In de spotlights: Prins Margarita

Vandaag vieren prins Jaime en Prinses Margarita hun veertigste verjaardag. In deze in de spotlights aandacht voor prinses Margarita.  


Geboorte 
ANEFO. Met dank aan Beeldbank nationaalarchief. 

Prinses Margarita Maria Beatriz prinses de Bourbon de Parme,gravin van Colorno werd op 13 oktober 1972 in het radboudziekenhuis in Nijmegen geboren. Ze is de oudste dochter van Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld en wijle prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Prinses Margarita heeft een tweelingbroer, prins Jaime, die één minuut na haar werd geboren. De tweeling werd zes weken te vroeg geboren. Prinses Margarita bleef nog tot december in een couveuse in het ziekenhuis. Geheel volgens katholieke traditie werd de tweeling vrij snel na de geboorte gedoopt. De doop vond 31 oktober 1972 plaats. De tweeling lag nog in het ziekenhuis en dus vond de doop plechtigheid plaats in het ziekenhuis. De tweeling werd gedoopt door kardinaal Alfrink.

Titel
De titel Gravin van Colorno  kreeg Margarita op 2 september 1996 van haar vader. In dat zelfde jaar werd ze met haar broers en zuster als prinses de Bourbon de Parme ingelijfd in de Nederlandse adel. Prinses Margarita wordt officieel aangeduid met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margarita de Bourbon de Parme.

RVD: Met dank aan beeldbank nationaalarchief.Jeugd
Prinses Margarita bracht haar jeugd samen met haar oudere broer prins Carlos , tweeling broer Prins Jaime en jongere zusje (Maria) Carolina door is Frankrijk en Spanje. Na de scheiding van haar ouders in 1981 ging Margarita met haar moeder en broers en zusje bij haar grootouders in Baarn wonen. Later verhuisde zij naar de villa Mariënhove in Wijk bij Duurstede.
Studie en werk.
Prinses Margarita ging in Parijs naar de kleuterschool. In 1978 was het gezin weer welkom in Spanje en ging het gezin dan ook weer in Spanje wonen. Daarom ging prinses Margarita in Spanje naar de lagere school. Ook heeft de prinses tijdelijk op een internationale school in Amsterdam gezeten. Prinses Margarita studeerde culturele antropologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkten bij Ruys Meubileerinrichting in Zeist. Ze combineert de opleiding interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag  met het werken al zelfstandig werkzaam als adviseur op dit gebied.

Huwelijk en gezin
Prinses Margarita trouwde op 19 juni 2001 in Amsterdam met Edwin de Roy van Zuydewijn. Het huwelijk, waaruit geen kinderen zijn geboren, werd op 8 november 2006 ontbonden door echtscheiding. De inschrijving hiervan vond plaats op 28 februari 2007.

Op 3 mei 2008 trouwde Prinses Margarita opnieuw. Dit keer met Tjalling ten Cate.
Op 3 september kreeg het paar hun eerste kindje. De dochter kreeg de namen Julia Carolina Catharina.
Op 25 februari 2011 volgde een tweede dochter. Zij kreeg de namen Paola Cecilia Laurentien.

Margarita-affaire
In het jaar 2003 speelde zich een reeks gebeurtenissen af die bekend werd onder de naam “Margarita-affaire”. In dat jaar was prinses Margarita samen met haar toenmalig echtgenoot met grote regelmaat in het nieuws. Het echtpaar gaf een uitgebreid interview aan het weekblad HP/De Tijd dat dit in afleveringen publiceerde en was meermalen op televisie te zien. Ze beschuldigden het Koninklijk Huis en de AIVD van afluisterpraktijken en kondigden aan een omvangrijke schadeclaim te zullen indienen wegens het dwarsbomen van Fincentives, het bedrijf van De Roy van Zuydewijn. Vervolgens bleek dat het Kabinet der Koningin inderdaad de AIVD had ingezet om nieuwe leden van de koninklijke familie te onderzoeken, zonder dat dit aan de premier was gemeld. Door de verantwoordelijkheid voor het Kabinet van de Koningin onder te brengen bij het Ministerie van Algemene Zaken kwam aan deze mogelijkheid een einde.
Op 8 januari 2004 presenteerden de advocaten van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn bij de rechtbank te Den Haag een lijst met getuigen die zij wilden horen, onder wie haar grootvader Bernhard en haar vader Carlos Hugo. De rechtbank verwierp dit verzoek op 5 februari 2004.

Prinses Margarita als lid van de koninklijke familie

Tijdens het huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn heeft prinses Margarita een moeizame relatie gehad met de koninklijke familie. De prinses was aanvankelijk niet vaak te zien bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie. Bij het huwelijk van Willem-Alexander van Oranje-Nassau en Máxima Zorreguieta waren Margarita en haar toenmalige echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn niet uitgenodigd. Dit was evenmin het geval bij de uitvaart van haar oom Claus. Nadat ze haar relatie met De Roy van Zuydewijn had verbroken, werd ze ondanks de perikelen uit het verleden weer door haar familie opgenomen. De eerste gelegenheid was de uitvaart van haar grootmoeder Juliana op 30 maart 2004. Margarita had een goede band met haar grootouders en was daardoor welkom. Vanaf dat moment was zij weer bij alle bijzondere gelegenheden aanwezig.

Helaas maar een beperkt aantal foto’s gevonden. Hopelijk vinden jullie het toch een leuke log!

2 gedachten over “In de spotlights: Prins Margarita

  • 17 okt 2012 om 5:57 pm
    Permalink

    Je hebt per ongeluk in de log over prins Jaime prinses Margarita geschreven in het vetgedrukte stukje bovenaan 🙂 Leuk, die foto van de prinsesjes op het springkussen! Ik ben blij dat prinses Margarita nu gelukkig is met Tjalling en haar twee lieve dochtertjes.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.