en eerste staatsbezoeken. 

24 en 25 maart werd  in Den Haag de Nuclear Security Summit gehouden. Dat was een top waar zo’n 50 wereldleiders met elkaar spraken over nucleair afval. Dit betekende veel ontmoetingen met buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders.  Een mooie gelegenheid voor de koning en koning eens te praten met die leiders. Zo werd er geluncht met de president van Zuid-Korea en werden de Presidenten van Turkije , Kazachstan en Canada en kroonprins Abu Dhabi ontvangsten op Noordeinde en met alle deelnemers van de top (o.a. de Amerikaanse president) werd geluncht op Huis den Bosch.
De twee dagen voor de top legde de Chinese president nog een staatsbezoek af.  Het eerste inkomende staatsbezoek voor koning Willem-Alexander
Een bericht over de top  de ontmoetingen er omheen en het staatsbezoek

4 en 5 april kon Koning Willem-Alexander zijn volgende gasten ontvangen. Toen brachten Koning Carl XVI Gustaf van Zweden en zijn vrouw Koningin Silvia een bezoek aan Nederland om stil te staan bij een verdrag wat 400 jaar geleden werd gesloten.

15 oktober ontving het koningspaar de Spaanse koning Filipe en zijn vrouw koningin Letizia, zij waren hier op kennismakingsbezoek.

Naast  de drie staatsbezoeken bracht  het koningspaar op 27 mei een officieel bezoek   de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Herdenken Eerste en Tweede Wereldoorlog. 

Koning Willem-Alexander , Koningin Máxima en Prins Jaime waren 6 juni in Normandië aanwezig bij de herdenkingen ter gelegenheid van de geallieerde invasie 70 jaar geleden op 6 juni 1944. 
Prins Jaime sprak 19 april tijdens de  Dachau herdenking  ,  op 4 en 5 mei werden de traditionele herdenkingen bijgewoond.  en op 28 oktober was  Prinses Beatrix in Nieuwpoort en Ieper (Belgie) aanwezig bij  bijeenkomsten ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.

Koningin Maxima zet VN werk voort en ontvangt daarvoor de Duitse media prijs.

Ook in 2014 zat koningin Maxima niet stil als Speciale Pleitbezorger van de VN-Secretaris-Generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Ze bezocht onder andere verschillende landen om het onderwerp op de kaart te zetten en ook te kijken hoe dingen in de praktijk werken.

© M. van Mourik/RVD

3 t/m 7 maart  bezocht ze Colombia en Peru ,  30 juni t/m 2 juli India  en  24 t/m 29 november China.
Rond de jaarlijkse VN bijeenkomst overhandigde koningin Maxima haar jaarverslag aan Ban Ki-moon en sprak ze ook over inclusieve financiering

Voor haar werk in deze functie ontving ze 21 maart  de Deutsche Medienpreis 2013 in Baden-Baden, Duitsland. 

Twee kleindochters erbij voor Prinses Irene 
De twee meiden met hun ouders tijdens hun doop op 4 oktober.
ANP HANDOUT ROYAL IMAGES RVD / RENEE NIEUWENDIJK-HOEK
Ook in het privé-leven van de oranjes is het weer het een en ander gebeurd. Dit jaar kreeg Prinses Irene er twee kleindochters bij op 21 februari werden Prins Jaime en Prinses Viktoria de ouders van Prinses Zita Clara (roepnaam Zita). 20 mei werd Alaïa-Maria Irene Cécile geboren in Zurich als eerste dochter van Prinses Carolina  en Albert.  Prinses Zita en Alaïa-Maria werden op 4 oktober samen gedoopt in Noordwijk Een berichtje over de dubbeldoop op deze site
Nog meer dopen 
De dubbele doop van  Prinses Zita en Alaïa-Maria was niet de enige doopplechtigheid. 
In de kathedraal van Piacenza (Italië) werd 5 april de tweede dochter van Prins Carlos en Prinses Annemarie , Prinses Cecilia,  gedoopt.  Meer over deze doop vind je in DIT  bericht op deze site. 
9 november was er nog een doop. Toen werd Willem Jan , zoon van Prins Floris en prinses Aimee , gedoopt. De doop was bijzonder. De dopeling was namelijk al ruim een jaar en liep dan ook zelf naar binnen. Meer over de doop vind je in dit bericht op deze site
© Lichelle  Roozeboom  (http://kleineroyals.wordpress.com) Overnemen zonder toestemming Lichelle niet toegestaan! Meer foto’s zijn te vinden op:  http://kleineroyals.wordpress.com/2014/11/09/doop-willem-jan-van-vollenhoven/ 

