In de spotlights… Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven

30 april , sinds 1949 werd op die datum Koninginnedag gevierd. Eerst met een defilé op Soestdijk en later met bezoeken in het land. Het is de geboortedag van koningin Juliana , de dag van de inhuldiging van zowel Beatrix als Willem-Alexander.. Een nare herinnering kleeft er ook aan 30 april na de aanslag in 2009. Maar vandaag op deze site aandacht voor Pieter van Vollenhoven. Hij deelde als zijn hele leven zijn verjaardag met koningin Juliana. En sinds zijn aantrede in de koninklijke familie werd zijn verjaardag al helemaal overschaduwt door de Koninginnedag viering. Vandaag viert hij zijn 75 verjaardag. Afgezien van het ronde getal is het nu hij na 47 jaar zijn verjaardag niet meer hoeft te delen met de Koninginnedagviering  een mooi moment om deze man in de spotlights  te zetten. Daarom dus vandaag  een nieuwe log in de serie in de spotlights met Pieter van Vollenhoven. 
Jeugd


Pieter van Vollenhoven werd op 30 april 1939  geboren in Schiedam als zoon van Pieter van Vollenhoven en Jacoba Gijsbertha van Vollenhoven-Stuyling de Lange. Samen met zijn ouders en oudere broer, Willem Jan van Vollenhoven (die in 2006 is overleden), groeide hij op in Rotterdam.

Pieter van Vollenhoven volgende zijn  lagere school op De Rotterdamsche Schoolvereniging. Daarna ging hij naar het Montessorilyceum in Rotterdam, waar hij in 1959 zijn Gymnasium-B-diploma haalde. Na de middelbare school studeerde hij rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden waarin hij in 1965 zijn doctoraalexamen Nederlands recht behaalde.

1966
Huwelijk


Tijdens zijn studie in Leiden ontmoette Pieter van Vollenhoven Prinses Margriet, die daar op dat moment ook gaat studeerde. Hoewel de relatie vanwege zijn ‘gewone’ afkomst niet op veel enthousiasme van de koninklijke familie kan rekenen verloofd het paar zich.  De bekendmaking van de verloving is op 10 maart 1965.

een foto van het paar uit 1965
Een foto van januari 2012
Op 10 januari 1967 trouwt Pieter van Vollenhoven in Den Haag met Prinses Margriet.  Pieter van Vollenhoven krijgt geen titel en blijft dus ook na zijn huwelijk meneer van Vollenhoven. Door zijn universitaire opleiding is hij  wel officieel professor. In de eerste jaren van hun huwelijk wonen Professor meester Pieter en  prinses Margriet  in de rechtervleugel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. In 1975 verhuisd het paar met hun kinderen naar Huis Het Loo.
Foto van Prof.Mr. Pieter  en Prinses Margriet met oudste drie zonen voor paleis het Loo uit 1974

Bij huis het Loo is 1979

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven hebben vier zonen: de Prinsen Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975) en onder tussen ook elf kleinkinderen:
Anna (2001), Lucas (2002) en Felicia (2005) (kinderen van Prins Maurits en Prinses Marilène)
Isabella (2002), Samuel (2004) en Benjamin (2008) (Kinderen van Prins Bernhard en Prinses Annette)
Emma (2006) en Pieter (2008) (Kinderen van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita)
Magali (2007), Eliane (2009) en Willem Jan (2013) (Kinderen van Prins Floris en Prinses Aimée)

Prof.Mr. Pieter met vrouw , zonen , schoondochters en kleinkinderen in januari 2013
Werkzaamheden

