Koning spreek over Koningsdag nieuwe stijl

Zaterdag 11 oktober was koning Willem-Alexander in Dordrecht aanwezig het jaarlijkse congres van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV).

© Jacobien / koninklijkefotos2014.blogspot.nl , overname zonder toestemming verboden.

De koning hield ook een toespraak, waarin  hij onder andere terugblikte op de Koninginnedagen en vertelde over hoe in de ogen van hem en zijn vrouw Koningsdag eruit moet komen te zien.

“Wij zouden wensen dat het feest zichtbaar is. Een feest dat door mensen werkelijk kan worden meebeleefd.We zouden ook wensen dat het feest in het teken staat van ontmoeting en verbinding. Van contact. En we zouden wensen dat het feest aan een stad en streek de optimale gelegenheid geeft iets van zichzelf te laten zien. Een manifestatie van het markante en mooie dat een stad en streek kenmerkt.

Op grond van deze uitgangspunten, willen wij in de jaren die komen op Koningsdag graag een bezoek brengen aan één gemeente met een centrumfunctie voor de streek.
Tijdens dat bezoek hopen we zoveel mogelijk mensen uit stad en streek te ontmoeten en een karakteristiek deel van de gemeente te doorkruisen. Dat vertrouwde element houden we graag vast. Maar we willen de gemeente ook graag de gelegenheid geven zichzelf op een centrale plek aan heel Nederland te presenteren. Dat kan bijvoorbeeld door een feestelijke ‘grande parade’, wellicht met een thema of rode draad. Bij de invulling daarvan is alles mogelijk: muziek, sport, beeldende kunst, design, techniek, bedrijvigheid, historisch erfgoed, sociale initiatieven, toekomstdromen. Een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de omringende streek kunnen laten zien waarop ze trots zijn. Net als heel Nederland, beleven wij die grande parade graag mee. Zo kan op Koningsdag een element uit vroeger jaren in een andere, nieuwe gedaante weer terugkeren.
Veel behoeft nog precieze invulling, in overleg met de gemeenten waar het feest in de toekomst gaat plaatsvinden en alle andere betrokkenen.
Misschien is het bijvoorbeeld mogelijk een competitie-element in te bouwen bij de samenstelling van het programma. Dat zal moeten blijken.”

Er wordt dus in de toekomst op Koningsdag een stad bezocht , waar de koninklijke familie niet alleen een wandeling maakt , maar waar ook een Grand Parade gehouden wordt. 

Aan het einde van zijn toespraak maakte de koning met de volgende woorden de stad bekend die de eerste Koningsdag in nieuwe stijl mag organiseren.

“Ik verheug me op de viering van Koningsdag 2015 in een prachtige stad aan het water. De stad waar in 1572 de eerste aanzet werd gegeven tot de Republiek der Verenigde Nederlanden.Meneer Gebben, de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen had geen passender locatie kunnen vinden voor dit Oranjecongres: Koningsdag 2015 vindt plaats in Dordrecht.”

Reportage  NOS over Koningsdag nieuwe stijl en Dordrecht

2 gedachten over “Koning spreek over Koningsdag nieuwe stijl

  • 27 okt 2014 om 5:33 pm
    Permalink

    Superleuk dat je deze foto's van Jacobien kon gebruiken, dat kleedt het logje mooi aan. Ik heb er wel zin in, die nieuwe manier van Koningsdag lijkt me wel wat.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.