Terug naar… 30 maart 2001: Verloving Willem-Alexander en Maxima

Vandaag is het  precies 15 jaar geleden dat de verloving van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bekend gemaakt werd. Vijf jaar geleden plaatste ik al een terugblik , maar ik kon het niet laten het nu weer te doen. Dit keer met iets meer tekst. 

30 maart 2001

Officiele Verlovingsportret Prins van Oranje (Willem Alexander) en Maxima Zorreguieta gemaakt door Graciela Rossetto
Officiele verlovingsportret © RVD. Fotograaf: Graciela Rossetto

Koninklijke verloving: Kroonprins gaat trouwen met ‘zijn’ Maxima 

DEN HAAG –  De geruchten van gisteren bleken de kloppen. Vandaag was er dan  toch echt een officiële verlovingsaankondiging van Kroonprins Willem-Alexander en zijn vriendin Maxima Zorreguieta. Na een romance van ongeveer twee jaar vinden de 33-jarige Prins van Oranje en zijn 29-jarige Argentijnse vriendin de tijd rijp. Een relatie die eerder al stof op deed waaien vanwege het feit dat Maxima’s vader staatssecretaris van Landbouw was onder het regime van Videla. Het onderwerp kwam ter spraken, maar Maxima wist met haar charme veel goed te maken.  En zo werd het een verlovingsaankondiging met een stralend aanstaande bruidspaar in het middelpunt. 

Het is voor mijn man en mij een grote vreugde u de verloving aan te kondigen van onze zoon Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.’ Met deze woorden leidde Koningin Beatrix vandaag de officiële bekendmaking van verloving van haar oudste zoon met Maxima in.  In haar toespraak noemde de Koningin haar aanstaande schoondochter  ‘een intelligente, moderne vrouw, moedig, en trouw aan allen die haar dierbaar zijn. Iemand die voor de moeilijke keus gestaan heeft zich aan te passen aan de bijzondere levensopdracht van haar oudste zoon.  Verder sprak de wens uit dan men  “Máxima rust en tijd te gunnen ons land beter te leren kennen en zich in onze samenleving te verdiepen. Zij moet de kans krijgen zich hier thuis te gaan voelen en zo spoedig mogelijk Nederlandse te worden.”

Na Koningin Beatrix nam Prins Claus het woord. Hij gaf zijn aanstaande schoondochter de tip ‘leer zo snel mogelijk Nederlands.’ en voegde daaraan toe dat ze dat op een manier gedaan die niet te vergelijken was met zijn gestuntel. Hij sloot af met de woorden: Als pater familias die zich soms afvraagt of pater familias nog een functie is die in de wereld betekenis heeft, wil ik Máxima in de kring van de familie opnemen en haar toewensen dat zij het geluk van haar leven aan de zijde van Alexander moge vinden. Dank u wel.’

Na de officiële woorden van Koningin Beatrix en Prins Claus is het nog kort het woord aan het aanstaande bruidspaar.  Maxima spreekt voor het eerst voor de Nederlandse televisie en verrast met haar duidelijk verstaanbare Nederlands. De tip van haar schoonvader was duidelijk goed overgekomen en ter harte genomen.  Maxima bedankte haar schoonouders en benadrukte blij te zijn met deze stap , haar aanstaande man kon dat alleen maar beamen.

En toen was het woord aan Minister-President Wim Kok. Hij legde uit dat alle beletselen rond de verloving waren weggeruimd. De vader van Máxima had, na gesprekken met de Minister van Staat, Max van der Stoel, besloten om, èn niet bij de verloving, èn ook te zijner tijd niet bij het huwelijk aanwezig te zijn, om geen problemen te scheppen voor de toekomst van Máxima in Nederland. Maar aldus de premier, de heer Zorreguieta is geen ‘persona non grata’. Als hij dat wil kan hij vrijelijk naar Nederland komen.

Na de toespraken spraken zowel Prins Willem-Alexander en Maxima nog tot de aanwezige pers.

