In de spotlights: Prins Jaime.

Vandaag vieren prins Jaime en Prinses Margarita hun veertigste verjaardag. In deze in de spotlights aandacht voor prins Jaime.  

Geboorte 
ANEFO. Met dank aan Beeldbank nationaalarchief. 

Prinses Jaime Bernardo prins de Bourbon de Parme, hertog van San Jaime, graaf van Bardi werd op 13 oktober 1972 in het radboudziekenhuis in Nijmegen geboren. Hij is de tweede zoon van Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld en wijle prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Prins Jaime heeft een tweelingzus, Prinses Margarita , die één minuut voor hem werd geboren. De tweeling werd zes weken te vroeg geboren. Prins Jaime bleef nog tot eind november in een couveuse in het ziekenhuis. Geheel volgens katholieke traditie werd de tweeling vrij snel na de geboorte gedoopt. De doop vond op 31 oktober 1972 plaats. De tweeling lag nog in het ziekenhuis en dus vond de doop plechtigheid plaats in het ziekenhuis. De tweeling werd gedoopt door kardinaal Alfrink.

Titels 

De titel ‘Graaf van Bardi’ werd  in 1996 door zijn vader verleend. In dat zelfde jaar werd hij met zijn broer en zussen als prins de Bourbon de Parme ingelijfd in de Nederlandse adel. In 2003 kreeg hij de Spaanse, Carlistische adellijke titel van ‘Hertog van San Jaime’. Deze titel werd eerder gedragen door de Carlistische troonpretendent Alfonso Carlos de Borbón (1849-1936).

Jeugd

Prins Jaime  bracht zijn jeugd samen met zijn oudere broer prins Carlos , tweeling zus prinses Margarita en jongere zusje (Maria) Carolina door is Frankrijk en Spanje. Na de scheiding van haar ouders in 1981 ging Margarita met haar moeder en broers en zusje bij haar grootouders in Baarn wonen. Later verhuisde zij naar de villa Mariënhove in Wijk bij Duurstede.  Na de scheiding van haar ouders in 1981 ging Margarita met haar moeder en broers en zusje bij haar grootouders in Baarn wonen. Later verhuisde zij naar de villa Mariënhove in Wijk bij Duurstede.

Studie en werk.
RVD

Prins Jaime studeerde internationale betrekkingen aan de Brown-universiteit (VS) en heeft deze studie afgerond met een postdoctorale studie Master in Internationale Economie en Conflict Management aan de Johns Hopkins University in Amerika. Tijdens zijn studie liep hij stages bij het WNF en het Rode Kruis. Daarnaast heeft hij ook trainingen gevolgd.

Prins Jaime heeft al verschillende functies gehad bij het ministerie van Buitenlandse zaken. Eerst als eerste secretaris van de Nederlandse ambassade in Bagdad, daarna als politiek adviseur (polad)  bij een militaire vredesmissie in Pol-e Khomri in de provincie Baghlan in Noord Afghanistan. De prins van 2005 tot 2007 ‘uitgeleend’ aan het kabinet van eurocommissaris Neelie Kroes te Brussel. Op dit moment werkt hij weer bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, waar hij de functie van Speciaal Vertegenwoordiger Natuurlijke Hulpbronnen bekleedt. Naast deze functies heeft  prins Jaime in 2005 als interviewer meegewerkt aan de documentaireserie “Afrika, oorlog is Business”. Hier heeft hij onderzocht hoe het kan dat landen zo rijk aan grondstoffen nog steeds overheerst worden door armoede en de rol die de natuurlijke rijkdommen spelen bij het ontstaan van conflicten.

Relatie 

Prins Jaime heeft een paar jaar een relatie gehad met Paulette van Ommen. Vorsten melden dat deze realtie sinds eind 2011 verbroken is. Voor zover bekend heeft de prins geen nieuwe relatie.

Prins Jaime als lid van de koninklijke familie. 
RVD

De prins leidt een anoniem leven , maar regelmatig te zien bij belangrijke gebeurtenissen van de koninklijke familie. Bijvoorbeeld bij de  huwelijken van zijn neven, broer en zussen , de dopen van zijn achternichten , achterneven en nichtjes en begrafenissen van zijn oom , grootouders en vader. Prins Jaime is de peetoom van achternichtje Gravin Zaria en nichtje prinses Luisia Irene

Helaas niet heel veel foto’s. Hopelijk vinden jullie het toch een leuke log.

2 gedachten over “In de spotlights: Prins Jaime.

  • 17 okt 2012 om 5:53 pm
    Permalink

    Mooi gedaan hoor, ik vind de foto's van prins Jaime als kind erg leuk. En het onderste stukje, daarvan heb je me weer geleerd dat de prins peetoom van gravin Zaria is, dat was ik vergeten 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.