Koninklijk, maar toch heel gewoon deel 3: prinses Laurentien

Geschreven door: Yvette

We kennen allemaal de beelden van prinsessen in mooie jurken bij gala’s, maar de meeste leden van de Nederlandse koninklijke familie zijn naast koninklijk toch ook mensen die werken voor hun geld. In deze serie besteden we daar aandacht aan. Dit derde deel staat in het teken van prinses Laurentien.Samen met haar man Constantijn vergezelt ze het koningspaar op Prinsjesdag. Net als prinses Margriet is ze aanwezig bij de uitreiking van de ECF Princess Margriet Award for Culture. Toch brengt Laurentien’s grote inzet voor het thema lezen en schrijven haar het meest in de schijnwerpers.

Gezinsleven in Brussel Aan (voor)leesavonden geen gebrek voor haar kinderen Eloise, Claus-Casimir en Leonore. Hun moeder deelt het leesplezier van haar eigen jeugdboeken maar wat graag met het drietal. Al sinds haar huwelijk in 2001 zet ze zich in voor het terugdringen van analfabetisme.

Grenzeloze strijd tegen laaggeletterdheid 
Als student journalistiek was de prinses al veel met taal bezig. Tien jaar geleden richtte zij dan ook de Stichting Lezen & Schrijven op om laaggeletterdheid in de hele wereld te voorkomen en te verminderen. Inmiddels heeft oud-minister Marja van Bijsterveldt het stokje overgenomen, maar dat betekent niet dat Laurentien gestopt is. Als erevoorzitter houdt ze zich vooral bezig met de internationale activiteiten van Stichting Lezen & Schrijven.
Ze was ook voorzitter van High Level Group of experts on Literacy: een groep kenners die met een rapport de Europese Commissie adviseert over de Europese aanpak van laaggeletterdheid.

Nationale voorleesmoeder 
Prinses Laurentien bezoekt regelmatig basisscholen. Als een echte juf neemt ze de kleintjes mee in de verhalen uit de jeugdboeken. Ze maakt uitgebreid de tijd om langer stil te staan bij een afbeelding of voor reacties van de kinderen op de bundels.

Foto’s zijn gemaakt door Janiek Dam (Met dank aan Stichting CPNB)

Laurentien kan behoorlijk meepraten op dit vlak. In oktober 2014 presenteerde de prinses samen met Paul van Loon een sprookjesboek wat de twee samen hadden geschreven: Sprookjessprokkerlaar en had daarvoor al drie boeken over Mr. Finney op haar naam staan. 
Deze haai die milieuproblemen aan de kaak stelt, is zelfs materiaal voor een opera. Het is niet toevallig dat Mr. Finney draait om onze leefomgeving. Laurentien is voorzitter en oprichter van de Missing Chapter Foundation waarbij problemen uit de maatschappij  , vooral op het gebied van natuur, worden bekeken met de frisse blik van kinderen. Daarnaast is de energieke prinses ook betrokken bij andere organisaties die zich bezig houden met het klimaat.

2 gedachten over “Koninklijk, maar toch heel gewoon deel 3: prinses Laurentien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.