Troonswisseling Nederland en Spanje: Zoek de overeenkomsten

Deze site gaat over de Nederlandse koninklijke familie , maar de troonswisseling in Spanje wil ik zeker niet voor bij laten gaan. Bij de Belgische troonswisseling maakte in al een log met vergelijking met de Nederlandse troonswisseling en aangezien ook  deze troonswisseling een mooi moment is om eens terug te kijken naar de troonswisseling in Nederland, het leek het mij leuk om het nu ook met de beelden van Spanje te doen. Hoewel er grote verschillen zijn leg ik juist de nadruk op de  onderdelen die we zowel in Nederland als in Spanje zagen: de aankondiging ,  het tekenen van abdicatie , de eedaflegging , de balkonscène en een rondrit. Hoewel het vaste onderdelen zijn zou ik is het net een beetje anders of zelfs duidelijke anders. Ook de Belgische troonswisseling laat ik de revue passeren.  Kijk en vergelijk zelf..

Aankondiging troonsafstand

De aankondiging van de troonswisseling in Spanje ging anders dan in Nederland en België. In Spanje is er niks geregeld voor een abdicatie en moest er een wet komen om een afstand van de troon mogelijk te maken. Daarom was het niet de koning zelf , maar de Minister President Rajoy die met het nieuws naar buiten kwam. De koning gaf later wel een toelichting waarin hij , net als koningin Beatrix benadrukte de ruimte te willen geven aan een nieuwe generatie en vertrouwen te hebben in de nieuwe generatie. Om het maken van de wet mogelijk te kunnen maken moest de koning ook gelijk tekenen

De aankondiging van de abdicatie is Spanje door Minister President Rajoy 
Toelichting van koning Juan Carlos 
De aankondiging van toenmalig koningin Beatrix

Tekenen van Abdicatie

Een vast onderdeel bij een troonswisseling is het tekenen van de akte van abdicatie. In tegenstelling tot in Nederland en België vond het tekenen hiervan niet op de dag van de inhuldiging plaats.   Dit omdat de abdicatie , die mogelijk werd gemaakt door de regeling in de grondwet, pas van kracht is bij publicatie is de staatsblad Zarzuela Paleis. In tegenstelling tot de Nederlandse abdicatie was er in Spanje een grote groep bij deze ceremonie aanwezig.
Filmpje abdicatie ceremonie in Spanje (zonder ondertiteling!) 

RVD

Eedaflegging

De eedaflegging in Nederland kende pracht en praal. In Spanje was de ceremonie wat meer te vergelijken met die van België. Koning Felipe legde uiteraard ook de eed af en beloofde trouw aan zijn burgers en alle Spaanse gewesten.  Dit deed hij , net als zijn Belgische collega Filip, in het parlement.  Bij de eedaflegging was de afgetreden vorst (Koning Juan Carlos) niet aanwezig , hij wilde dat de aandacht op Filipe gevestigd zou worden.  Koningin Sofia en Prinses Elena waren wel aanwezig , maar op de trNet als koning Willem-Alexander hield de kersverse koning Filipe een toespraak. Hier sprak hij onder andere over wat hoe hij het koningschap ziet en Spanje ziet. Net als koning Willem-Alexander bedankte hij zijn voorganger. Ook koningin Sofia werd bedankt.
De toespraak van koning Filipe (met Nederlandse ondertiteling)

RVD

De toespraak van koning Willem-Alexander 

Balkonscène

In Nederland spraken prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander op het balkon nog een paar woorden uit. In Spanje werd het een mooi onderonsje.
Bekijk HIER een filmpje van de Spaanse balkonscène

RVD
 

Receptie 
Zowel in Nederland als in Spanje was er na de eedaflegging een receptie. In tegenstelling tot de Nederlandse troonswisseling zijn in Spanje beelden van. Bekijk die HIER

Rondtoer

Koning Willem-Alexander had met zijn gezin een vaartocht over het IJ aan het eind van de dag een vaartocht die werd afgesloten met overvliegende F16. Bekijk daarvan HIER de samenvatting

Koning Filipe en Koningin Letitzia lieten zich, net als hun Belgische collega’s Koning Filip en Koningin Mathilde , door  vervoeren met een open auto. Ze reden in , het zwaar beveiligde, Madrid. Bekijk HIER een filmpje van deze rijtour

Militaire ceremonie  
Hoewel het in Spanje soberder was , was er zeker ceremonie. Niet zo als in Nederland , maar vooral militaire ceremonie

De dag van de troonswisseling begon met het overhandigen van de sjerp  van koning Juan Carlos aan zijn zoon. Dit symboliseerde dat Felipe vanaf nu het bevel over de strijdkrachten heeft overgenomen. Bekijk HIER  een filmpje.
Bij aankomst bij het parlement werden de troepen geïnspecteerd.
Net als bij de Belgische troonswisseling was er ook bij de Spaanse troonswisseling een militaire parade.
Bekijk HIER beelden van de parade in Spanje

Fotoseries Spaanse troonswisseling 
PPE (abdicatie) – PPE (parlement) – PPE (Balkon) – PPE Receptie  –  MPEANPcasdereal – Foto impressie zimbio
Nog nagenieten van de drie troonswisselingen? Kijk dan HIER  en HIER een korte samenvatting van de Spaanse troonswisseling en HIER die van de Nederlandse troonswisseling. 


Ik plaatste een verslag van de Nederlandse troonswisseling op mijn site die HIER terug te vinden is. De eerdere log in deze serie , over de Belgische troonswisseling , is HIER te vinden.  

DEZE LOG WORDT ZO SNEL MOGELIJK AANGEVULD…

Eén gedachte over “Troonswisseling Nederland en Spanje: Zoek de overeenkomsten

  • 24 jun 2014 om 6:33 pm
    Permalink

    Wat heb je er weer iets moois van gemaakt! Erg leuk om te lezen en te bekijken!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.