In de spotlights: Prinses Carolina

Vandaag is de 40ste verjaardag van Prinses Carolina. Een mooie reden om de prinses die zo goed als het kan uit de spotlights blijft toch  eens ‘in de spotlights’ te zetten.

Jeugd 
Onder toeziend oog van papa en mama springt Prinses Carolina  met haar zus Prinses Margarita op de trampoline in de tuin van Soestdijk op 31 mei 1980 (RVD)

Prinses Maria Carolina Cristina werd  op 23 juni 1974 geboren als vierde kind van Prinses Irene en Prins Carlos Hugo.  De prinses heeft twee oudere broer Prins Carlos en Prins Jaime en een oudere zus Prinses Margarita (tweelingzus van Prins Jaime)

Haar eerste levensjaren bracht de prinses door in Frankrijk en Spanje. Na de scheiding van haar ouders in 1981 trok de prinses samen met haar moeder, haar broers en zus in bij haar grootouders op Paleis Soestdijk, later  verhuisde het gezin naar de witte villa vlak bij paleis Soestdijk en weer later naar een villa in Wijk bij Duurstede.

Studie  en werk

Prinses Carolina met haar moeder , prinses Irene, de dag na de troonswisseling 1 mei 2013

Prinses Carolina haalde de  Master (MA) in Internationale Betrekkingen en Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en Havord en een Master’s degree in Forced Migration aan de Universiteit van Oxford.

Na haar studie begon de prinses haar carrière bij de Verenigde Naties. Sinds het begin 2000 heeft  ze voor deze organisatie in New York, Eritrea, Palestina, Indonesië en Haïti gewerkt. Ondertussen werkt ze vanuit Genève. Ze werkte voornamelijk met het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) waar ze ook verschillende werkzaamheden voor uitvoert. Ondertussen werkt Prinses Carolina als zelfstandig adviseur op het gebied van humanitaire hulp en ontwikkeling en zit in het bestuur van de Stichting Human Dignity.

Huwelijk en gezin

Op 9 januari 2012 werd bekend dat Prinses Carolina zich verloofd had met Albert Brenninkmeijer, een telg uit een familie van ondernemers die eigenaar is van het internationale kledingwarenhuis C&A. Op 21 april 2012 trouwde het paar  voor de wet, in Wijk bij Duurstede. Het kerkelijk huwelijk vond plaats in de basiliek van San Miniato al Monte van Florance op 16 juni 2012.  Op 1 februari 2014 werd bekend dat prinses Carolina en Albert Brenninkmeijer medio mei 2014 een kind verwachten. Op 20 mei 2014 werd hun dochter Alaïa-Maria Irene Cecile Brenninkmeijer geboren in Zürich.

Titels 
Via haar vader is Prinses Carolina een Prinses de Bourbon  de Parme. Haar aanspreek titel is dan ook  Hare Koninklijke Hoogheid Prinses  de Bourbon de Parme. Haar vader verleende haar in 1996 de Parmezaanse adellijke titel ‘Markiezin van Sala’. In 2003 kreeg zij de Spaanse, Carlistische adellijke titel van ‘Hertogin van Guernica’. Geen van de beide titels wordt erkend door de respectievelijke landen. Sinds 1996 is via koninklijk besluit de titel de prins/prinses Bourbon de Parme met predicaat koninklijke hoogheid wel erkend in Nederland.

Lid van de koninklijke familie

Prinses Carolina (helemaal links op de foto) bij de doop van Gravin Eloise in 2002 (RVD)


Hoewel Prinses Carolina in Zwitserland een eigen leven heeft opgebouwd buiten de schijnwerpers, is ze wel aanwezig bij familiegelegenheden. In 2001 was zij zelfs een van de bruidsmeisjes bij het huwelijk van haar neef Prins Constantijn en Prinses Laurentien , in 2005 was ze bij het kerkelijk huwelijk van haar neef Prins Floris een van zijn getuigen en verder is ze peetmoeder van Gravin Eloise en Eliane

Bij de doop van Eliane in 2010

Eén gedachte over “In de spotlights: Prinses Carolina

  • 24 jun 2014 om 6:44 pm
    Permalink

    Superleuke log met prinses Carolina in de hoofdrol! Ik vind het wel jammer dat we nog steeds niet weten hoe haar dochtertje er uit ziet..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.