Koninklijk, maar toch heel gewoon Deel 2: Prinses Mabel

We kennen allemaal de beelden van prinsesen in mooie jurken bij gala’s , maar de meeste leden van de Nederlandse koninklijke familie zijn naast koninklijk toch ook gewonen mensen die gewoon werken voor hun geld. In deze serie besteed ik daar aandacht aan. In het tweede deel een prinses die eigenlijk niet zo ‘gewoon’  werk heeft , maar die ik toch zeker even onder de aandacht wil brengen. Prinses Mabel.

Als lid van de koninklijke familie zien we prinses Mabel niet heel veel. Vanaf  Juli 2008  zagen we haar vooral in haar rol als algemeen directeur van The Elders. Gisteren zagen we haar het laatst in deze functie.  Gisteren werd namelijk bekend dat Prinses Mabel per direct haar functie neergelegt i.v.m persoonlijke omstandigheden.  Op de website van The Elders valt een bericht te lezen over het vertrek van Prinses Mabel. Bekijk het (engelstalige bericht)  HIER

Het gezin van prinses Mabel.
Prinses Mabel leidt samen met haar man prins Friso en dochters Gravin Luana en Gravin Zaria een redelijk anoniem leven in Londen. Er is , zoals  van alle leden van de koninklijke familie , weinig bekend over het prive leven van de prinses. Wel hebben prins Friso en Prinses Mabel in een interview  aan de Libelle laten weten dat tussen het avondeten en het naar bed gaan er tijd wordt vrij gemaakt voor de dochters. Ondertussen is er veel veranderd in het leven van dit gezin. Prins Friso ligt sinds zijjn ski ongeluk in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het prive-leven van prinses Mabel is op zijn kop gezet door het ongeluk van Prins Friso. Prinses Mabel maakt  bijna alle tijd vrij voor haar gezin en heeft haar werkzaamheden van The Elders op een laag pitje gezet en als er een nieuwe Chief Executieve Officer is zal ze helemaal stoppen.

Prinses Mabel en mensenrechten.
Hoewel dit logje de titel ‘koninklijk , maar toch heel gewoon’ heeft is het werk wat Prinses Mabel deed niet echt ‘gewoon’ te noemen. Haar werk voor ‘The Elders’ staat ook niet op zich. Prinses Mabel zet zich al jaren in voor mensenrechten. Zo is ze medeoprichter van de stichting European Action Council for Peace in the Balkans, waar ze van 1994 tot 1997 werkte. Richtte  prinses Mabel in 1995 samen met Willemijn Verloop War Child Nederland op , waar ze tot 1999  in het bestuur zat. Van 1997 tot 2008 werkte zij voor de Open Society Foundations, eerst als directeur van het Brusselse kantoor en vervolgens als International Advocacy Director.Ze was betroken bij de oprichting van de NGO coalitie ‘Publish What You Pay’ in 2002 en de ‘Independent Commission on Turkey’ in 2004. Van 2003 tot 2007 was zij bestuurslid van de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe. Zij is actief in de strijd tegen HIV/AIDS en in de bevordering van internationaal strafrecht, inclusief de oprichting van het Internationaal Strafhof in 2002. Het Zwitserse World Economic Forum rekende haar tot de honderd “Global Leaders for Tomorrow”. Prinses Mabel is ook lid van het wereldwijde Forum van Young Global Leaders. Meer informatie vind je HIER

Prinses Mabel &The Elders.
Prinses Mabel reisde de hele wereld of in haar strijd voor mensenrechten en vrede. Sinds juli 2008 als Chief Executive Officer (CEO) van de organisatie “The Elders”. Gisteren werd bekend dat ze gaat stoppen met deze functie.  Wel zal ze actief voor de organisatie als Senior adviseur op een part-time basis totdat een nieuwe CEO is benoemd. The Elders is een onafhankelijke groep  van wereldleiders die onder leiding van voorzitter aartsbisschop Desmond Tutu  voor vrede en mensenrechten samenwerken. Ze werden samengebracht in 2007 door Nelson Mandela, die is niet een actief lid van de groep, maar blijft een erelid. De Birmese pro-democratische leider Aung San Suu Kyi is ook een erelid.

Voorzitter Aartsbisschop Desmond Tutu schrijft het volgende over Prinse Mabel’s betrokkenheid bij ‘The Elders’:

“Mabel is een uitstekende en onvermoeibare CEO , die de organisatie van haar oprichting tot waar het nu staat heeft geleid. Niemand had met meer integriteit, inzet en doeltreffendheid kunnen bereiken wat zij heeft bereid.
“Mabel verdiend het respect en de genegenheid van ‘the elders’ en van iedereen die ze over de gehele wereld heeft ontmoet of waarmee ze heeft gewerkt.. Ze zal zeer gemist worden.
“Wij delen haar verdriet en hartzeer in deze verschrikkelijke tijd. Wij respecteren het besluit om haar om  haar familie op de eerste plek te zetten- zij en Friso, en hun dochters, zijn altijd in onze harten en gebeden.”

Op het twitteracount van Prinses Mabel (https://twitter.com/#!/MabelvanOranje) zijn berichtjes en foto’s  te vinden over haar werk voor The Elders

2 gedachten over “Koninklijk, maar toch heel gewoon Deel 2: Prinses Mabel

  • 9 mei 2012 om 9:53 am
    Permalink

    Wat heb je er een prachtige log van gemaakt, Mariska, heel mooi gedaan. Ik heb veel respect voor prinses Mabel, het is een dappere vrouw in een hele moeilijke situatie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.