Koninklijke huizen: Kasteel Drakensteyn

Vandaag heeft prinses Beatrix opnieuw haar intrek genomen in kasteel Drakensteyn. Tijd om eens te kijken naar de geschiedenis van het kasteeltje wat sinds 1959 eigendom is van Prinses Beatrix en waar de prinses na een grondige verbouwing woonde van 1963 tot 1981 en nu weer opnieuw gaat wonen. 

Voorgeschiedenis

RVD/ P. Lichfield (via Beeldbank nationaal archief)

De huidige vorm van kasteel Drakensteyn komt uit 1640. Drakensteyn heeft een link met Drakenburg bij Baarn welke in de 19e eeuw is afgebroken.

In de 14e eeuw is voor het eerst geschreven over hofstede Drakesteyn. Deze werd rond 1400 aan Frederik van Drakenburg toegewezen. Vanaf 1634 was Ernst van Reede de nieuwe eigenaar van Drakensteyn. Zijn zoon Gerard van rede heeft in 1640 de oude hofstede verbouwd tot een kasteel in de huidige achthoekige vorm.

Het kasteel is meerdere male van eigenaar gewisseld. Zowel in de 17e, 18e, 19e als 20e eeuw is het kasteel. Tot 1779 was het in bezit van de familie Godin. In 1807 werd het eigendom van Paulus Wilhelmus Bosch die burgemeester van Utrecht was. Na 150 jaar werd het  in 1959 door Frederik Lodewijk Bosch verkocht aan prinses Beatrix.De uitgebreide versie van de geschiedenis

Beatrix en Drakensteyn 
Prinses Beatrix (toen nog kroonprinses) liet het kasteel restaureren. In 1963 trok ze in. De prinses bleef ook na haar huwelijk met Prins Claus wonen. Tot 1981, toen verhuisde de prinses met haar man en zonen naar Den Haag. Kasteel Drakensteyn bleef wel in gebruik als buiten- en gastenverblijf. In 2006 werd bekendgemaakt dat Drakensteyn gerenoveerd zou worden om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Dit bericht gaf voeding aan de geruchten dat de abdicatie van  toenmalig Koningin Beatrix aanstaande zou zijn. De RVD wilde hier echter niet op ingaan en ondertussen is gebleken dat de toenmalige koningin toen nog niet met aftreden bezig was. In februari 2008 schonk de toenmalig koningin 400 vierkante meter grond aan de  Nederlands hervormde kerk van Lage Vuursche zodat de gemeente de begraafplaats uit te kon breiden. In 2013 werd haar zoon prins Friso op dat stuk,dicht bij het hek van het kasteel,  begraven.

De afgelopen maanden was ze er al veel te vinden , maar vandaag (4 februari 2014) is ze weer officieel bewoner van het kasteel.  Dit gebeurde door het (opnieuw) inschrijven in het bevolkingsregister van Baarn, waar Laage Vuursche onder valt. Bekijk daarvan HIER een fotoserie

Een selectie van foto’s van prinses Beatrix op kasteel Drakensteyn , allemaal van de RVD.
https://static.googleusercontent.com/external_content/picasaweb.googleusercontent.com/slideshow.swf

Eén gedachte over “Koninklijke huizen: Kasteel Drakensteyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.