Hierbij stel ik u allen, vol trots, mijn lieve verloofde Máxima voor. Na bijna twee jaar intensieve kennismaking heb ik haar op 19 januari gevraagd of zij de rest van haar leven met mij zou willen delen:
een vraag die gelukkig vrijwel meteen en volmondig met ja werd beantwoord. Met zo een beslissing ga je niet over een nacht ijs en zeker niet als je met zo een beslissing iemand vraagt een groot deel van haar vrije, zelfstandige leven op te geven. Ik heb mij dan ook vele malen afgevraagd of ik haar dit aan kon doen.
Met haar doorzettingsvermogen is zij keer op keer in staat geweest bij mij het beste en het diepste
boven te halen. Gelukkig hebben wij heel veel hobby’s en liefhebberijen gemeen, en kunnen wij veel en vaak ontspannen lachen. Ik hoop dan ook ten zeerste dan Máxima’s nieuwe leven niet zal leiden tot een beperking van haar spontaniteit en levensplezier. Deze vrouw is uniek zoals ze is en ik hoop dat ze die eigenschappen zal blijven houden; het zal onze relatie tot in lengte van dagen levendig houden!
Voor u ziet u de gelukkigste man van Nederland, maar ook iemand die in zijn liefde en geluk niet ongevoelig is voor de gevoelens die in Nederland leefden en leven met betrekking tot de afkomst van Máxima. Deze gevoelens hebben wel degelijk een grote rol gespeeld in mijn beslissing al dan niet met Máxima door te gaan. Wij kunnen en zullen in ieder geval onze uiterste best doen om Nederland in de toekomst, als paar, naar eer en geweten zo goed mogelijk te dienen.
Mocht het ons gegeven zijn kinderen te krijgen, hoop ik dat ons toekomstig gezin net zo hecht zal zijn als de familie van Máxima. Na bijna twee jaar hebben wij nu de beslissing genomen ons officieel te verloven. Nu kan Máxima zich in alle rust en openheid grondig voorbereiden op haar nieuwe bestaan in Nederland.

U kent mij al bijna 34 jaar en ik kan mij voorstellen dat u zit te trappelen om mijn lieve Máxima beter te leren kennen. Daarom geef ik haar nu, vol trots, het woord.

Ik ben zo blij om met Alexander eindelijk in het openbaar te kunnen verschijnen. De laatste jaren zijn erg spannend geweest. Ik had nooit kunnen verwachten dat ik hier op een dag en in het Nederlands zou spreken. Sinds New York en Brussel en nu Nederland is er veel gebeurd. Ik ben heel blij om hier te komen wonen en Nederland te leren kennen. Nu zal ik mijn echte inburgering beginnen, in alle rust en openheid. En natuurlijk, met de steun van Alexander !
Maar ik wil niet heen om de gevoeligheden over mijn vader. Dit is heel moeilijk voor mij, maar ik zal heel open en eerlijk zijn. Wat is gebeurd in die periode in Argentinie is vreselijk. Ik verwerp sinds lang de Videla dictatuur, de verdwijningen, de martelingen, de moorden en alle verschrikkelijke feiten uit die tijd. Dat heeft zeker grote littekens op onze maatschappij achtergelaten. Daardoor heb ik begrip voor de grote zorgen die Nederlanders hebben over een moeilijke periode in mijn land. Ik ben geboren in een hechte familie en mijn vader is, en zal altijd blijven, de integere en toegewijde vader die er altijd voor mij was. Ook nu is hij bij me. Dat voel ik. Ik hou veel van hem. Mijn hele familie staat onvoorwaardelijk achter mij, maar zij begrijpen ook de gevoelens die rond dit onderwerp leven. Daarom is mijn vader bereid om niet aanwezig te zijn bij ons huwelijk, hoe pijnlijk dit ook is voor mijn hele familie. Mijn familie steunt Alexander en mij om deze grote stap te nemen. Ze doen het omdat zij weten hoeveel Alexander en ik van elkaar houden en hoeveel wij in elkaar geloven. Ik ben daarvoor heel dankbaar.
Dit is de belangrijkste beslissing van mijn leven, genomen in een heel complexe situatie. Ik heb er heel veel over nagedacht, of ik het aankon en of ik Alexander zou kunnen steunen. Maar alle ervaringen en gedachten hebben mijn gevoelens sterker gemaakt. Ik ben ontzettend gelukkig om, met Alexander, onze levens te delen. Ik ben heel gelukkig Alexander te hebben gevonden omdat hij het beste in mij opbrengt. Hij is intelligent, liefdevol, krachtig en met beide benen op de grond. Met Alexander heb ik zoiets heel speciaals.

Na de beide statements kon de pers echt vragen  gaan stellen. Ook hier sprak Maxima Nederlands, al moest Prins Willem-Alexander soms iets een beetje verduidelijken.

Aan de orde kwamen onder andere:  het verleden van de vader van Maxima en zijn afwezigheid bij het huwelijk, het geloof , het huwelijksaanzoek, wat Maxima voor werk zal gaan doen in Nederland, inburgeren in Nederland, het stichten van een gezin.

Na de ontmoeting met de pers verscheen het paar ook nog buiten. Na kort zwaaien op het bordes van Noordeinde nam het paar ook nog de tijd om het publiek de hand te schudden

Hoewel de discussie over de vader van Maxima niet helemaal verstompt is heeft het paar met een verliefde en open houding tijdens de verloving een goede stap gezet.  De voorbereiding voor het huwelijk, die  in de planning staat voor begin volgend jaar (2002),  kan beginnen. Deze periode van voorbereiding zal voor Maxima ook in het teken staan van kennismaken met Nederland. Zo staan er later dit jaar kennismakingsbezoeken gepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.