Prins Bernhard werkt aan herstel naar  lymfeklier kanker en zet zich in voor lotgenoten. 
Reden die genoemd is voor de late doop van Willem-Jan was de ziekte van zijn oom Prins Bernhard. Waren eind vorig jaar de verhalen over de gezondheid  van Prins Bernhard nog niet echt positief.  Dit jaar kwam er beter nieuws. In maart werd bekend dat de behandeling gestopt was en dat die goed aangeslagen was. De prins kon zich nu gaan richten op herstel. Dit deed hij onder andere met het trainen voor de actie Alpe d’Huzes , een actie waar de Alpe d’Huez beklommen wordt om geld op te halen voor het goede doel. Samen met onder andere zijn vrouw Prinses Annette trotseerde hij 5 juni de berg die bekend staat om zijn bochten. Dit was niet de enige inzet voor lotgenoten. In oktober richtte de prins de stichting Lymph&Co op voor onderzoek naar lymfeklier kanker.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven 75 jaar

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Nu hij voor het eerst sinds 1982 weer vrij heeft op zijn verjaardag kon Prof.Mr. Pieter in kleinere kring zijn verjaardag op de echte datum vieren, Dit deed hij na verluid met zijn gezin in Italië.  Pas op 8 december was het groot feest. In het Beatrix Theater in Utrecht werd 75ste verjaardag van Prof.Mr. Pieter gevierd samen met het 25 jarig jubileum van het door hem opgerichte Fonds Slachtofferhulp. Lees meer over dit feest in  DIT bericht
Een week later was er minder fijn nieuws. Bij prof.Mr. Pieter was opnieuw huidkanker geconstateerd. Het lijkt onder controle.

Prinses Beatrix verhuisd naar Drakensteyn , start verbouwing Huis den Bosch. 
Vanaf 4 februari 2014 werd  Prinses Beatrix weer officieel bewoner van kasteel Drakensteyn.  Dit gebeurde door het (opnieuw) inschrijven in het bevolkingsregister van Baarn, waar Lage Vuursche onder valt. Bekijk daarvan HIER een fotoserie. De verhuizing betekende de start van verbouwing van Huis den Bosch. De verbouwing zal na verwachting tot 2017 duren , waarna het koningspaar daar samen met hun dochters hun  intrek gaan nemen.

Zorgen om gezondheid vader van Koningin Maxima. 
2014 was niet helemaal zonder zorgen voor koningin Maxima , haar gezin en verdere familie.
15 november vloog koningin Maxima naar Argentinië  om haar zieke vader  (Jorge Zorreguieta) te bezoeken. Hij zou lijden aan Leukemie en zijn gezondheid zou zorgelijk zijn. Veel meer dan dat hij al langere tijd aan kanker lijdt werd er niet bekend. De donderdag erop ontstond er grote verwarring toen een grote (als betrouwbaar bekendstaande) Argentijnse krant het overlijden van Jorge Zorreguieta meldde en verschillende nieuwsmedia dit overnamen. Al snel bleek het niet te kloppen en kwam er vanuit het ziekenhuis en de familie een ontkenning: Jorge was thuis. Zijn gezondheid was delicaat  (broos/kwetsbaar) ,  maar wel stabiel. Eind november bezocht Jorge Zorreguieta een polowedstrijd en op dit moment brengt hij zoals gepland de vakantie door met zijn kinderen en kleinkinderen (inclusief koningin Maxima en haar gezin die ook naar Argentinië af zijn gereisd).  Het lijkt  beter te gaan met zijn gezondheid. 

Verder in 2014..

NOC/NSF 

was het Koningspaar bij de Olympische Winterspelen in Sotsji

deden leden van de koninklijke familie weer mee aan NLdoet,

Bron: Ministerie van Defensie

reikte koning Willem-Alexander in aanwezigheid van o.a. koningin Maxima de militaire Willemsorde uit

vierde het koningspaar hun 12,5 jarig huwelijk met  hun (schoon)moeder(s) , (schoon)vader , kinderen, broers (en zussen) , nichtjes , neefjes  in Peru en op 5 oktober met overige familie.

werd  de prins Claus prijs weer uitgereikt door Prins Constantijn in aanwezigheid van het koningspaar , Prinses Beatrix , Prinses Laurentien en Prinses Mabel

RVD

was er ook een kersttoespraak

Bekijk HIER het jaaroverzicht van de NOS

Eén gedachte over “Terugblik 2014

  • 30 dec 2014 om 2:39 pm
    Permalink

    Wat een mooie terugblik; je hebt er mooi werk van gemaakt met mooie foto's erbij. Iedereen vanuit Rosmalen wens ik een hele fijn jaarwisseling toe en de allerbeste wensen in liefde, gezondheid en geluk voor 2015. En dat 2015 ook een mooi Koninklijk jaar mag worden en hopende zonder ellende en dan ik aan de ramp van de vlucht met de MH17. Voor alle nabestaande veel sterkte met dit enorme verlies en hopende kunnen jullie met elkaar dit toch een plaatsje geven, zodat jullie verder kunnen met alle mooie herinneringen die jullie hebben.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.