In de spotlights…….Prinses Irene

De 75ste verjaardag is  een mooie gelegenheid Prinses Irene eens in de spotlights te zetten

Jeugd

Prinses Irene, voluit Irene Emma Elisabeth Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe Biesterfeld,  wordt  op 5 augustus 1939  op  Paleis Soestdijk in Baarn geboren als tweede dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Het is oorlogstijd en  de naam Irene , wat vrede betekend, is dan ook niet voor niks gekozen. Lang blijft Irene niet in Nederland. In mei 1940 vlucht ze met haar ouders , zus en oma naar Engeland. Vrij snel trek ze samen met haar moeder en zus door naar Canada waar ze tot augustus 1945 zal  blijven. Eenmaal terug in Nederland gaat Irene samen met haar ouders , zus Beatrix en haar in Canada geboren zusje Margriet weer in Soestdijk wonen. 

Studie
Prinses Irene bezocht samen met haar zussen de school (Werkplaats Kindergemeenschap) van onderwijsvernieuwer Kees Boeke op aandringen van Juliana. Dit bleek geen succes te zijn en daarom ging Irene later op verzoek van Bernhard naar een reguliere school: een MMS-opleiding op het Baarnsch Lyceum, waarvoor ze in 1957 slaagt. Na de MMS (middelbare meisjesschool)  volgt Irene diverse cursussen aan de Universiteit van Lausanne. Vervolgens studeerde ze aan de Rijksuniversiteit Utrecht vier jaar Spaanse taal- en letterkunde. In 1963 slaagt Irene voor haar examen tolk-vertaler Spaans.

Huwelijk en Gezin

Eind januari 1964  komen de eerste verhalen naar buiten over de relatie van Prinses Irene en Prins Carlos Hugo de bourbon Parma. Het zorgt gelijk voor ophef want in die tijd was het echt ondenkbaar dat een lid van een protestantse koninklijke familie zich tot het katholicisme bekeerde en  met een katholiek trouwde. En dat was nog niet het enige , die man probeerde zich ook nog te mengen in de Spaanse dictatuur als troonpretendent. De verloving kwam er toch in februari 1964 en twee maanden  later (op 29 april 1964) trouwde Prinses Irene in Rome  met Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Het paar samen vier kinderen: Carlos (1970), Margarita (1972), Jaime (1972) en Maria Carolina (1974).

Prins Carlos de Bourbon de Parma is het hoofd van de familie bourbon Parma en daarmee de Carlistische troonpretendent. Dit zorgt voor roerige jaren. De toenmalig dictator van Spanje  (Franco)  ziet niet Carlos Hugo , maar  Juan Carlos als opvolger en  Carlos Hugo is niet welkom in Spanje en  Carlos Hugo  heeft  onenigheid met zijn jongere broer Sixto over de politieke richting van de Carlistische beweging. (wat in 1976 zelf leid tot een aanslag gepleegd op zowel Irene als Carlos Hugo door aanhangers van die broer). Het weer houdt Prinses Irene  niet en ze wordt juist het gezicht  van de Carlistische beweging in Spanje. Vanaf 1973 loopt Irene voortaan mee in de stoet van de Carlisten die de Montejurra bestijgen.

Het huwelijk met Prins Carlos Hugo eindigde op 27 mei 1981 in een scheiding. Na haar scheiding ging de prinses met haar kinderen op Soestdijk wonen. Later ging ze in een aparte villa op het terrein wonen en tegenwoordig woont ze in een villa bij Wijk bijoy Duursteden en is ze ook regelmatig te vinden op haar landgoed in Zuid-Afrika.

Ondertussen zijn alle vier haar kinderen getrouwd. Dochter (Prinses) Margarita was de eerste. Na haar stuk gelopen huwelijk trouwde ze 3 mei 2008 voor de tweede keer. Met haar man Tjalling ten Cate heeft ze ondertussen twee dochters Julia (3 september 2008) en Paola (25 februari 2011). In 2010 , door overlijden van Prins Carlos Hugo uitgesteld,  trouwde zoon (prins) Carlos  met Annemarie, zij hebben ondertussen twee dochters: Luisa Irene (9 mei 2012) en Cecilia (17 oktober 2013).  Dochter Carolina was de volgende die trouwde. Zij trouwde in 2012 met Albert, samen hebben ze een dochter Alaïa-Maria (2014). (prins) Jaime trouwde 5 oktober 2013 met Viktoria , zij hebben een dochter Zita

Werkzaamheden 

RVD

Prinses Irene heeft grote belangstelling natuur en spiritualiteit. In 2000 was zij betrokken bij de oprichting van de Stichting Lippe-Biesterfeld NatuurCollege en ze is daar nog altijd voorzitter van. Deze stichting houdt zich bezig met cursussen en projecten op dat gebied.  Daarnaast heeft ze ook het project Natuurwijs opgezet , een project dat kinderen de natuur in moet krijgen,  en organiseert zij op haar landgoed in Zuid-Afrika  verschillende cursussen om mensen bewuster te laten worden van de schoonheid van de natuur. Verder heeft de prinses het franse natuur festival ‘Fête de la Nature’ diverse boeken geschreven en geeft regelmatig lezingen in het land.Voor haar inzet voor de natuur ontving de prinses in 2010 de Martin Buber plaquette 

Een ander onderwerp waar de prinses zich over uit heeft gelaten  is vrede in de wereld. Zo was ze spreker op bij de grote vredesdemonstratie van 1983 in Den Haag en heeft ze zich later ook uitgelaten over het onderwerp in interviews 
Als er bijzondere gebeurtenissen zijn bij de Prinses Irene Brigade is prinses Irene hierbij aanwezig. Om de vijf jaar neemt ze een bevrijdingsdefilé af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.