Na het afronden van zijn studie ging de professor in dienstplicht. Hij  werkte hiervoor in 1966 bij de Juridische Afdeling Staf Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten in Den Haag. Op vliegbasis Gilze-Rijen volgde hij in 1967 de Vliegeropleiding Klein Militair Brevet en een jaar later werd hij benoemd tot Reserveofficier vlieger bij het 300 squadron op vliegbasis Deelen. Naast reservekolonel van de Koninklijke Luchtmacht is de heer Van Vollenhoven adjudant in buitengewone dienst.
Prof.Mr. Pieter in landmachtuniform (1966)
Na deze periode is Pieter van Vollenhoven ging Pieter zich vooral bezighouden met het thema veiligheid. In 1975 werd hij adviseur van de minister van Verkeer en Waterstaat op het gebied van de verkeersveiligheid. Hier voor werd in 1977  de Raad voor de Verkeersveiligheid in het leven geroepen. De professor streed voor onafhankelijk onderzoek naar ongelukken. Een roep die steeds groter werd na o.a. de bijlmerramp. Pieter van Vollenhoven startte als voorzitter van de Spoorwegongevallenraad en ook de latere opvolger de Raad voor de Transportveiligheid. Daarnaast was hij ook voorzitter van Nationaal Verkeersveiligheidsfonds en College Bevordering Veiligheidseffectstudies. Het bleef niet bij het nationaal op de kaart zetten van het onderwerp ook internationaal is de professor al jaren actief. Vanaf 1990 trad hij gedurende enkele jaren op als adviseur van de Europees Commissaris voor Transport dr. K. van Miert. In 2004 trad hij toe tot de Group of Experts on Accident Investigation, een adviesgroep voor de Europese Commissie
Pieter’s  strijd voor onafhankelijk onderzoek naar rampen leiden tot de onderzoeksraad voor de veiligheid. Vanaf februari 2005 tot februari 2011 was hij  voorzitter van de deze raad.
Pieter van Vollenhoven is nog altijd de voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie en sinds 2005 ook Professor Risicomanagement aan de  Universiteit Twente. En ook is hij internationaal nog actief als lid van de door hem opgerichte European Transport Safety Council en emeritus voorzitter van de International Transportation Safety Association, een college waarin alle internationale transportveiligheidsraden zich hebben verenigd die mede door Pieter van Vollenhoven is opgericht.

Niet alleen veiligheid is een onderwerp maar Pieter van Vollenhoven zich mee bezighoud.

Als voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds zet de heer Van Vollenhoven zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle objecten en structuren in Nederland , als voorzitter van het groenfonds voor behoud van natuur en als voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp zet hij zich in voor de verbetering van de positie van slachtoffers, nabestaanden en getuigen van misdrijven, verkeersongevallen en rampen in Nederland. Verder heeft hij ook nog erefuncties op het gebied van o.a gehandicaptesport en muziek. De volledige lijst van functies is HIER te vinden

Vrije tijd
In zijn studententijd deed Pieter aan Judo een ook deed hij in die tijd ook mee aan autoraces
Als Judoka ( bij behaalde groene band in 1962)

 

1964

Een grote hobby is pianospelen. Met Pim Jacobs en Louis van Dijk zet hij zich in om fondsen bijeen te brengen voor liefdadige doeleinden. Met name voor de Stichting Slachtofferhulp brengt het drietal veel geld binnen. Na de dood van Pim Jacobs in 1996 zetten Louis van Dijk en Pieter van Vollenhoven even voor, maar op 11 maart 2002 gaf het tweetal het laatste concert en kwam er naar 13 jaar een einde aan de gevleugelde vrienden.

Prof.Mr. Pieter met Prinses Margriet en Prins Maurits en Bernhard 1970
Daarnaast maakt hij graag foto’s. Ook van deze hobby maakt hij gebruikt om geld op te halen voor Fonds Slachtofferhulp. In  2008 en 2009 werden kalenders uitgegeven door  met door hem gemaakte foto’s, in 2012 was er een tentoonstelling van zijn werk in Workom  en op dit moment is er tentoonstelling van zijn werk te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen en La Rive
van Intercontinental Amstel Amsterdam waarvan de opbrengt ook voor  Fonds Slachtofferhulp gestemd is.

Andere hobby’s van de professor zijn golf en duiken

1971

Foto’s zijn van de RVD met dank aan het nationaalarchief

Eén gedachte over “In de spotlights… Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.