(Hof)rouw

Koning Willem-Alexander , Koningin Maxima , Prinses Beatrix , Prinses Laurentien en Prins Constantijn hebben zich na het overlijden van Prins Friso al weer laten zien. Bij alle activiteiten kozen de vrouwen voor zwarte kleding en de mannen een donkere stropdas bij een donker pak (iets wat ze meestal wel dragen.) Toch betekend dat niet dat gelijk dat er spraken was van ” hofrouw”  Wat houd hofrouw dan in? 

Nederland kent geen nationale rouw bij het overlijden van een lid van de Nederlandse koninklijke familie. Wel kan er een zwarte wimpel (een cravatte) tijdens hofrouw aan de standaard (onderscheidingsvlag) worden bevestigd. De koninklijke standaard kan namelijk niet halfstok gehangen worden. De hofhouding kent wel een periode van hofrouw. Dit duurt vaak van moment van overlijden tot het moment van bijzetting. De hofhouding draagt dan stemmige kleding. Leden van het Militaire Huis dragen een zwarte rouwband om hun linkerarm.

Ook na het overlijden van niet-verwante staatshoofden kan door de Koning een periode van hofrouw worden afgekondigd. Zo is het een gebruik in hofkringen dat men op deze manier meeleeft. Zo kondigde voormalig koningin Beatrix na het overlijden van koning Hoessein twee dagen hofrouw af. Het is niet zo  dat men voor elke overleden prinses of prins in de rouw gaat; dat blijft in de regel beperkt tot vorstelijke staatshoofden en hun echtgenoten.

Vroeger was hofrouw strenger. Je had allerlei gradaties, variërend van zware en halve rouw tot lichte rouw, naargelang de persoonlijke betrokkenheid met de overledene. Voor eigen familieleden geldt nu dat men rouwt van de dag van overlijden tot en met die van de begrafenis. Ook voor bevriende staatshoofden gaat men daarvan uit, al zijn er allerlei aanpassingen en ontsnappingsmogelijkheden.
Na het overlijden van de Belgische koning Boudewijn in 1993 ging het hof zeven dagen in de rouw, tot en met de uitvaart. Dat deed men ook na het overlijden van de Noorse koning Olav in 1991. Voor de Japanse keizer Hirohito was er in 1989 slechts rouw op de dag van overlijden en bij zijn uitvaart. Daarmee werd onderstreept dat de keizer niet bepaald geliefd was.

Voor zover we nu hebben kunnen zien is er bij het overlijden van Prins Friso geen spraken geweest van ”hofrouw”. Prins Friso was sinds zijn huwelijk met prinses Mabel geen lid meer van het koninklijk huis (verschil tussen koninklijk huis en koninklijke familie heb ik in deze log uitgelegd) en er was dan ook niet vanzelfsprekend spraken van ”hofrouw”. In het geval van prins Friso was de periode tussen overlijden en begrafenis ook korter dan bij bijvoorbeeld het overlijden van prinses Juliana, Prins Bernhard en prins Claus.

Geen officiële hofrouw dus, maar de familie kiest er  wel voor om zwarte (of donkere) kleding te dragen. Zo als te zien is op deze foto’s van prinses Beatrix , prinses Laurentien en prins Constantijn tijdens een concert van het Internationaal Mahler orkest zondag 25 augustus  , deze beelden van het ontvangst van Ban Ki- moon op dinsdag 27 augustus en deze beelden van Prinses Beatrix vanavond tijdens een concert van het Europees jeugdorkest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.